- 11-12-2023
- 0 Comentarii
- 280
- 1
Zilele acestea președintele Rusiei se află într-o vizită de lucru, aș spune, în Arabia Saudită. Reuters anunță că Arabia Saudită și Rusia, cei mai mari doi exportatori de petrol din lume, au cerut joi tuturor membrilor OPEC+ să se alăture unui acord privind reducerile de producție pentru binele economiei globale, la doar cîteva zile după o întîlnire a producătorilor. La cîteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a mers la Riad, într-o vizită aranjată în grabă, pentru a se întîlni cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, Kremlinul a lansat o declarație comună ruso-saudită despre concluziile discuțiilor.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți aliați au convenit asupra unor noi reduceri voluntare de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi (bpd), conduse de Arabia Saudită și Rusia, care au reînnoit reducerile lor voluntare de 1,3 milioane de barili pe zi. „În domeniul energiei, cele două părți au lăudat cooperarea strînsă dintre ele și eforturile de succes ale țărilor OPEC+ în consolidarea stabilității piețelor petroliere globale”, se arată în comunicatul publicat de Kremlin. „Ei au subliniat importanța continuării acestei cooperări și necesitatea ca toate țările participante să se alăture acordului OPEC+, într-un mod care să servească interesele producătorilor și consumatorilor și să sprijine creșterea economiei globale”.
Agenția de știri de stat saudită SPA a declarat că prințul moștenitor, cunoscut sub numele de MbS, și Putin au subliniat în întîlnirea lor necesitatea ca membrii OPEC+ să se angajeze în acordul grupului. Surse din piața petrolului au spus că o astfel de remarcă publică explicită a Kremlinului și a regatului despre „aderarea” la reduceri părea a fi o încercare de a trimite un mesaj membrilor clubului OPEC+ care nu au tăiat sau nu au tăiat suficient.
Cel mai mare membru al OPEC exclus de la reduceri este Iranul, a cărui economie a fost supusă diferitelor sancțiuni ale SUA din 1979, după confiscarea ambasadei SUA la Teheran. Iranul crește producția și speră să atingă un volum de 3,6 milioane bpd pînă pe 20 martie 2024.
După întoarcerea sa la Moscova din Arabia Saudită, Putin a purtat joi discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi la Kremlin, împreună cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak și ministrul Apărării, Serghei Şoigu.
Misterul încă înconjoară călătoria lui Putin la Riad și Abu Dhabi, în care a fost escortat de patru avioane de luptă rusești, și nu a fost imediat clar ce problemă anume era atît de importantă pentru Putin pentru a face o călătorie în străinătate. Kremlinul a spus că Putin și MbS au discutat și despre conflictele din Gaza, Ucraina și Yemen, programul nuclear iranian și aprofundarea cooperării în domeniul apărării.
MbS, în vîrstă de 38 de ani, a încercat să reafirme Arabia Saudită ca putere regională, cu mai puțină deferență față de Statele Unite. Arabia Saudită este cel mai mare cumpărător de arme americane. Putin, care a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, spune că Rusia este angajată într-o luptă existențială cu Occidentul și a curtat aliați din Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia, pe fondul încercărilor occidentale de a izola Moscova. „În ceea ce privește criza din Ucraina, partea rusă și-a exprimat aprecierea pentru eforturile umanitare și politice întreprinse de Alteța Sa Regală Mohammed bin Salman”, se arată în comunicatul comun.
Grupul de producători OPEC+, ai cărui membri pompează mai mult de 40% din petrolul mondial, a trebuit să-și amîne întîlnirea din cauza dezacordurilor cu producătorii africani cu privire la producție, deși unii comercianți au spus că suspectează o schismă mai profundă în interiorul grupului. După ce producătorii au decis să reducă oferta, prețul petrolului a scăzut la un minim din cinci luni – un semn clar că piața se așteptase la o acțiune mai directă din partea OPEC+.
Putin și MbS, care controlează împreună o cincime din petrolul pompat în fiecare zi, au fost arătați zîmbind și angajîndu-se într-o strîngere de mînă efuzivă în timp ce Putin ieșea din mașina sa în capitala saudită. Atît MbS, cît și Putin, în vîrstă de 71 de ani, își doresc și au nevoie de prețuri mari pentru petrol, sîngele vital al economiilor lor. Întrebarea pentru ambii este cît de mult din sarcină ar trebui să-și asume fiecare pentru a menține prețurile ridicate.
La discuțiile cu MbS, Putin a spus că o vizită planificată a prințului în Rusia a fost anulată în ultimul moment, ceea ce l-a determinat să viziteze Riad. „V-am așteptat la Moscova”, a spus Putin zîmbind pentru MbS. „Știu că unele evenimente au forțat o corectare a acestor planuri, dar, așa cum am spus deja, nimic nu poate împiedica dezvoltarea relațiilor noastre de prietenie”. Putin a spus apoi: „Dar următoarea întîlnire ar trebui să fie la Moscova”. Prințul moștenitor a replicat printr-un traducător rus că este gata să facă asta. „Atunci sîntem de acord”, a spus Putin.
Carevasăzică trebuie să ne așteptăm la creșterea prețului petrolului fiindcă domnii aceștia nu glumesc și ne sancționează și ei la rîndul lor știind că pot face asta mai bine decît am făcut noi cu Putin.
IOAN TEODOR
14.4 C