Rusia părăsește Tratatul Cer Deschis
  • 17-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 231
  • 1

Rusia lansează procedura de retragere din Tratatul Cerului Deschis, a anunțat Ministerul de Externe rus.După ce SUA s-a retras din acest acord, un astfel de rezultat a fost doar o chestiune de timp.

Ministerul rus de Externe a anunțat lansarea procedurii de retragere a țării din Tratatul de cer deschis. După cum sa explicat în Ministerul de Externe, decizia a fost luată, deoarece nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește eliminarea obstacolelor în calea continuării punerii în aplicare a dispozițiilor documentului.

„În noile condiții, Ministerul Rus de Externe este autorizat să anunțe începerea procedurilor interne pentru retragerea Federației Ruse din DON. La finalizarea acestora, o notificare corespunzătoare va fi trimisă depozitarilor", a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Acest document a fost semnat în 1992 ca o măsură pentru consolidarea încrederii în Europa după Războiul Rece. Tratatul a intrat în vigoare în 2002.

În conformitate cu acesta, țările participante ar putea colecta reciproc, în mod deschis informații despre forțele armate și activitățile militare. Până în 2017, 34 de state erau în acest acord.

Tratatul a început să se destrame în luna mai, anul trecut, când președintele american Donald Trump și-a exprimat intenția de a-și retrage țara din DON. Washington a explicat această decizie prin presupuse încălcări repetate ale Moscovei. Statele Unite au acuzat Rusia că folosește acordul ca instrument de „constrângere militară”. Rusia a reacționat în repetate rânduri la astfel de declarații din partea americană și a asigurat că nu a încălcat dispozițiile tratatului. Cu toate acestea, aceste argumente nu au funcționat la Washington, iar DON a fost un alt acord pe care SUA l-a retras în timpul președinției Trump - anunțat pe 22 noiembrie anul trecut.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat două condiții în care Rusia poate rămâne în DON. Prima a fost cerința ca țările europene care participă la tratat să ofere garanții scrise că nu vor transmite părții americane informații care vor fi colectate în timpul zborurilor pe teritoriul Rusiei. A doua cerință era o asigurare scrisă din partea europenilor că nu vor interzice aeronavelor ruse să inspecteze facilitățile militare americane situate pe teritoriul lor.

Lavrov a menționat că autoritățile americane au cerut aliaților lor exact acele garanții inacceptabile pentru Moscova - că europenii vor transfera la Washington toate datele care vor fi colectate în Rusia și vor interzice zborurile avioanelor militare rusești peste bazele SUA din Europa. „Este complet dezonorant. Bineînțeles, nu vom putea să ne împăcăm cu acest lucru ", a subliniat ministrul rus de externe .

În plus, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, acest subiect a fost ridicat de delegația rusă la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor. Diplomații au menționat că, în contextul retragerii SUA din DON, este necesar ca participanții săi să își confirme în scris angajamentul de a garanta confidențialitatea datelor obținute în timpul zborurilor de observare.

Ziarul german Sueddeutsche Zeitung, care citează surse din Ministerul German de Externe, a scris deja la începutul acestui an că, pe 22 decembrie, partea rusă a apelat din nou la 32 de țări participante, îndemnându-le să răspundă cererilor sale. Potrivit ziarului, Moscova a stabilit termenul limită pentru un răspuns la 1 ianuarie. În cazul refuzului de a respecta aceste cerințe, partea rusă, așa cum se menționează în notă, „se va considera obligată să înceapă procedura de retragere din acord”.

Publicatia a menționat apoi că miniștrii de externe din 16 țări europene, inclusiv Germania și Franța, au răspuns colectiv Rusiei, respingând cererile acesteia. Miniștrii au explicat refuzul, referindu-se la textul tratatului: acesta afirmă deja că informațiile colectate în timpul zborurilor pot fi transferate doar către statele membre ale OST și nu este nevoie să reafirmați acest punct.

Vladimir Bruter, expert la Institutul Internațional de Studii Umanitare și Politice, a numit retragerea Rusiei din DON ca un alt pas spre degradarea relațiilor internaționale. Mai mult, el a menționat că acest pas nu va fi ultimul. După cum a declarat expertul, întrebarea “când situația va deveni mai stabilă”  rămâne încă deschisă. El a atras atenția asupra faptului că nu a existat nicio confirmare din partea președintelui ales Joseph Biden că țara sa va reveni la acest acord în viitorul previzibil. Potrivit lui Vladimir Bruter, nu va exista nicio înlocuire alternativă pentru acest acord.

„Acest mecanism va fi îngropat, nu va exista nicio alternativă. Sateliții vor fi o alternativă ”, a subliniat expertul.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite