Povestea vieții şi a morții unui mare cuceritor al lumii - Ginghis Han
  • 17-11-2020
  • 0 Comentarii
  • 337
  • 2

Ginghis Han a fost un războinic de temut, care a reușit, prin violență, să stăpînească vaste teritorii din lume în secolul al XII-lea. Pentru mongoli, el este considerat erou național și un simbol al culturii lor. Ginghis Han a întemeiat Imperiul Mongol, unul dintre cele mai mari imperii din lume, apoi a retrasat celebrul ,,Drum al Mătăsii” și ,,Hoarda de Aur”.

Pînă în zilele noastre este un mare mister unde se află locul de veci al legendarului împărat al mongolilor. Cea mai originală idee de pînă acum a avut-o Albert Yu Min Lin, arheolog și antropolog la University of California din San Diego. Acest om de știință este cunoscut pentru metodele sale de cercetare inovatoare: cînd el și echipa sa sînt pe urmele vechilor culturi și cînd se dorește dezlegarea uneia dintre cele mai mari enigme ale trecutului, printre instrumentele de lucru se numără imaginile din satelit, radarul de senzori. Dintre aceste enigme face parte și întrebarea: unde este mormîntul împăratului mongol Ginghis Han?

Adevărul este că, pînă azi, nimeni nu știe exact unde se află mormîntul Hanului. Și nu e de mirare. Temutul împărat al mongolilor s-a îngrijit din timpul vieții ca mormîntul său să nu devină loc de pelerinaj. De fapt, acest lucru este chiar surprinzător. În istorie, regi și duci, uneori și politicieni, au întotdeauna locuri de veci reprezentative, deseori în interiorul unor mausolee mari, dotate opulent. Cel mai bun exemplu sînt piramidele din Egipt, morminte ale faraonilor din vremea vechiului imperiu. Dar, în cazul lui Ginghis Han, există motive solide pentru păstrarea secretului și a discreției.

Mare cuceritor şi un bun organizator

Ginghis Han a murit la 18 august 1227, în timpul unei campanii împotriva poporului Tangut. Avînd în vedere viața lui războinică, nici nu era de așteptat să moară liniștit în pat. Ginghis Han, stăpînul lumii, era un titlu onorific conferit de colegii și camarazii lui mongoli, numindu-l astfel conducător al tuturor triburilor mongole.

Ginghis Han a considerat că prima lui misiune era să-i unească pe mongoli. Triburile mongole erau în dispută îndelungată. Permanent aveau loc războaie pentru pradă și teritorii. Noua căpetenie a reușit să facă din mongoli o comunitate organizată, avînd în el un conducător necontestat, cunoscut de toți mongolii.

Pentru Ginghis Han, războiul a stat întotdeauna pe primul plan. Unitatea i-a servit exclusiv pentru a pune pe picioare o armată puternică, cu care să cucerească lumea. Și chiar dacă n-a fost toată lumea, în urma numeroaselor războaie, sub dominația sa au ajuns părți considerabile din Asia, plus unele regiuni din Europa (locuite de ruși, poloni, cehi, ucrainieni; de asemenea, a străbătut și Țările Române). El i-a făcut pe mongoli stăpînii unui imperiu care, la apogeul său, se întindea de la Marea Chinei pînă aproape de Marea Baltică. Pe lîngă tehnica perfectă de luptă a mongolilor, secretul succesului a constat în talentul lui Ginghis Han de a crea un stat rigid, orientat în întregime spre armată, și de a integra în acest stat populațiile supuse. Totodată, Ginghis Han a domnit atît în interior, cît și în exterior cu mînă de fier. Nu-l iubea nimeni, dar era temut de toți.

Variante privind moartea lui Ginghis Han

Despre cauza morții marelui Ginghis Han, în fața căruia tremura o lume întreagă, circulă diferite informații și versiuni. Un singur lucru e cert: și anume, că a murit în timpul luptelor împotriva tanguților, pe care deja îi înfruntase cu succes cu puțin timp în urmă. Este foarte posibil ca moartea să se fi produs în urma unei căzături de pe cal. Dar există și o altă legendă, care spune că Ginghis Han a murit din cauza unei răni primite în luptă. Această versiune a apărut probabil din dorința de a-i atribui războinicului o moarte pe măsura vieții pe care a trăit-o. În jurul morții mongolului se împletesc încă multe alte mituri. Astfel, el ar fi fost ucis de o prințesă tangută pe care a violat-o. E posibil ca aici să fie vorba de o variantă a legendei legate de moartea regelui hunilor, Atilla. Acesta a murit într-o situație similară, în noaptea nunții sale.

Funeraliile regelui

Asprii mongoli au jelit, apoi s-au apucat de înmormîntare. Acest lucru e sigur, dar nimic mai mult. Teoretic, locul mormîntului poate fi oriunde în marele imperiu al mongolilor, de la capitala Karakorum pînă la granițele cele mai îndepărtate. Și nu numai arheologii își frămîntă mințile în această direcție, același lucru l-au făcut mongolii din vremea lui Ginghis Han. Nici ei n-au cunoscut locul exact al mormîntului. După cum spun vechile povești, toți mongolii care au construit mormîntul au fost uciși. Este vorba între 1.000 și 10.000 de călăreți, ce au bătătorit mormîntul cu copitele cailor. Operația a necesitat mult timp. La sfîrșit, aveau să fie toți uciși, ca să nu poată dezvălui locul unde se află mormîntul. Unii istorici sînt de părere că această poveste ar fi inventată. Ea ar fi fost folosită pentru a-l prezenta pe hanul mongol stăpîn, chiar și după moarte.

Totuși, probabil că lucrurile s-au petrecut așa cum au fost descrise, căci Ginghis Han avea toate motivele să fie prudent. S-a dorit ca locul de veci, bogat înzestrat cum era, să nu devină ținta jefuitorilor de morminte. Așa că mormîntul lui Ginghis Han a devenit un mare tabu.

Mai multe ipoteze

Din acest motiv, ceea ce trebuie căutat în regiunea care a aparținut Imperiului mongol este un mormînt bine mascat, cu daruri bogate, în care se află rămășițele lui Ginghis Han. Acesta poate fi pe teritoriul actual al Mongoliei, dar și pe cel chinez. Poate fi în munți, dar și la șes, locuri nu prea precise.

Primii cercetători au înclinat spre vastele stepe din nord-estul Mongoliei. Pe de altă parte, în timpul stăpînirii sovietice, săpăturile de acolo au fost interzise. Conducătorii de la Kremlin se temeau de o răscoală populară, dacă mormîntului eroului național Ginghis Han ar fi fost descoperit. Acest lucru s-a schimbat abia în anul 1990, odată cu căderea regimului sovietic. De atunci, echipe de arheologi din țară și din străinătate caută intens amenințătorul mormînt. Numărul expedițiilor care au ca scop găsirea acestuia a ajuns, între timp, la cîteva sute. Dacă înainte se pornea cu sapa în căutarea norocului, astăzi își face drum din ce în ce mai mult tehnologia modernă. Cercetătorii se bazează acum pe imaginile digitale aeriene: sateliți și lasere pentru detectarea unor anomalii ale suprafeței terestre, care ar putea fi puse pe seama intervenției umane.

Dar, uneori sînt de ajutor și metodele convenționale. Istoricul american John Woode s-a concentrat asupra unei zone de la frontiera ruso-mongolă, unde, potrivit tradițiilor, s-ar afla locul nașterii și al încoronării lui Ginghis Han. De ce n-ar fi și înmormîntat acolo, s-a gîndit Woode. Într-adevăr, săpăturile au scos la iveală un mare monument funerar înconjurat de un inel de ziduri masive, la 11 metri adîncime. Dar lipsește încă dovada că e vorba de mormîntului marelui han. În schimb, cercetătorii japonezi, folosind cea mai modernă tehnologie din satelit, l-au căutat în împrejurimile vechii capitale Karakorum. Încă de la început au descoperit o structură de mari dimensiuni, pe care au numit-o ,,Palatul lui Ginghis Han”.

Cercetarea continuă

Albert Yu Min Lin merge, în zilele noastre, pe noi căi. El a întreprins deja mai multe expediții în Mongolia. Ținînd seama de sentimentele religioase ale unei mari părți a poporului mongol, cercetătorul știa că guvernul acestei țări nu va autoriza deschiderea mormîntului, în caz că va fi descoperit. Așa că, în cadrul lucrărilor de șantier, se concentrează pe metode nedistructive, ca radarul de penetrare a solului, magnetometria și termografia. Suprafața prospectată este investigată prin imagini de înaltă rezoluție din satelit și radar. Echipa lui Lin a strîns deja o cantitate uriașă de date, printre altele, prin evaluarea a 85.000 de imagini din satelit. A fost acoperită aproape milimetric o regiune de peste 10.000 kmp. Lin speră că prin această metodă va avea posibilitatea să lucreze mai precis și să nu mai trebuiască să caute acul în carul cu fîn.

Pe de altă parte, Lin nu mai poate face față singur cantității de imagini cu care îl inundă echipa lui. De aceea, a avut ideea originală a muncii de cercetare interactive, sprijinită de internet. În acest fel, a adunat pînă acum 7.000 de ajutoare din toată lumea. Acești oameni stau comod în fața computerului de acasă și evaluează imaginile din satelit. Dacă le atrage atenția ceva ce arată ca o antichitate mongolă, transmit imediat descoperirea la San Diego. Atîta vreme cît comunitatea lui Lin își continuă căutările, toți fanii lui Ginghis Han trebuie să se mulțumească cu monumentul comemorativ de la Ordos, din regiunea autonomă Mongolia Interioară. Oamenii merg anual în grupuri mari în pelerinaj ca să-și arate venerația pentru marele conducător al mongolilor. Dar mormîntul din mauseleu este gol. Găsirea celui adevărat ar putea să devină în curînd o cursă contracronometru. Căci de ceva vreme au apărut peste tot în țară căutători ilegali de aur. Arheologii se tem că, în căutarea aurului, aceștia vor da peste mormînt și îl vor jefui sau în vor distruge.

După 1954, China a construit la Ordos, pe teritoriul chinez, ,,Mausoleul lui Ginghis Han “, înconjurat de o armată de sculpturi enorme. Conform explicațiilor, uriașa construcție este doar un monument, nu un mormînt.

Pentru mongoli, e un erou național și un simbol al culturii lor, a realizat Imperiul Mongol și a relansat ,,Drumul Mătăsii”. În anul 2008, în Mongolia s-a finalizat o uriașă statuie ecvestră. Ea are o înălțime de 40 de metri și este confecționată din oțel inoxidabil strălucitor. Baza rotundă are 10 metri înălțime și un diametru de 30 de metri. Locul statuii nu a fost ales întîmplător. Conform legendelor, la vîrsta de 15 ani, Ginghis Han a găsit un bici de aur, care l-ar fi inspirat să conducă lumea.

Prof. dr. IOAN CORNEANU

Ing. MIRCEA PÎRLEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite