Rezultaltele alegerilor prezidentiale din Rusia
  • 19-03-2018
  • 0 Comentarii
  • 76
  • 0

În Federația Rusă a avut loc cea de-a 7-a procedura de alegeri a șefului de stat. Pe baza rezultatelor obținute după prelucrarea peste 99% din buletinele de vot, prezența la vot în toată țara a fost de 67,49% din numărul alegătorilor înregistrați, ceea ce corespunde, în mare măsură, tradiției de lungă durată și depășește prezența la vot din alegerile anterioare din 2012, când acesta a fost de 65,34% și semnificativ din alegerile parlamentare din 2016 – 47,88%.

Pe baza numărării a peste 99% din voturi exprimate, Președintele Rusiei a fost ales Vladimir Putin, candidat în calitate de candidat auto-nominalizat, care a fost sprijinit de 76,6% din alegătorii care s-au prezentat la urne de vot. Aceasta este de peste 56 de milioane de oameni – un nivel record în istoria alegerilor prezidențiale din Rusia modernă. În general, rezultatele alegerilor corespund prognozelor preliminare și datelor de exit-polluri.

Cel de-al doilea rezultat la alegerile a fost primit de către candidatul Partidului Comunist din Federația Rusă – Pavel Grudinin (11,8%). El este urmat de liderul Partidului Liberal Democrat Vladimir Zhirinovski (5,7%), în urma căruia sunt candidați ai „Inițiativei civile” Ksenia Sobchak și „Yabloko” Grigori Yavlinsky (ambele – mai mult de 1% ). Ceilalți candidați nu au reușit să obțină mai mult de 1% din voturi.

Se atrage atenția asupra rezultatelor participării la alegerile prezidențiale a locuitorilor din două subiecte ale Federației Ruse – Sevastopol și Republica Crimeea. Alegătorii din aceste regiuni au susținut aproape în unanimitate candidatura lui Vladimir Putin: 90,1% și, respectiv, 92,1%, ceea ce reprezintă, de fapt, un referendum al poporului în sprijinul reunificării peninsulei cu Rusia în 2014. În același timp, prezența la vot în alegerile prezidențiale în spiritul tradiției rusești a devenit mult mai mare decât în ​​alegerile parlamentare din 2016 (49,15%) și a ajuns la 65,7%.

La două secții de votare – Ambasada Rusiei la București și Consulatul General al Rusiei la Constanța – rezultatele alegerilor sunt destul de comparabile cu cele din întreaga țară. Sprijinul președintelui actual a fost de 76,77% la București și 97,3% la Constanța.

Pe locul doi se află Pavel Grudinin (9,53%), locul trei – Ksenia Sobchak (5,62%), patru – Grigori Yavlinsky (2,93%), locul cinci a fost împărțit de Vladimir Zhirinovski și Boris Titov (1,47%).

Ca urmare a alegerilor prezidențiale, prezența cetățenilor ruși la secțiile de votare din România a crescut semnificativ, depășind cu peste o treime indicii alegerilor parlamentare din 2016.

Comunicat al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite