Rusia promite represalii împotriva SUA
  • 01-07-2024
  • 0 Comentarii
  • 26
  • 0

La nici o lună de zile de la avertismentul lui Putin contra SUA de a nu trimite rachete de atac Ucrainei cu care să lovească în teritoriul Rusiei,  a avut loc un atac ucrainean cu respectivele rachete. Să vedem ce scrie ziarul Kiev Post (care se autointitulează „vocea mondială a Ucrainei”) despre acest atac:  „O salvă a rachetelor cu rază lungă de acțiune ale lui Lockheed-Martin, lansate de forțele ucrainene sîmbătă și duminică, a spart apărarea antiaeriană rusă pentru a deteriora un complex radar de avertizare timpurie. Surse militare ucrainene, susținute de videoclipuri cu lansarea și imagini din zona de impact, au confirmat că cel puțin patru rachete ATACMS fabricate în SUA au lovit apărarea antiaeriană rusă în atacul de duminică dimineață împotriva unei instalații de apărare aeriană de pe coasta de sud a Crimeei.
Mai multe rachete par să fi lovit cu succes în apropierea satului Vitino din Crimeea, locul unde se află o instalație radar de urmărire și avertizare timpurie a forțelor spațiale ruse importante. Camerele de supraveghere din zonă au arătat incendii ample. Bloggerii ruși au confirmat că un sit de apărare aeriană a fost atacat și a suferit daune substanțiale cauzate incendii majore“.
„Atît surse rusești, cît și ucrainene au spus că Kievul a tras un al doilea val de rachete ATACMS aproximativ 12 ore mai tîrziu, surse multiple confirmînd pînă la cinci rachete ucrainene care au lovit în jurul bazei militare ruse majore din Sevastopol, la aproximativ 10 a.m. Potrivit relatărilor oficiale ale Kremlinului, rapoartele locale de apărare antiaeriană au interceptat patru din cinci rachete balistice primite. Una dintre rachetele interceptate a fost deviate și a detonat un focos care transporta muniții cu dispersie deasupra unei plaje pline de civili, a susținut într-o declarație guvernatorul Crimeei, Mihail Razvozhayev. Mass-media raportează cinci morți și cel puțin doisprezece răniți”.
Lucrul acesta confirmă ceea ce am susținut mereu și anume superioritatea armelor convenționale NATO față de cele rusești. Cred că de aia Putin ne tot amintește că are focoase nucleare, fiindcă știe că ar pierde un război convențional împotriva NATO, ceea ce – zic eu – n-ar fi rău deloc.
Atacul acesta i-a permis lui Putin să exclame „V-am zis eu!”, așa că, scrie Reuters, „Kremlinul a acuzat luni în mod direct Statele Unite pentru un atac asupra Crimeei cu rachete ATACMS furnizate de SUA, care au ucis cel puțin patru persoane și au rănit 151, iar Moscova l-a avertizat oficial pe ambasadorul SUA că vor urma represalii. Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar oficialii ruși au spus că acest conflict intră în cea mai periculoasă fază de escaladare de pînă acum.
Dar învinuirea directă a Statelor Unite pentru un atac mortal asupra Crimeei – pe care Rusia a anexat-o în 2014 și acum o consideră teritoriu rus, deși cea mai mare parte a lumii consideră că face parte din Ucraina – este un pas mai departe”.
E foarte adevărat că mare parte a statelor lumii nu recunoaște alipirea regiunii Crimeea la Rusia, însă rușii nici nu au nevoie de asta. E suficient s-o recunoască ei și s-o considere parte a teritoriului național. Partea proastă e că, în acest caz, nu-i poate opri nimeni să răspundă militar țărilor care au participat la lovirea teritoriului lor și mai ales la distrugerea unei stații de supraveghere radar a rachetelor balistice sau nucleare care s-ar putea trage contra lor, mai ales că distrugerea acestei stații le creează o problemă gravă de securitate.
Reuters mai scrie astfel: „Rusia a spus că Statele Unite au furnizat armele, în timp ce specialiștii militari americani au furnizat date pentru acestea. Rusia l-a convocat pe ambasadorul SUA Lynne Tracy la Ministerul de Externe, unde l-a confruntat cu acuzații conform cărora Washingtonul «purta un război hibrid împotriva Rusiei și a devenit, de fapt, parte la conflict. Atacul nu va rămîne nepedepsit. Cu siguranță vor urma măsuri de răzbunare»”.
Președintele american Joe Biden a exclus în repetate rînduri trimiterea de trupe americane în Ucraina și a declarat la scurt timp după invazia rusă din 2022 că o confruntare directă între NATO și Rusia ar însemna al III-lea Război Mondial, dar ceea ce face acum înseamnă încălcarea acelor declarații din 2022. Putin, scrie aceeași agenție de presă citată mai sus,  „prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mult mai ample cu SUA, despre care spune că a ignorat interesele Moscovei după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991 și apoi a complotat să despartă Rusia și să-i acapareze resursele naturale. Liderii Occidentului și ai Ucrainei au prezentat războiul din Ucraina ca pe o luptă pentru pămînt în stil imperial. Occidentul neagă că vrea să distrugă Rusia, care la rîndul său neagă că intenționează să invadeze orice stat membru NATO”.
De fapt, rușii au invadat Ucraina în stil imperial ca să-și apere țara și interesele, de ceea ce considerau că voiau să le facă americanii. Sigur, dacă se gîndeau mai bine, găseau altă soluție, dar, pe de altă parte, nu îi poți cere unui stat care e imperiu de cîteva secole să se comporte ca o țară mică.
În urma acestui act, nu știm încă ce fel de represalii vor aplica rușii, dintre ele – furnizarea de arme Coreei de Nord părîndu-mi-se cea mai blîndă pentru moment. Chestiunea e că nici un om normal nu vrea ca Europa să se transforme pentru mii de ani într-un teritoriu pustiu, după încasarea unor lovituri nucleare. Da, dar nu oamenii normali conduc Europa, din păcate.

T.I.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite