ROMÂNIA – DE LA CRĂCIUN LA ANUL NOU
  • 04-01-2022
  • 0 Comentarii
  • 289
  • 0

Deși pentru începutul de
an 2022 aveam proiectat un
alt subiect de articol, realita­tea imediată, presărată cu evenimente petrecute la cum­păna dintre ani (în apro­pierea acesteia) m-au determinat să răspund ,,comenzii sociale” și să intru pe poarta necunoscutului an 2022 cu un fel de colaj național, încercînd să revendic amintirea unor întîmplări proaspete, care pot fi identificate asemenea unei cărți de vizită a Noului An peste al cărui prag am pășit cu gînduri, speranțe și așteptări diverse, dar toate așezate sub semnul incertitudinii.
Cum se fură un Crăciun
25 Decembrie – Ziua Nașterii Domnului Isus Christos – Crăciunul, astfel cum este cunoscută și sărbătorită de aproape 2.000 de ani de către populația creștină a Globului (2.432.007.000, dintr-un total estimat la 7.875.465.000 de locuitori ai Planetei – deci, peste 32% din populația totală), potrivit Raportului anual publicat de ,,Center for the Study of Global Christianity” (din cadrul ,,Gordon-
Conwell Theological Seminary”) pe anul 2021.
Pentru a putea avea o privire comparativă asupra Creștinismului, să amintim următoarele religii mondiale, în cifre absolute (conform sursei citate): Musulmani = 1.926.115.000; Hinduși = 1.073.620.000.
Plecînd de la aceste date semnificative, pentru a ne crea o imagine cît de cît fidelă asupra fenomenului religios care domină mai mult de un sfert din populația de aproape 8 miliarde de locuitori ai Globului Pămîntesc, am creat premisele celei mai mari sărbători  a Creștinătății – Nașterea Mîntuitorului.
Pătrunzînd în studiul Religiilor, ca știință, pentru a înțelege direcția spre Creștinism a două miliarde și jumătate de oameni de pe Planeta Pămînt, este musai să pornim de la borna zero a acestei Religii – Ziua de 25 Decembrie – Sărbătoarea Crăciunului, așa cum o cunoaștem și o așteptăm cu evlavie și cu bucurie, an de an. Fără a ne complica în explicații teziste, așa cum aflăm din lucrarea ,,Dicționarul Creștinismului”, de Geoffray Parrinder, după mai multe tatonări,
,,s-a hotărît ca acestă dată să se sărbătorească pe
25 Decembrie la Roma, în anul 336 fiind preluată
data sărbătoririi păgîne a Invincibilului Soare”. Aceasta era o sărbătoare de an nou, după Solstițiul de iarnă, dar Isus a fost privit ca Fiu al Dreptății.
Celebrat din Antichitate ca dată a nașterii lui Isus, în 325 Împăratul Constantin cel Mare a desemnat oficial Crăciunul ca sărbătoare care celebrează nașterea Mîntuitorului. După atîtea secole de la implementarea acestei zile ca emblemă a creștinismului, după grele încercări și jertfe umane prin care au trecut de-a lungul Istoriei milioanele de cetățeni ai Planetei care au îmbrățișat această credință, cine și-ar fi închipuit asaltul care se dă în prezent împotriva Creștinismului, exemplificat, în cazul de față, prin atacul împotriva sărbătorii Crăciunului? Desigur – în raport cu cunoștințele fiecăruia despre acest caz și despre implicarea emoțională în trăirea lui – răspunsul la întrebarea de mai sus comportă mai multe variante. Dar, indiferent de poziția și platforma pe care ne situăm, ceea ce s-a petrecut anul trecut în privința încercării unor foruri europene de a șterge numele de Crăciun (nume legat în mod intrinsec de nașterea Domnului Isus Christos) consider că este dovada refulării unor minți bolnave, atacate de ,,virusul” anticreștinismului!
Despre ce este vorba?
Considerînd, probabil, că au rezolvat toate pro­blemele complicate cu care se confruntă țările con­tinentului nostru, Uniunea Europeană, prin Comisarul european pentru Egalitate Helena Dalli, a elaborat un ghid de 30 de pagini, care conține instrucțiuni despre folosirea unui limbaj neutru din perspectiva genului și care să se conformeze cerințelor comunității LGBTQ. Acest document făcea parte din planul președintelui Comisiei, Ursula von den Leyen, de a implementa o ,,uniune a egalității”, sub motivarea aiuritor de alambicată și de ,,tentantă” de a ne asigura că ,,Toată lumea este apreciată și meritele recunoscute, indiferent de gen, origine etnică sau rasială, religie sau credință, vîrstă sau orientare sexuală”.
Concret, pentru că ,,Nu toată lumea serbează Crăciunul în aceeași zi, se propune înlocuirea denumirii «perioadă de Crăciun» cu cea de «perioadă de sărbători». În loc de «Crăciun fericit!», «Sărbători fericite!»”, prin această aberație dorind să arate faptul că Uniunea Europeană se definește prin incluziune, nu prin elininarea pe bază de religie, rasă, sex sau opțiune sexuală. Vedeți cum, plecînd de la delimitarea de sărbătoare a Crăciunului – folosită doar ca un pretext etimologic – anticreștinii din Staff-ul Uniunii Europene au ajuns la substratul care îi doare și îi preocupă mai mult decît Religia – anume, ,,sexul”, ,,opțiunea sexuală”? Aceasta să fie noua deviză a Culturii și Religiei popoarelor bătrînului continent?
Desigur, la o astfel de propagandă anticreștină societatea nu putea rămîne indiferentă. Exemplară mi se pare intervenția Cardinalului Pietro Parolin, Secretarul de Stat al Vaticanului și unul dintre cei mai influenți oficiali ai Sfîntului Scaun, care a declarat, printre altele: „Bineînțeles, știm că Europa îi datorează existența și identitatea multor contribuabili, însă nu putem uita că unul dintre principalii contribuabili, dacă nu cel mai important, este Creștinismul”. Liderii  unor formațiuni politice de extremă dreaptă din Italia, precum Georgia Meloni, au fost mai duri în a concretiza devierea Comisiei Uniunii Europene: ,,Comisia Europeană consideră că sărbătorile de Crăciun nu sînt destul de inclusive. În numele unei ideologii sinistre, ei vor să suprime cultura unui popor”. Este elocvent ceea ce a spus chiar unul dintre membrii Comisiei, care s-a exprimat astfel: ,,Comisarul Dalli vrea să compenseze lipsa totală de influență din Colegiul comisarilor prin inventarea acestui ghid al inclusivității, care distruge toate regulile fundamentale. Am luat-o razna. Cu Dalli, ne confruntăm cu suprarealismul”.
În urma scandalului european, comisarul Helena Dalli s-a văzut nevoită să retragă  acest document, scuzîndu-se (după ce a motivat inițiativa) cu un fel de recunoaștere a unei mari prostii europene, acum, la început de Secol XXI: ,,Cu toate acestea, versiunea publicată a orientărilor nu servește în mod adecvat acestui scop. Acesta nu este un document dezvoltat îndeajuns și nu îndeplinește toate standardele de calitate ale Comisiei. În mod evident, redactarea acestor orientări necesită mai multe eforturi. Prin urmare, acestea vor fi retrase și vom continua să lucrăm la acest document”. Dă, Doamne, să lucreze pînă cînd le va veni mintea la cap! Cea mai corectă definiție a acestui clivaj ecumenic a dat-o Papa Francisc, conchizînd: ,,Documentul Uniunii Europene privind Crăciunul este un anacronism”.
Din păcate, în România nu am văzut o reacție din partea Bisericii Ortodoxe Române și nici din partea unor oameni de Stat implicați în diriguirea Culturii românești. Era să uit: am descoperit, totuși, un interviu pe această temă oferit de PNL-istul Ovidiu Raețchi unui cotidian bucureștean care, încă din titlu, ne demonstrează de care parte a baricadei se situează faptul că ,,i-a fost ușor să înțeleagă intenția documentului intern al Comisiei Europene, care a generat atîtea controverse”. În acest context, fostul parlamentar PNL în Diaspora, într-un colegiu din Orientul Mijlociu, încearcă să transfere experiența și religia din acele zone în atmosfera Creștină de la noi. Penibilă stratagemă în a-și masca atitudinea refractară față de credința noastră milenară!
O voce singulară care s-a ridicat împotriva strategiei UE de a ne distruge rădăcinile în Creștinism a fost vocea autorizată a președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a reacționat dur, declarînd, printre altele: ,,În curînd ni se va spune cum și dacă să folosim termenul «Paști» și ni se va indica cine a înviat și dacă a înviat cineva acum două milenii. Lamentabile iluzii și inutile consumuri de energie, pe banii contribuabililor naivi. Mulți alții, mai puternici decît liderii de la Bruxelles și de la Strasbourg, au încercat să juguleze credința noastră creștină și au falimentat”.
Chiar dacă mirajul Sărbătorii Nașterii Pruncului Isus, cu petrecerile care au urmat, au estompat încercarea Comisiei Uniunii Europene de a ne ,,fura” Crăciunul, mulți dintre români nesinchisindu-se de această blasfemie, acțiunea de la finele anului trecut rămîne un experiment cu accente grave la adresa Credinței Creștine și a datinilor noastre strămoșești. Dacă, de data aceasta, nu a reușit, fiți siguri că încercarea se se va repeta pînă cînd ,,picătura chinezească” își va face efectul...
Colindători fără glorie
În fiecare an, în preajma Crăciunului, așteptăm colindătorii. Chiar și înainte de 1990 scara blocului răsuna de glasurile cristaline și emoționale ale unor copii din cartier sau chiar ale celor care locuiau la adresa respectivă. Într-adevăr, ,,după”, grupurile s-au înmulțit, acum cîțiva ani ne-am bucurat sufletele și auzul cînd, de la parter pînă la etajul patru, ne-au răscolit colindele cîntate de niște voci ieșite din comun în raport cu ceea ce auzisem pînă atunci: armonia și interpretarea impecabilă, cu accente de operetă. Cînd au ajuns în fața ușii, ne-am dumirit – era un grup format de studenți de la Teologie, studenți ce ne-au încîntat cu sunetele lor miraculoase timp de 2-3 ani, în Ajunul Crăciunului.
Dacă ați observat, toate acestea sînt la timpul trecut – un trecut îndepărtat în timp, deoarece de prea mulți ani prin cartier nu mai colindă decît grupuri de copii care au transformat tradiția colindului de Crăciun într-un ,,ritual” de cerșit. Constați acest lucru dezgustător, nu doar după îmbrăcămintea lor sărăcăcioasă și lipsa recuzitei adecvate, ci și după modul lamentabil în care colindă: nu cunosc cuvintele, iar melodia este mai mult vorbită decît cîntată. Ce exprimă acest aspect nedorit? Pur și simplu, dispariția treptată a tradiției ancestrale, aceea ca, în seara de Ajun, copiii să colinde pe la casele gospodarilor. Nu pentru a primi bani, ci pentru a duce mai departe tradiția de Crăciun, amintind de Nașterea Pruncului Isus. Steaua, Plugușorul, Capra, Sorcova – se succedau între Crăciun și Anul Nou, umplînd ochii colindătorilor de lumină și fermecînd primitoarele gazde care-i răsplăteau cu colindeți făcuți în casă, nuci, mere, cozonac, covrigi. Cu cît copiii noștri vor avea tot mai mult în mîini telefonul și tableta, cu atît mai mult nu vor mai ține biciul, Steaua, Sorcova și nu se vor mai încumeta să înfrunte zăpada proaspătă mergînd prin sat cu Plugușorul sau cu Capra. Astfel, alături de parșiva inițiativă a Comisiei Uniunii Europene de a șterge din calendar numele unor sfinți și numele unor Sărbători Creștine, însuși Poporul Român – prin indiferența față de respectarea tradițiilor Creștine – dă o mînă de ajutor în această ,,operă” barbară...
Un fel aparte de colindători am întîlnit cu cîteva zile zile înainte de Crăciun, în curtea Parlamentului României. Sub mobilizarea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), cîteva mii de protestatari s-au adunat în centrul Capitalei și au mărșăluit pînă în fața Palatului Parlamentului. Aici, sub pretextul demonstrației pentru interzicerea votării Legii Certificatului Verde, au escaladat în voie gardul de redută al Parlamentului, o mare parte dintre manifestanți forțînd intrarea prin poarta metalică (cu ajutorul jandarmilor de la fața locului, așa cum s-a putut observa clar în imaginile filmate și prezentate în toate jurnalele de știri de la televizor!). Despre textele ,,urăturilor” nu mai amintesc, folclorul dînd mîna cu anumite expresii ,,contodente”, totul pus, însă, sub patronajul tradiției Creștine, prin afișarea unui banner pe care, lîngă chipul Mîntuitorului, era reprodus un citat din Evanghelia lui Ioan ,,Fără Mine nu puteți face NIMIC”. În loc de mere și covrigi, ,,colindătorii” au primit amenzi, unii dintre ei (mai ,,norocoși”) vor face obiectul și unor dosare penale!
Luni, 27 decembrie, între Steaua și Plugușor, Palatul Parlamentului a mai fost ,,colindat” . De data aceasta ,,colindătorul” a fost solitar, în persoana unui irlandez mort de beat. Mort de beat, după cum au constatat cei de la pază, dar capabil să sară gardul, să spargă un geam și să pătrundă în clădire, îndreptîndu-se către birouri. Enigma, dezlegată după ce, la fața locului a fost adus un translator, creează legenda conform căreia irlandezul a confundat ditamai Casa Poporului cu hotelul unde era cazat. Enigma încă nedezlegată este cea determinată de întrebarea: ce fel de pază se asigură pe timp de noapte Parlamentului României? (pe timp de zi, ne-am lămurit!)
Iată că nu numai Parlamentul României, în băncile căruia nu de puține ori picotesc aleșii neamului, doborîți de atîtea probleme ce le au pe cap, atrage ,,somnambuli”. În noaptea de Anul Nou, Muzeul Colecțiilor de Artă de pe Calea Victoriei s-a trezit cu un musafir nepoftit – un italian care (ca și în cazul irlandezului, cu Parlamentul) a confundat clădirea Muzeului cu cea a hotelului din apropiere unde se grăbea să-și culce capul plin de aburii alcoolului! Doar că, în cazul de față, vigilența paznicilor a fost net superioară celor de la Parlament, intrusul nu a ajuns pînă în sălile cu valoroasele exponate, fiind oprit la timp!
Semne bune anul are?
Ușoară întrebare, dar greu de răspuns. Ceea ce colindam odată –  ,,Semne bune de belșug,/ De sub brazda de sub plug” – nu mai corespunde realității anului 2022. Belșugul generat de brazdă și de  plug a devenit incert, și, chiar dacă se îndeplinește urarea – așa cum a fost producția de grîu de astă-vară – ,,belșugul” a luat drumul străinătății, iar românii au rămas să mănînce pîine congelată, adusă din import!
Sînt multe sectoare în care semnele Noului An se cam bat cap în cap, punînd la grea încercare mintea și răbdarea românului de rînd, în așteptarea descoperirii soluției perfecte de supraviețuire. Pe de o parte, s-au anunțat creșteri de salarii și de pensii; pe de altă parte, s-a anunțat o creștere vertiginoasă a prețurilor la produsele de bază, cu dezvoltări spectaculoase la energie; în timp ce s-a împlinit un an de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID și Guvernul se bîlbîie în a impune sau nu Certificatul Verde, ținta fixată pentru 1 august 2021 (10 milioane de persoane vaccinate) nu a fost atinsă nici la finele anului. În acest caz, bilanțul arăta astfel, la 26 decembrie 2021: din 15.749.303 de doze de vaccin anti-COVID administrate, numai 7.781.563 de persoane au primit schema completă (dintre acestea, aproape 2 milioane au fost vaccinate cu doza booster). În situația dată, declarația triumfalistă a președintelui Klaus Iohannis, din 24 iunie, potrivit căreia ,,Campania a fost un succes, practic am oprit pandemia. Faptul că avem puține cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare”, a constituit una dintre cele mai incredibile dezinformări pe care le-a generat actualul președinte în timpul celor 8 ani de ,,domnie”! Poate n-a auzit, deși nu cred: de la debutul acestei pandemii, România a înregistrat aproape 60.000 de decese din cauza COVID-19. Nu simte nici o strîngere de inimă atunci cînd citește aceste statistici ale morții unei Țări al cărei Președinte este (sau se închipuie că este)?
Între piftie și sarmale, pînă la îngroparea anului 2021, Guvernul a trebuit să raporteze la Bruxelles îndeplinirea celor 21 de capitole din PNRR. Numai că, fără să îi rămînă sarmaua în gît, Guvernul Ciucă a anunțat, calm și concis (cum îi stă bine unui general) că, la termen, vor fi gata doar 15 capitole. Restul... după ce trece Sorcova și după ce vom bea noua aghiasmă de la Bobotează! Ce dacă se crează premisele pierderii celor 30 de miliarde de euro? Mare pagubă! Sînt bani europeni, nu sînt din vistieria lui Isărescu!
Iată, însă, că putem consemna și fapte pozitive, așa cum am constatat trecînd în revistă Proiectul de Buget pe anul 2022, pozitive dacă ne referim doar la Administrația Prezidențială (+24%), Secretariatul General al Guvernului (+10%), SRI (+8,29%), SIE (+44,7%), SPP (+26%), STS (+37%), Ministerul de Interne (+13,5%), Ministerul Apărării (+15,6%). Restul, cum ar fi Ministerul Sănătății (într-un an în care pandemia va solicita fonduri, umane și materiale, imense), a primit mai puțin decît în anul anterior cu 0,1%. Ce mai poți comenta? Poți, de pildă, să comentezi (dacă îți pasă de cheltuirea banilor Poporului, că doar nu i-a acumulat Guvernul!) despre o nouă atitudine sfidătoare a noului premier, generalul Nicolae Ciucă, tocmai în contextul cheltuirii nesăbuite a acestor bani. Se știe că, de mai mult timp, cît a ocupat portofoliul de ministru al Apărării, generalul Ciucă a angrenat România (prin Ministerul Apărării) în cheltuieli masive în favoarea Trusturilor de armament americane, cărora le-a virat miliarde de dolari, de multe ori, pe produse militare cu mult inferioare unora similare, din țări europene, dar mai scumpe. În prezent, din funcția de prim-ministru pe care l-a cocoțat Iohannis, Ciucă-al nostru s-a angajat să îngroașe buzunarele Unchiului Sam și în numele altor ministere. Cum? Ascultați strategia generalului Ciucă.
Ministerul Afacerilor Interne avea nevoie stringentă de niște elicoptere de asistență medicală, construite pe modelul unor elicoptere militare. Cu totul întîmplător, elicopterele necesare nu sînt altele decît cele marca Black Hawk S70, produse de firma americană Lockheed Martin, fabricate în Polonia, în colaborare cu Statul polonez.
Acum vine descoperirea intențiilor malefice ale Guvernului condus de generalul Ciucă, fidel îndatorat al pieței americane de armament și tehnică de luptă: la licitație a participat și Airbus, firmă ce deține în România, în colaborare cu IAR Ghimbav, o unitate de producție și mentenanță, care poate oferi aparate de zbor cu calități comparabile și la prețuri mai mici, și, ceea ce este primordial – fabricate total în România. Totuși, elicopterele vor veni din SUA, via Polonia!
Știri și vești, la sfîrșit de an 2021. Știri și vești, la început de an 2022. Avem de unde alege și de unde cerne. Crăciunul a devenit, pentru o mare parte dintre români, un prilej doar de petrecere, fără nici o conotație religioasă; accidente de circulație soldate cu morți și răniți; crime pasionale sau crime săvîrșite la beție; cetățeni luați cu Salvarea, de prea multă mîncare și de prea multă băutură ce-au îngurgitat; turiști rămași înzăpeziți pe munte, după ce au forțat o barieră care interzicea acel traseu; săteni cu capetele sparte în bătaia cu bîte, de Crăciun, de la Ruginoasa (conform unei tradiții vechi), prilej în care au rănit zdravăn și un jandarm care avea misiunea de a veghea la ,,bătălie”; comemorarea victimelor din decembrie 1989, într-un mod din ce în ce mai discret, față de anii anteriori, moment ,,bifat” de președintele Klaus Iohannis la ora 8, aproape pe întuneric, atunci cînd a depus o coroană de flori într-un anonimat suspect, de parcă i-ar fi fost rușine de ceea ce face...
Cu bune și cu rele am pășit în Noul An. Fără a-l cita pe Nostradamus, să nutrim speranța în ,,belșugul brazdei de sub plug” pentru Poporul Român, iar  pe cititorii revistei ,,România Mare” îi asigurăm că, și în acest an, vom rămâne la fel de atașați valorilor naționale reale, promovînd, în scrisul nostru, numai adevărul, indiferent cît de dureros ar fi acesta, uneori. LA MULȚI ANI – 2022!
GEO CIOLCAN

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite