Premieră: „Guvernul trădării” a trecut, instabilitatea e confirmată, ilegalități grave!
  • 05-11-2019
  • 0 Comentarii
  • 167
  • 0

Analiștii vorbesc la unison de „trădări” – iar acestea se regăsesc în mai multe partide. De fapt, în lipsa unor negocieri politice reușite, PNL, Iohannis și Orban au adoptat această tactică – a încurajării și chiar forțării trădărilor. Unii analiști folosesc sintagma „Guvernul trădării” pentru cabinetul Orban.

Precedentul este grav, pentru că în acest moment avem o majoritate bazată pe promisiuni greu de îndeplinit, ba chiar pe angajamente încălcate deja – cum ar fi negocierea cu ALDE pe baza menținerii SIIJ sau cu USR pe baza anticipatelor.

De fapt, situația e mai gravă dacă ne gîndim la aprobarea legilor organice sau a unor proiecte care impun trecerea mai multor legi.

Pe scurt, Guvernul a fost votat de 240 de parlamentari, din această combinație politică eclectică. În aceste condiții, Ludovic Orban este noul premier.

Dar, cu această ocazie, s-au încălcat mai multe norme și o cutumă extrem de importantă! În primul rînd a fost încălcată cutuma schimbării înlocuirii miniștrilor respinși de comisiile de specialitate! Practic, rolul Parlamentului în controlul numirilor a fost anulat! 

În plus, votul este unic: 240 de parlamentari prezenți, 240 de voturi „Pentru” – cu bilele „la vedere”, deși în lege se prevede clar „vot secret cu bile”. Ce rezultă de aici? Ilegalitatea comisă de parlamentari – cu scopul vădit al cîștigului politic – devine flagrantă și ar trebui să se sesizeze mai multe instituții în drept.

Totodată, prin controlul votului pe linie partid, putem spune că aveam de-a face și cu un „vot imperativ”, ceea ce, constituțional și regulamentar (parlamentar), ar duce la anularea respectivului vot. 

Acestea sunt numai cîteva dintre aspectele grave ale acestei numiri – dar și mai gravă pare inconștiența noii „echipe” care nu poate trece legi organice, nu poate pune nimic clar pe masa Parlamentului  – decît prin aceeași metodă folosită azi: promisiuni, presiuni, trădări. Sau, tot ca azi, prin ignorarea Parlamentului. În concluzie, azi am atins un apogeu al lipsei de democrație și al batjocurii reprezentate de regimul Iohannis.

De azi, România nu are Guvern, ci o confirmare pretins parlamentară a instabilității politice.

Dragoș Dumitriu

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite