Programul politic al AUR – aspecte care ne entuziasmează și... nu prea
  • 15-05-2023
  • 2 Comentarii
  • 564
  • 1

Zilele acestea a apărut programul de guvernare al AUR. Am decis să-l citesc și să-l comentez în paginile revistei fiindcă de la apariția acestui partid pe scena politică multe s-au spus despre el, însă un astfel de program nu a existat niciodată. Acum putem lua cu toții la cunoștință despre ce vrea să facă această alianță dacă va ajunge la guvernare prin votul românilor. Acest program are 15 puncte și le voi comenta pe rînd pe fiecare, citînd părțile mai importante. Înainte de a începe vreau să citez din cele scrise pe site-ul acestui partid referitor la doctrina sa.  „Alianța pentru Unirea Românilor este un partid patriotic, de esență conservatoare, orientat spre viitor, care promovează drepturile și libertățile fundamentale ale omului precum și instituțiile soci­ale în contextul culturii și civilizației naționale. Omul și națiunea sînt în centrul politicilor noastre. Pilonii doctrinari de bază ai partidului nostru sînt: Credința, Națiunea, Familia și Libertatea. Ele­mentele principale ale doctrinei noastre sînt libertatea și demnitatea umană, credința și morala creștină, tradiția, dezvoltarea organică, ierarhia și autoritatea, continuitatea socială, unitatea și su­ve­ra­nitatea națională, familia, solidaritatea între generații, democrația autentică, economia de piață și dreptul de proprietate. Statul este un instrument al națiunii române, întemeiat pe ierarhia competențelor, pe proprietate și muncă. În viziunea noastră statul derivă din voinţa românilor de a avea o autoritate în respectarea demnităţii persoanei şi a drepturilor sale fundamentale”. Iată, deci, doctrina AUR și elementele sale principale. Se mai spune în acest punct că partidul militează pentru reunirea românilor din Republica Moldova cu noi, ceilalți trăitori în patria mamă.
Acum, să trecem la chestiune, cum ar zice Nenea Iancu, și anume la programul politic alcătuit în 15 puncte. L-am citit și pot spune că rezonez cu multe din cele înscrise în el, fiindcă sînt lucruri pentru care militez de multă vreme.
O singură întrebare am: cum îl vom pune, concret, în aplicare? Această chestiune atrage după sine altele: de unde vor lua fondurile necesare? Care sînt oamenii competenți și bine pregătiți în economie, afaceri externe, afaceri interne, finanțe, sănătate, învățămînt  și toate celelealte domenii care ar trebui conduse de oameni care au lucrat în acele domenii și le cunosc perfect problemele cît și modul de rezolvare? Cred cei de la AUR că partenerii de guvernare nu le vor cere compromisuri pentru a le susține legile la vot?
Sper ca la aceste întrebări să ne răspundă pînă anul viitor cei din AUR, ignorînd deturnarea discuției de către adversarii lor politici, fiindcă altfel totul se va transforma într-o ceartă de mahala din care nu vor cîștiga nimic. Voi enumera titlurile celor 15 puncte, punctînd aspectele esențiale.
1. Românii demni în Europa și în lume: „scopul guvernării în următorii 10 ani este să ridice standardul de viață din țara noastră la nivelul mediu din Uniunea Europeană. De asemenea, interesul național trebuie să fie axul politicii externe a României, iar acordurile și directivele ce pot afecta interesele țării și ale cetățenilor ei să fie contracarate”. De ce cred cei de la AUR că vor sta la guvernare 10 ani? De ce nu 20 sau 30? Siguranța asta nu e prea bună, mai ales în contextul ultimilor 30 de ani, în care partidele s-au succedat la guvernare într-un ritm și în niște combinații amețitoare. Pe de altă parte, sînt foarte curios să aflu cum vor reda demnitatea românilor în Europa și în lume în mod concret și cine va fi ministrul de externe care va duce la îndeplinire acest deziderat.
2. Reducerea taxării muncii și a companiilor. Asta deja sună bine, doar că ar trebui să existe alte surse de a aduce bani la bugetul de stat, pentru că de acești bani depind salariile și bonusurile angajaților de la stat. Dintru început sîntem anunțați că vor crește salariul minim brut pînă la valoarea de 5.000 de lei. Bravo, nimic de zis, dar de unde veți scoate banii ăștia cînd statul nu mai deține fabrici care să producă, să exporte și să aducă bani la buget, iar taxele și impozitele aplicate firmelor care produc și exportă se micșorează?  Poate din impozitarea cu 16% a profitului firmelor care nu și-l declară în România? Înțeleg că sînt multe astfel de firme, dar vor fi suficienți banii obținuți ca să acopere creșterile salariale anunțate? Cum vor convinge acele firme să nu plece din România lăsîndu-ne fără sursa de venit? Sînt întrebări la care aș dori niște răspunsuri demonstrate cu creionul pe hîrtie.
3. Valorificarea, în interesul românilor, a resurselor naturale și a companiilor strategice. Numai cînd citesc titlul mă entuziasmez. Totuși, să vedem ce scrie. Vor să facă un Fond Suveran de investiții după modelul celui din Norvegia. Înfiinţat în 1996, scrie digi.ro, „Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.160 miliarde de dolari. Fondul are participaţii în aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, deţinînd 1,5% din toate acţiunile listate. De asemenea, Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare”. AUR dorește să facă un program național în cadrul căruia vor fi prelucrate bogățiile naturale, iar resursa financiară obținută va fi evidențiată ca parte a acestui Fond Suveran de Investiții. Acești bani vor fi investiți de Fondul Suveran în investiții cu risc scăzut din afara țării, el însuși putînd fi capitalizat de banii românilor care vor putea deveni acționari. În acest fel, statul român va deveni acționar principal la companiile din domeniile strategice, iar cetățenii români vor putea deveni acționari ai acestor companii. Pe cale de consecință, acțiunile austriece la OMV-Petrom vor fi recuperate treptat pe baza unei corecte despăgubiri.
Ce să zic? E o inițiativă bună, să vedem însă modalitatea concretă, fiindcă se vor ivi nenumărate piedici și acuzații care-i vor împiedica să realizeze toate acestea și nu știu dacă vor fi în stare să le gestioneze. Pe de altă parte, va trebui văzut de unde vor plăti corecta despăgubire austriecilor și dacă vor putea s-o facă legal. E complicat și au nevoie de oameni super competenți pentru asta.
4. Asigurarea securității energetice și reindustrializarea României. Iată un punct care-mi place. Aici se discută despre asigurarea securității energetice prin folosirea tuturor surselor de energie inclusiv a celor tradiționale pe cărbune. În acest scop, cei de la AUR propun finalizarea construcției unor termocentrale, hidrocentrale, dublarea capacității de stocare, cît și a celor două reactoare de la Cernavodă. De asemenea, industriile petrochimică, siderurgică, producătoare de materiale de construcții, mijloace de transport, utilaje de construcții și industriale vor beneficia de facilități fiscale, în timp ce exportul unor resurse va fi interzis temporar, iar prelucrarea materiilor prime va fi obligatorie. Excelent! Întrebarea e de unde vor lua banii necesari pentru toate aceste proiecte cînd noi nu mai producem nimic și trăim din împrumuturi și consum? Le va da UE banii ca să dezvolte industria țării? Poate că și-au făcut niște calcule, nu am de unde să știu, dar aș vrea să-i văd explicîndu-ne și nouă concret cum vor face asta.
5. Fabricat în România vine ca o consecință firească a punctului 4. E foarte bine că vor să protejeze producătorii autohtoni, chiar dacă nu ne spun cum și față de cine o să facă asta, să promoveze vînzarea de produse autohtone și să stimuleze consumul de produse care poartă eticheta „Fabricat în România” atît pe piața internă cît și pe cea externă favorizînd exporturile. Bine, bravo, emininke! Cum facem asta? Cum favorizăm exporturile? Ne ducem pe piața spaniolă și le cerem să nu ne taxeze produsele ca să le dăm mai ieftin și să le vindem pe piața lor? Sau cum vom proceda? Poate prin campanii de reclamă comercială la produsele românești în piețele țintă? Nu ni se spune și asta e foarte important, ca să știm dacă în spatele unor planuri frumoase au și niște „norme metodologice de aplicare”. Alt punct ar fi deschiderea de noi bănci (cu bani de unde?) cît și extinderea CEC Bank în comunitățile românești din diaspora ca să le ofere conaționalilor noștri finanțare pentru deschiderea de magazine sau afaceri cu produse românești. Referitor la acest punct, ar trebui ca acea filială a CEC Bank din Madrid, de exemplu, să atragă și clienți spanioli ca să poată supraviețui acolo, nu doar pe români. Chiar mi-aș dori clarificări.
6. Oprirea declinului demografic, încurajarea natalității și familiei. Stimulează natalitatea și sprijină familia naturală prin lansarea Planului Național pentru Protejarea Familiei, cu o durată de 20 de ani. No, fain. Dar de unde știu cei de la AUR că vor avea majoritate parlamentară vreme de 20 de ani? Ce măsuri concrete vor lua ca să convingă partidele adverse să susțină și să deruleze acest plan în următoarele două decenii? Au făcut o înțelegere scrisă cu aceștia sau cum vor face practic? Acest plan prevede măsuri care necesită o finanțare importantă de la stat, precum: împrumuturi pentru locuințe și automobile familiilor cu minim 3 copii, scutire de impozit pentru casă și mașină aceleași familii cu minim 3 copii cît și creșterea alocațiilor, acordarea de tichete pentru rechizite și chirii zero pentru aceste familii dacă doar un părinte lucrează.
7. Sănătatea națiunii – construirea de spitale județene prin proiectul „Ana Aslan”, folosind fonduri europene. În sfîrșit, aici știm cum stăm. Mai departe, vor să relanseze Institutul Cantacuzino, să extindă rolul medicului de familie, să coreleze nivelul salarial al cadrelor medicale cu numărul de pacienți și rezultatele obținute, să restabilească rolul policlinicilor și să construiască altele noi! O să preschimbe țara într-un șantier cu ce vor să facă, dar au nevoie de foarte mulți bani pe care nu știu dacă-i vor putea obține de la Uniunea Europeană. Sînt foarte curios cum vor reuși, pentru că am auzit atît de multe promisiuni asemănătoare încît am devenit Toma necredinciosul.
8. Cum arată astăzi școala, va arăta mîine țara! Capitolul școală este unul extrem de important și eu am scris despre el destul de mult, astfel că sînt foarte interesat de ce-și propun și, mai ales, de cum vor realiza. Dumneavoastră nu? Primul punct se referă la redarea demnității cadrelor didactice prin salarizare și stimulente adecvate, oferirea de locuințe, statut, dotări și echipamente, precum și reducerea sarcinilor birocratice pentru a permite dascălilor să se concentreze pe activitățile didactice. Demnitatea, zic eu, se redă nu prin stimulente și salarizare, ci printr-un cadru legislativ care să le permită să stea vertical în fața elevilor și părinților, cît și prin atragerea și menținerea în sistem a unor cadre bine pregătite și dedicate meseriei.
Alte puncte pe care AUR dorește să le implementeze sînt următoarele: încurajarea creșterii numărului de studenți cu 50% în următorii 10 ani (cum?), toți elevii vor beneficia de o masă caldă preparată din produse locale în următorii 5 ani (unde o veți servi? Cîte școli au săli de mese? Cum veți selecta firmele de catering care vor livra mîncarea? Asta înseamnă că veți prelungi orarul elevilor cu o oră zilnic, fiindcă mă îndoiesc că elevii unei școli, liceu sau facultăți, vor putea mînca două feluri de mîncare în 10 minute, în timpul programului). Mai departe, vor să reintroducă obligativitatea purtării uniformei școlare și să pună la punct programele de after school. Cu ce personal? Alt obiectiv este acela de a construi, în următorii 10 ani, circa 500 de clădiri destinate învățămîntului primar, gimnazial și liceal. Asta înseamnă 50 pe an în toată țara. Cu ce bani plătesc firmele care le vor construi? Pe ce terenuri? În ce zone?
Probabil v-am enervat deja cu comentariile mele, dar ele sînt firești pentru că dacă nu ni se explică în detaliu cum vor să pună în practică toate aceste lucruri și cu ce oameni vor să le implementeze ca să avem încrederea că le vor face și nu vom asista la un alt eșec, atunci cu greu ne vor convinge să-i votăm.
9. Uniți de la Nord la Sud, de la Est la Vest prin dezvoltarea infrastructurii rutiere și a celei feroviare, inclusiv a celei de mare viteză, scop pentru care se vor folosi fondurile europene alocate pentru programele de protecție a mediului, ce vor fi redirecționate de la construirea de piste de biciclete la infrastructura feroviară. O altă parte importantă la acest punct este construirea unui nou aeroport la București, pentru a deveni un hub regional de transport, cît și finalizarea Canalului Dunăre-București. Pe hîrtie sună fabulos, dar cu ce bani vor fi realizate toate astea în următorii 5-10 ani? Întreb fiindcă pentru a le implementa singuri au nevoie de o majoritate parlamentară de 51%; dacă se vor alia cu alt partid vor trebi să facă compromisuri, iar asta e posibil să le scadă popularitatea și susținerea oamenilor.
10. Eficientizarea administrativă. Cei de la AUR vor să reducă numărul de parlamentari la 300. Cum vor face asta? Cine o să le voteze legea prin care vor face asta dacă nu vor avea majoritate parlamentară? De asemenea, cum vor înființa maximum 12 ministere și mai ales cum vor reduce drastic numărul de membri de partid din administrația centrală și locală? Zic ei că prin scăderea cu două treimi a numărului de unități administrativ – teritoriale și, pe cale de consecință, a instituțiilor publice. Bine, dar asta va reduce și posturile oamenilor neînregimentați politic, nu doar a clientelei partinice. Cu alte cuvinte, vor să comaseze județele în regiuni, așa cum se vorbește de vreun deceniu.  Păi dacă dau afară parlamentari, cum vor vota aceste proiecte? Ca să nu mai vorbesc că reducerea numărului de parlamentari o puteți face doar la alegerile din 2028. Știți voi dacă veți mai avea forța politică de a face asta? Sînt foarte curios.
11. Domnia legii ne vorbește despre instituirea răspunderii profesionale a magistraților și despre implicarea cetățenilor în organizarea puterii judecătorești prin alegerea de către aceștia a Judecătorilor Curții Constituționale, a conducerii Parchetelor și a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Consider că oricît de mult ai vrea să scoți politicul din numirea acestor conducători ai justiției nu ai cum să-i pui pe oameni să aleagă. De ce? În primul rînd, fiindcă ai transforma actul solemn al alegerii unor profesioniști într-un circ electoral în care aceștia vor veni să le promită justițiabililor cum vor da ei sentințe corecte, deși aceștia habar nu au ce înseamnă actul de justiție. Hotărît, asta e o greșeală. Nici nu mai am ce comenta.
12. Ocrotirea celor vulnerabili. Cei de la AUR vor să majoreze indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, dar vor să elimine controlul anual pentru persoanele care au boli incurabile. Ei nu știu probabil că o boală incurabilă trebuie ținută sub control, fiindcă se poate agrava, iar asta poate omorî pacientul. Dacă ei scot subvenționarea controlului anual al acestei categorii de oameni se vor face direct răspunzători de agravarea bolii sau chiar de moartea pacienților, iar asta numai ocrotire a celor vulnerabili nu este. Tot la acest punct, ei vin cu propunerea construirii de locuințe sociale și a 250 de centre de asistență socială pentru bătrîni. Îmi trec prin fața ochilor imagini de pe șantierele patriei
din anii ʼ60 - ʼ80 și-mi vine să cînt șlagărul „Macarale”. Inutil să mai întreb de unde bani, așa că am să
întreb cum vor atribui construcțiile astea și mai ales cum vor împiedica blocarea licitațiilor prin nesfîrșite contestații?
13. România, țara agriculturii și turismului. În ceea ce privește agricultura cei de la AUR doresc să majoreze subvențiile acordate exploatațiilor agricole, să subvenționeze cumpărarea de utilaje agricole și să sprijine sectorul industriei alimentare prin creșterea gradului de prelucrare a produselor agricole și de dezvoltare a zootehniei. În ce capacități de producție, oameni buni? Nu mai există fizic multe dintre ele. Unde facem asta? Ce facilități le dați celor care vor să le construiască? Cum procedați?
Să lăsăm agricultura și să trecem la ce mă pricep, și anume la turism, să văd cum vor ei să dezvolte această ramură. Vor să perfecționeze voucherele de turism, cercetările și taberele arheologice pentru copii. Cînd spuneam în interviul acordat maestrului Ciolcan că pentru majoritatea politicienilor și a românilor activitatea turistică de aducere a străinilor în România e ceva inexistent nu m-ați crezut. Păi turiștii străini veniți aici sînt cel mai important vector de popularizare a României, de ameliorare a imaginii sale în lume și o sursă importantă de valută adusă aici. Asta ar trebui să dezvoltați în primul rînd, nu voucherele de vacanță, fiindcă oricum majoritatea românilor vor să voiajeze „afară”, nu în România.
14. Renașterea satului românesc și a gospo­dăriei țărănești. Lucruri bune și aici, traduse prin oferirea de case la un leu tinerilor din diaspora care vor să se stabilească în țară, ajutarea țăranilor producători să-și vîndă produsele la oraș și să valorifice lîna, inul, cînepa, cît și promovarea punctelor gastronomice locale.
15. Promovarea identității și a mediului nostru natural. Unul dintre puncte zice așa: „Cultura românească trebuie să se impună din nou în lume, iar identitatea românească să fie respectată la nivel național și internațional”. În acest caz, vă recomand să începeți prin traducerea de cărți ale clasicilor literaturii române și distribuirea lor în librăriile din lume, fiindcă autorii noștri nu sînt cunoscuți, iar eu m-am lovit de problema asta de multe ori în activitatea mea de ghid de turism. Totuși, am găsit traduceri în limba spaniolă ale poeziilor românești, ba chiar a poveștii „Harap Alb“, pe care am cititi-o unui întreg autocar spre încîntarea spaniolilor. Hai să popularizăm cultura prin expoziții, traduceri, activitate intensă în străinătate sau acordarea de burse artiștilor români. Un ultim punct de la această secțiune este dorința de a împăduri în 10 ani 1 milion de hectare de pădure.
Concluzie: un program care arată excepțional, care entuziasmează și bucură orice român care-l citește, pînă vine un cîrcotaș ca mine și începe să umble la detalii întrebînd chestii.  Chestii necesare, mai ales pentru inițiatorii programului, care au un an de zile să ne convingă că tot ceea ce au scris aici este realizabil. Altfel, e doar o altă promisiune în vînt, de care noi toți avem podul plin.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite