Rezultatele primului an de mandat – Biden asemănat cu Gorbaciov
  • 24-01-2022
  • 0 Comentarii
  • 105
  • 0

Potrivit rezultatelor unui raport privind primul an de președinție a lui Joe Biden în Statele Unite, se poate observa succesul său în politica internațională și un rating în scădere în interiorul țării, spune Konstantin Kalachev, șeful Grupului de experți politici.
„Elon Musk nu-l suportă”
Biden are programe foarte ambițioase care trebuie evaluate nu în proces, ci după rezultat, crede Kalachev. Aceasta se referă la cursul economic propus de actualul lider al SUA. „Este gata să investească o mulțime de bani în economia SUA pentru a o reanima. Scopul este de a reanima producția în SUA și de a face noi descoperiri tehnologice. Da, poate că nu totul merge bine în relațiile cu marile afaceri. De exemplu, Elon Musk nu-l suportă, la fel ca alți mari oameni de afaceri care sînt implicați în progresul tehnic”, a spus Kalachev. Succesul măsurilor acestei administrații va fi evident nu mai devreme de trei ani, crede politologul.
Kalachev crede că, în primul an de mandat, Biden a căutat să corecteze greșelile predecesorului său, Donald Trump, în relațiile cu aliații. „Administrația sa are într-adevăr cel mai intens început în activitatea de politică externă de la domnia lui Ronald Reagan”, a remarcat Kalachev. ,,Biden și noua sa echipă de securitate națională au reconstruit legăturile cu aliații din Europa și Asia, au revendicat instituțiile globale. El a ridicat interdicția de imigrare a administrației Trump și a promis fonduri pentru vaccinarea celor mai sărace categorii ale populației”, a adăugat șeful Grupului de experți politici.
În timpul pandemiei, Biden și echipa sa s-au comportat în mod rezonabil, crede politologul. În Statele Unite, sînt chiar mai mulți contestatari ai vaccinărilor decît în Rusia. Cu toate acestea, dacă te uiți la cifre, devine clar că în America vaccinarea merge bine, a adăugat el. „În ceea ce privește ajutorarea cetățenilor aflați într-o situație epidemiologică dificilă, acolo se face tot ce este posibil, mi se pare. Biden abordează problemele legate de apariția noilor tulpini, de provocările și amenințările pe care le creează pandemia”, a adăugat politologul.
Principala provocare este China
Cel mai notabil progres al SUA sub conducerea lui Biden a fost în politica externă, a spus Kalachev. ,,Dacă ne privim prin prisma viziunii noastre, ei se comportă incorect, dar dacă o facem prin ochii americanilor, atunci Biden și echipa lui se comportă rațional. Ei duc o politică de izolare a statelor care pot schimba ordinea mondială, echilibrîndu-se în pragul diplomației”, declară Constantin Kalachev, șeful Grupului de experți politici.
Cel mai mare adversar al SUA în acest moment este China. „Principala provocare pentru Statele Unite nu este Rusia, ci China, care se comportă mai încrezător și mai agresiv, care este avansată tehnologic și provoacă ordinea mondială dominată de Occident”, a explicat politologul. El a adăugat că, în acest sens, va fi interesant de văzut cum reușește Biden să construiască relații cu China în viitor. Schimbarea echilibrului mondial de putere poate depinde de aceasta, crede politologul.
„Seamănă oarecum cu Gorbaciov”
În același timp, sondaje recente arată o scădere a ratingului lui Biden în Statele Unite, a remarcat Kalachev. Americanii au motive să fie nemulțumiți de președintele lor. De exemplu, indicele prețurilor de consum din SUA a crescut cu șapte procente în decembrie, iar inflația anuală a atins cel mai ridicat nivel din iunie 1982, a spus politologul. În plus, motivul nemulțumirii cetățenilor americani poate fi divizarea continuă a societății.
„Atitudinea față de Biden este mai bună în afara SUA decît în State. Trump a fost opusul. Dacă vorbim despre atitudinea britanicilor, germanilor, francezilor, japonezilor și așa mai departe față de Biden, atunci ratingul său este mai mare decît în interiorul granițelor”, a spus Kalachev, care a adăugat că, ,,în acest sens, el seamănă oarecum cu Gorbaciov, care a avut cele mai mari cote în afara URSS, dar a avut probleme în interiorul țării”.
Politologul a subliniat că Biden nu trebuie sub­estimat. „După părerea mea, el urmărește o politică externă și internă foarte sănătoasă, bazată pe interesele americane. Desigur, încă nu este clar cum va face Biden decalajul dintre democrații de mijloc moderat pe care îi reprezintă, republicani și dreapta naționalistă, dar, în opinia mea, se descurcă destul de bine”, a spus politologul.
Anterior, fostul președinte american Donald Trump și-a anunțat revenirea iminentă la Casa Albă. La un miting al susținătorilor săi la Florence, Arizona, fostul lider al țării a promis că se va întoarce în 2024. El a remarcat, de asemenea, necesitatea de a „face America din nou mare”.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite