Procesul invers al îmbătrînirii
  • 11-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 255
  • 2

Oamenii de știință din Israel au arătat că pot opri procesul ireversibil din acele părți ale corpului despre care se crede că sînt responsabile pentru deteriorarea sănătății survenită odată cu vîrsta. Pe măsură ce îmbătrînim, capacele de protecție de la capetele cromozomilor, numite telomeri, se scurtează, deteriorează ADN-ul și determină oprirea replicării celulelor. În același timp, celulele senescente se acumulează în corp, prevenind regenerarea.

Scurtarea telomerilor este unul dintre principalele motive pentru limitarea numărului de diviziuni celulare și îmbătrînirea celulară. Creșterea lungimii telomerului și scăderea celulelor senescente reprezintă subiectul multor cercetări anti-îmbătrînire, necesare dezvoltării de noi formule medicamentoase. Oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au arătat că administrarea de oxigen pur persoanelor în vîrstă într-o cameră de presiune crește lungimea telomerilor cu 20%, ceea ce nu s-a mai făcut pînă acum. Potrivit cercetătorilor, o astfel de creștere ar putea însemna că telomerii participanților la test cresc la nivelul aferent vîrstei de 25 de ani. Terapia a redus, de asemenea, numărul de celule senescente cu 37%, permițînd dezvoltarea de noi celule sănătoase. Studiile la animale au arătat că îndepărtarea celulelor senescente extinde viața cu mai mult de o treime.

„Deoarece scurtarea telomerilor este considerată graalul sfînt al biologiei îmbătrînirii, multe intervenții farmacologice și de mediu sînt studiate pe larg în speranța de a face posibilă prelungirea telomerilor”, a declarat profesorul Shai Efrati de la Școala de Medicină Sagol de la Universitatea Tel Aviv și Școala de Neurobiologie. Creșterea dramatică a lungimii telomerilor prezentată în timpul și după aceste protocoale unice oferă comunității științifice o nouă bază pentru înțelegerea faptului că îmbătrînirea poate fi într-adevăr inversată la un nivel biologic celular de bază. Mulți oameni de știință cred acum că îmbătrînirea în sine este cauza unor boli grave precum Alzheimer, Parkinson, artrită, cancer, boli de inimă și diabet. De asemenea, se știe că obezitatea, fumatul, lipsa activității fizice, deficiențele de vitamine și inflamațiile pot accelera contracția telomerilor, demonstrînd efectele lor mari asupra longevității.

Studiul a implicat 35 de adulți sănătoși cu vîrste de peste 64 de ani, ce aveau ca punct comun faptul că nu au suferit modificări ale stilului de viață, nu țin diete și nu iau medicamente. Fiecare pacient a fost plasat într-o cameră de presiune cinci zile pe săptămînă timp de trei luni, pentru de 90 de minute, în timp ce subiectul a respirat 100% oxigen prin mască. Camera sub presiune permite dizolvare oxigenului în țesuturi și simulează o stare de „hipoxie” sau lipsă de oxigen, despre care se știe că are un efect regenerant. Studiile anterioare au arătat că alimentația sănătoasă poate păstra lungimea telomerilor. Și antrenamentul de înaltă intensitate timp de șase luni prelungește telomerii cu pînă la 5%.

Echipa israeliană a demonstrat anterior că terapia cu oxigen sub presiune poate îmbunătăți declinul cognitiv. „Pînă în prezent, s-a dovedit că intervențiile precum modificările stilului de viață și exercițiile fizice intense au un anumit efect inhibitor asupra scurtării scontate a telomerilor”, a spus dr. Amir Hadanni, cercetător medical șef la Centrul Sagol pentru Medicină și Cercetare Hiperbară. Ceea ce este remarcabil în studiu este că, în doar trei luni de terapie, cercetătorii au reușit să realizeze o astfel de prelungire semnificativă a telomerilor – cu o rată mult mai mare decît orice intervenție sau schimbare a stilului de viață disponibilă în prezent. „Cu acest studiu revoluționar, am deschis calea spre studii suplimentare asupra efectelor celulare pe termen lung ale terapiilor anti-îmbătrînire. După ce ne-am dedicat cercetările efectelor asupra funcției creierului și declinului cognitiv legat de vîrstă, am descoperit mai întîi efectele biologice la nivel celular la adulții în vîrstă sănătoși”. 

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite