Rusia recunoaste ca nu a înapoiat intreg tezaurul României 
  • 01-04-2017
  • 0 Comentarii
  • 1481
  • 6

Rusia recunoaste ca problema tezaurului romanesc nu a fost inca rezolvată integral si vor trimite o delegație la nivel de secretari de stat in Romania.

„A venit momentul in care trebuie sa lăsăm in urma trecutul si sa restabilim bune relatii cu Romania, tara de care ne leagă o lunga traditie si o istorie de sute de ani„, a declarat Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, precizand ca „din tezaurul României, cele 2.7 tone de aur, au fost oferite Germaniei inca din anii 30, pentru a achita o datorie mai veche la ei, stiind ca Germania l-a finantat pe Lenin, dar acum avem ocazia de a ne revansa oferind la schimb Romaniei  sistemul antiaerian S 400, care face cam aceiasi bani, doar ca este mai bun decat ce aveti  la Deveselu”.

Rusia si-a manifestat dorinta expresă de a revigora relatiile cu Romania, oferind companiilor romanesti un loc aparte pe piata fostei republici sovietice.  „Pana in 1990, companiile romanesti erau prezente pe piata sovietică, avand o cota importanta de piata.  Între timp, locul acestora au fost luat de companiile occidentale, in special cele italiene, pe piata mobilei, loc unde România conducea detasat. Suntem dispusi sa redăm locul companiilor romanesti ca un gest de bunăvoință si de solidaritate cu tara care a avut atata incredere in noi si, in 1916, pe 21 decembrie, ne-au oferit prima parte din propriul tezaur”, a mai declarat Vladimir Putin.

Delegația rusă va ajunge in România in cursul lunii mai, avand ca obiectiv dialogul si reconstructia relațiilor dintre cele doua tari, un prim pas fiind si disponibilitatea Federatiei Ruse de a reduce pretul la gazelle natural livrate Romaniei.

„Inteleg ca aici trebuie discutat cu politicienii care isi iau comisioane si nu credem ca se  rezolva curând, dar cum problema tezaurului se rezolva dupa 100 de ani, avem răbdare si suntem încrezători că în următorul secol vom remedia si acest deziderat”, a incheiat presedintele Vladimir Putin.

 

1 aprilie

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite