Punctul pe I
  • 01-05-2023
  • 0 Comentarii
  • 284
  • 1

De la Eugen Cristea din Arad, colaboratorul nostru, am primit medalionul ,,Cîntec și poveste”, dedicat dascălului, artistului și coordonatorului de proiecte culturale, doamna Marioara Dehelean. Pentru felul cum sînt relatate cele cîteva aspecte din activitatea acesteia, și care bănuim că este mult mai bogată, dar și pentru stilul gazetăresc al autorului, care poartă amprenta unui timbru personal, în care se simte parfumul unui condei de toată lauda, îl încredințăm tiparului. Și nu o facem oricum ci, exprimîndu-ne bucuria că, în ciuda tuturor faptelor grave pe care le vedem întîmplîndu-se în jurul nostru (părinți dați afara din case de copiii și de nepoții lor, tineri care abandonează școala luînd calea drogurilor, profesori înjunghiați cu cuțitul de elevi în timpul orelor, divorțuri peste divorțuri, crime la ordinea zilei și alte asemenea nenorociri), iată că se mai află printre noi și oameni de spirit, care se învrednicesc să ne ofere și altfel de informații, scrise la lumina blîndă a cernelii, cu respect față de cei care au contribuit la promovarea și înălțarea idealului țării... Iar dintre aceștia face parte și doamna Marioara Dehelean, care de tînără a cultivat, cu talentul ei natural, bogat în nota de lirism specifică zonei Ardealului, ,,muzica populară bihoreană”. Ne-am bucura ca de altfel de surprize să avem parte tot mai des, iar oamenii de valoare să nu fie uitați, căci numai așa vom avea istorie și ne vom scrie istoria.
Cîntec și poveste
,,Tînăr și exuberant, ascultam, cîntam și dansam, după moda anilor ’60-’80-’90, muzică ușoară, folk și pop rock. Lipsea însă ceva anume, care mă lega de obîrșie, dat fiind că m-am născut și am crescut în nord-vestul Județului Arad, spre granița cu Bihorul. Acel ceva era muzica populară bihoreană! Ritm și melodicitate, texte care îți mergeau la suflet. Printre mesagerele cîntecului popular bihorean se afla pe atunci o prezență feminină care completa peisajul artistic arădean prin melodii, texte tematice în grai bihorean, costum popular autentic, atitudine și ținută scenică impecabilă: tînăra solistă a ansamblului «Doina Crișului» din Ineu, Marioara Dehelean, care a purtat cîntecul bihorean în țară și peste hotare. Apogeul acestei călătorii a cîntecului a fost atins odată cu înregistrarea unor piese împreună cu Orchestra Radio București, în anii ’90, pe texte culese sau creație proprie, și pe melodiile unor rapsozi și instrumentiști din Bihor, ori ale unor compozitori, precum Béla Bartók. În anii care au urmat, am apreciat efortul dascălului Marioara Dehelean, care simțea nevoia perpetuării, în rîndul copiilor, a tradițiilor și obiceiurilor poporului nostru, ca datorie în păstrarea identității naționale. Așa am aflat despre un proiect unic, pe care dumneaei l-a inițiat sub titlul «Valorificarea folclorului copiilor, prin activitățile din grădiniță și școală», înregistrat cu cod specific la Ministerul Educației și finanțat de Consiliul Județean de Cultură Arad. Volumul «Educație pentru societate prin povestiri create», precum și ghidul metodic de pedagogie (la ambele lucrări fiind coautoare), ultimul, coordonat și tipărit de Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad, mi s-au părut încununarea activității ei didactice și literare. Cam așa arată profilul pedagogic, artistic și cultural al prietenei noastre, Marioara Dehelean”.
Gestul domnului Eugen Cristea ne-a impresionat, de aceea i-am acordat atenția cuvenită, ca luare-aminte a faptului că viața e frumoasă cînd oamenii știu să se iubească între ei și să-și poarte respect. Apogeul existenței noastre, ca pămînteni, tocmai în acest lucru constă. Rîndurile acestea, pe care le-am dedicat amîndurora, fie, așadar, o notă aparte a românilor de izbîndă în toate cele, iar muzica să-i aducă pe toți, cu mic cu mare, la masa veseliei și a cugetului rostuit cu dragoste de semeni.
ION MACHIDON,
directorul Revistei ,,Amurg sentimental”

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite