- 22-10-2024
- 0 Comentarii
- 68
- 0
Nu am mai scris de mult despre alianța BRICS – o alternativă la UE și la NATO care coalizează țări ce nu-i prea iubesc pe americani, care nu le-au intrat în grații și care vor să-și folosească resursele pe care le au în beneficiul propriu. Stîlpii puterii acestei alianțe sînt doi: China și Rusia, iar președintele celei din urmă își dorește să termine supremația financiară a dolarului american. În acest scop, ziarul El Espanol scrie următoarele: „Rusia vrea să convingă țările BRICS de necesitatea de a construi o platformă alternativă pentru plăți internaționale care să fie imună la sancțiunile occidentale. O va face cînd îi va găzdui pe liderii grupului la un summit care va avea loc săptămîna aceasta. Președintele Vladimir Putin este dornic să consolideze parteneriatul, care s-a extins pentru a include Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite, precum și Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, ca o contrapondere puternică a Occidentului în politică și comerțul global“.
„Summitul din 22-24 octombrie de la Kazan este prezentat de Moscova ca dovadă a faptului că eforturile occidentale de a izola Rusia au eșuat. El vrea ca alte țări să colaboreze cu el pentru a reforma sistemul financiar global și a pune capăt dominației dolarului american. În centrul acesteia se află propunerea unui nou sistem de plăți bazat pe o rețea de bănci comerciale legate între ele prin băncile centrale BRICS, potrivit unui document elaborat de Ministerul de Finanțe al Rusiei și banca sa centrală, distribuit jurnaliştilor înainte de summit. Sistemul ar folosi tehnologia blockchain pentru a stoca și transfera jetoane digitale susținute de monede naționale. Acest lucru, la rîndul său, ar permite ca aceste valute să fie schimbate cu ușurință și în siguranță, eludînd necesitatea tranzacțiilor în dolari. Rusia consideră că este o modalitate de a rezolva problemele tot mai mari în soluționarea plăților comerciale, inclusiv cu țările aliate precum China, unde băncile locale se tem să fie lovite de sancțiuni secundare ale SUA.
Yaroslav Lissovolik, fondatorul grupului de analiză BRICS+ Analytics, a declarat că crearea unui astfel de sistem este fezabilă din punct de vedere tehnic, dar va dura timp. «După extinderea semnificativă a aderării la BRICS de anul trecut, obținerea consensului este probabil mai dificilă», a spus el.
Documentul rus acuză instituțiile existente, precum Fondul Monetar Internațional, că servesc interesele țărilor occidentale și spune că au nevoie de «îmbunătățiri pentru a servi mai bine economia globală în evoluție». Săptămîna trecută, ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov i-a îndemnat pe membrii BRICS să creeze o alternativă la FMI.
Printre alte inițiative pentru a facilita comerțul și investițiile, Rusia propune și crearea unei platforme «BRICS Clear» pentru a deconta tranzacționarea cu valori mobiliare. Documentul solicită o mai bună comunicare între agențiile de rating de credit ale țărilor membre și o metodologie comună de rating, dar nu propune o agenție de rating comună BRICS, idee despre care grupul a discutat anterior.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de grîu, face eforturi pentru crearea unei burse de comerț cu cereale BRICS, susținută de o agenție de stabilire a prețurilor, pentru a crea o alternativă la bursele occidentale în care sînt stabilite prețurile internaționale ale cerealelor.
Cu toate acestea, în ideea că Moscova va trebui să muncească din greu pentru a-și îndeplini propunerile, cei mai mulți membri ai BRICS au trimis doar oficiali mediocri, și nu miniștrii de finanțe sau bancherii centrali, la o întîlnire pregătitoare săptămîna trecută.
Pentru summitul în sine, Rusia spune că speră să primească lideri din toți cei nouă membri BRICS și alte aproximativ 15 țări interesate să lucreze ca parteneri în grup, precum și ministrul de externe al Arabiei Saudite, care a fost invitat să se alăture. «BRICS este o structură care nu poate fi ignorată», a declarat consilierul Kremlinului, Yuri Ushakov, reporterilor săptămîna trecută.
Așa cred și eu: că această structură nu poate fi ignorată fiindcă se dezvoltă din ce în ce mai tare și, cum scriam acum cîteva săptămîni, să vedeți ce „frumos” va fi cînd își vor forma și o alianță militară…
T.I
2.7 C