Post-Covid-19: 11 miniștrii europeni de mediu apelează la „recuperare ecologică”
  • 11-04-2020
  • 0 Comentarii
  • 319
  • 1

Odată ce a trecut criza coronavirusului, acești miniștri speră să reconstruiască o economie care respectă mai mult problemele climatice și de mediu. Ar putea criza coronavirusului să ne conducă să ne regândim angajamentele ecologice?

Vineri, 10 aprilie, unsprezece miniștri europeni de mediu au solicitat relizarea de planuri de recuperare a economiei, tinand cont de problemele de mediu și climă. Acum este momentul să luptăm împotriva epidemiei, dar „ar trebui să ne pregătim să ne reconstruim economiile, introducând planuri de recuperare menite să ofere Europei și cetățenilor săi un progres și prosperitate reînnoită și durabilă”, se arata într-un text publicat de climachangenews.com

„Trebuie să rezistăm tentației soluțiilor pe termen scurt ca răspuns la actuala criză care riscă să blocheze UE într-o economie cu combustibili fosili de zeci de ani. Este esențial să acționăm rapid. Prin urmare, trebuie să ne păstrăm ambițiile pentru a reduce riscurile și costurile de inacțiune în domeniile schimbărilor climatice și pierderea biodiversității", se mai specifica in text.

Ministrii solicită un „răspuns european comun” în cadrul „acordului verde” anunțat de comisia UE și „creșterea investițiilor, în special în domeniile mobilității durabile, a energiei regenerabile, renovarea clădirilor, cercetarea și inovarea, restaurarea biodiversității și economia circulară. Trebuie să trimitem un mesaj politic puternic lumii și cetățenilor noștri că UE va da un exemplu chiar și în aceste momente dificile și va deschide calea către neutralitatea carbonului și respectul acordului de la Paris”, mai scriu miniștrii.

Textul a fost publicat inițial cu semnăturile miniștrilor austrieci, danezi, italieni, finlandezi, letoni, luxemburghezi, olandezi, portughezi, spanioli și suedezi.   Ministrul francez Élisabeth Borne și-a anunțat apoi semnătura pe Twitter, scriind că „Franța inițiază și o scrisoare în atenția Comisiei Europene care merge în această direcție”.

Nouă ONG-uri, inclusiv Fundația franceză Nicolas Hulot sau filiala europeană a 350.org, au susținut, la rândul lor, inițiativa miniștrilor europeni.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite