Populația lumii – "combustibilul" Secolului XXI pentru Big Pharma
  • 28-07-2021
  • 0 Comentarii
  • 679
  • 2

Poziția companiilor farmaceutice din Statele Unite este determinată nu numai de indicatorii privind volumul vînzărilor, capitalizarea pieței, profitul sau numărul de angajați, ci și de influența industriei asupra tuturor aspectelor societății americane. Și, în primul rînd, de îngrijirea sănătății. Corporațiile farmaceutice americane au făcut din cetățeni nu scopul activităților lor (tratarea și conservarea sănătății), ci un mijloc de îmbogățire, care se exprimă în termeni de profit și capitalizare de piață.

Se pare că în decurs de un an și jumătate (din momentul în care a fost anunțată pandemia), Big Pharma a primit sume considerabile de bani de la stat pentru dezvoltarea vaccinurilor și, în același timp, a eliminat din companiile farmaceutice aproape orice responsabilitate pentru eventualele costuri ale vaccinării. Mai mult, pentru a face investițiile în dezvoltarea vaccinului mai rentabile, guvernul a fost de acord cu Big Pharma asupra faptului că o singură doză de vaccin nu este suficientă, și că vaccinurile repetate vor deveni o caracteristică a „noii normalități”. Toate acestea se arată în cartea jurnalistului de investigații american Nina Burleigh, ,,Virus: Vaccinations, the CDC and the hijacking of America’s response to the Pandemic” (CDC – abrevierea în limba engleză a Institutului american, a cărui denumire completă este Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care joacă un rol cheie în organizarea vaccinărilor în America – n.red.).

Conform Ninei Burleigh, Congresul a alocat cu promptitudine 10 miliarde de dolari pentru dezvoltarea vaccinului de către companiile private, în primăvara anului trecut. Operațiunea Warp Speed​, programul Covid-19 al guvernului SUA, a fost lansat cu succes. Pînă în această primăvară, guvernul a alocat deja 22 de miliarde de dolari pentru Big Pharma în cadrul OWS. Din această sumă, Moderna a primit 2,5 miliarde de dolari; AstraZeneca 1,2 miliarde de dolari, Johnson & Johnson - 500 de milioane de dolari, iar Novavax - 1,6 miliarde de dolari. Pfizer nu a primit bani de la guvernul SUA pentru a dezvolta vaccinul, dar s-a situat, în schimb, în topul preferințelor autorităților, performanță de care nimeni, nu numai în istoria americană, ci și în istoria lumii, nu a beneficiat niciodată: de la începutul dezvoltării produsului pînă la primirea aprobării finale de la autorități pentru vînzarea produsului au trecut doar 11 luni! Vaccinul a fost dezvoltat cu sprijinul companiei germane de biotehnologie BioNTech și este de departe cel mai popular din lume. Apropo, există dovezi că Pfizer a folosit banii din surse guvernamentale pentru a dezvolta acest vaccin. Este adevărat, banii erau din trezoreria Germaniei.

Compania Pfizer era încrezătoare că va ajunge pe primul loc în lume, bazîndu-se pe achiziționarea de către guvernul SUA a vaccinului miraculos. Și astfel aflăm că, la începutul lunii iulie, Pfizer a semnat un acord de aproape 2 miliarde de dolari pentru a vinde 100 de milioane de doze din vaccinul său, injectat în două doze, către guvernul SUA (50 de milioane de oameni). Mai jos regăsim date financiare despre cele cinci companii americane de top care alcătuiesc coloana vertebrală a Big Pharma.

 

Performanța financiară a principalelor companii farmaceutice din SUA (miliarde de dolari)

 

Capitalizare*

Venituri
din vînzări**

Profit**

Johnson&
Johnson (JNJ)

442,7

84,21

20,46

Pfizer (PFE)

225,9

50,19

13,46

Eli Lilly (LLY)

222,9

25,48

7,25

AbbVie (ABBV)

207,5

50,19

6,66

Merck (MRK)

197,6

48,01

8,32

 

* La începutul lunii iulie 2021

** Indicator estimat pentru 2021, luînd în considerare rezultatele financiare efective pentru prima jumătate a anului 2021.

Sursa: companiesmarketcap.com

Primele 10 companii farmaceutice din lume (în ceea ce privește capitalizarea pieței) includ doar patru companii non-americane: Roche și Novartis (Elveția), Novo Nordisk (Danemarca) și AstraZeneca (anglo-suedeză). Celelalte șase sînt companii din SUA.

Primul loc în ratingul companiilor farmaceutice mondiale îl deține compania americană Johnson & Johnson – nu numai în ceea ce privește capitalizarea pieței, ci și în ceea ce privește veniturile (vînzările) și profiturile. Locul doi aparține companiei elvețiene Roche (capitalizarea sa de piață la mijlocul acestui an a fost de 338,2 miliarde de dolari). Locul trei este deținut cu fermitate de americanii de la Pfizer, iar al patrulea de compania americană Eli Lilly.

Companiile farmaceutice americane de top au performanțe remarcabile nu numai în clasamentul mondial al companiilor din industrie, ci și în clasamentul global (companii din toate industriile). La mijlocul acestui an, Johnson & Johnson s-a clasat pe locul 16 în ratingul tuturor companiilor din lume în ceea ce privește capitalizarea. A rămas doar puțin în urma companiei americane NVIDIA, care operează în domeniul tehnologiilor digitale (capitalizare de 452,6 miliarde dolari; locul 15 în rating) și a principalei bănci americane JPMorgan Chase (capitalizare 453,9 miliarde dolari; rang 14).

Iată care sînt locurile altor companii farmaceutice americane de top în clasamentul global al companiilor și băncilor: Pfizer - 43; Eli Lilly - 44; AbbVie - 49; Merck - 57. Principala companie petrolieră americană Exxon Mobil are o capitalizare de piață de 242,7 de miliarde de dolari la mijlocul acestui an (locul 38 în clasamentul mondial). Plafonul de piață al Johnson & Johnson se dovedește a fi cu 200 de miliarde de dolari mai mare decît al celei mai importante companii petroliere din SUA! Prin acest indicator, Exxon Mobil poate ajunge din urmă companiile farmaceutice Pfizer și Eli Lilly.

Capitalul din sectoarele tradiționale ale economiei americane (petrol, alte industrii extractive, siderurgie, inginerie mecanică etc.) se varsă în produse farmaceutice. Un sondaj din 2017 al guvernului SUA a examinat veniturile primelor 25 de companii farmaceutice pe parcursul unui deceniu. S-a dovedit că acestea s-au ridicat la o medie de 15-20%, comparativ cu 5-9% pentru cele mai mari 500 de companii din alte industrii. Marile companii farmaceutice induc în eroare nu numai consumatorii produselor lor (medicamente, vaccinuri etc.), ci și pe cei care vin în contact cu aceștia la Bursă.

Securities and Exchange Commission a amendat de mai multe ori participanții companiilor farmaceutice la Bursă. Uneori au fost aplicate amenzi pentru corupție. De exemplu, în 2011, Johnson & Johnson a fost amendat cu 70 de milioane de dolari de către Securities and Exchange Commission (SEC) și Departamentul de Justiție al SUA pentru dare de mită medicilor din Grecia, România și Polonia, precum și din Irak pentru a obține contracte în temeiul programului „Petrol pentru mîncare”. Potrivit anchetatorilor, compania folosește astfel de metode de promovare a bunurilor din 1998. În august 2012, Pfizer a fost amendat cu 60 de milioane de dolari, SEC acuzînd compania de luare de mită și încălcarea legilor anticorupție în străinătate, în special în Rusia și Kazahstan. S-a constatat că cele două filiale Pfizer au cheltuit mai mult de 2 milioane de dolari între 1997 și 2006 pe mită raportată ca și cheltuială de marketing.

Cartea Ninei Burleigh conține detalii puțin cunoscute și foarte șocante despre activitățile Big Pharma din ultimul an. Cinismul liderilor unor companii este fără precedent. Ei fac totul pentru a-i fermeca pe americani cu vaccinurile lor – nu pe cei care ar dori să-și salveze sănătatea și viața, ci pe cei care sînt interesați de lucrările Big Pharma de la Bursă.

Pe 9 noiembrie 2020, ziua în care Pfizer a anunțat că vaccinul pe care îl dezvoltă depășise 90% aplicabilitate, stocul Pfizer a crescut brusc (cu 15%). CEO-ul Pfizer, Albert Burla, a vîndut mai mult de jumătate (62%) din acțiunile sale din companie. Burla s-a numărat printre cei șapte directori Pfizer care au strîns, în mod colectiv, 14 milioane de dolari din vînzarea acțiunilor companiei lor în 2020, conform cifrelor furnizate către Los Angeles Times de Equilar, o companie de compensare și guvernanță corporativă. La fel au făcut (și continuă să facă) liderii Moderna, al căror vaccin este, de asemenea, promovat cu succes. Anul trecut au strîns 287 de milioane de dolari din vînzări, pentru a coincide cu rapoartele de succes în dezvoltarea vaccinului lor. Potrivit lui Nina Burleigh, în doar cîteva zile de la sfîrșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie ale acestui an, CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a vîndut acțiuni în valoare de milioane de dolari. O serie de directori Moderna și-au băgat în buzunar aproape un miliard de dolari, bani care proveneau atît din bugetele guvernamentale pe care le-au primit pentru dezvoltarea vaccinului, cît și din vînzarea cu succes a valorilor mobiliare ale companiei la vîrfurile cotațiilor de acțiuni. Declarațiile legate de succesele înregistrate au fost promovate agresiv, cu sprijinul corporațiilor IT din Big Media și Silicon Valley. Și acesta este doar începutul, urmarea fiind miliardele pe care americanii le vor plăti pentru vaccinuri. Totuși, de ce doar americanii? Este posibil ca Moderna să încheie în curînd un contract mare pentru furnizarea vaccinului salvator către guvernul SUA.

Nina Burleigh remarcă faptul că actualul model de organizare pe acțiuni a medicinei din Statele Unite s-a format în anii ʼ80 ai Secolului al XX-lea, într-o perioadă în care țara era condusă de Ronald Reagan. Înainte de aceasta, în opinia autoarei, reglementarea și controlul guvernului asupra industriei farmaceutice erau stricte, ceea ce nu permitea companiilor să pună interesele acționarilor mai presus de interesele consumatorilor, adică milioane de americani obișnuiți. Nina Burleigh crede că acționarii-cheie și managerii de vîrf ai Big Pharma nu își arogă în mod accidental pachetele de valori mobiliare astăzi. Au dispersat locomotiva Big Pharma, care, împreună cu pasagerii (milioane de americani care și-au făcut vaccinul), se îndreaptă spre prăpastie. Iar proprietarii și șefii companiilor farmaceutice sar în mod inconștient din această locomotivă pentru că știu cum se poate termina vaccinarea în masă. Este potrivit aici să ne amintim de oponentul activ al campaniei de vaccinare din Statele Unite, Robert Kennedy Jr. (nepotul președintelui american John F. Kennedy, care a fost ucis în 1963). El a menționat următorul detaliu legat de abuzul Big Pharma: „O altă problemă cu testarea vaccinului este că acesta nu este testat pe americani tipici, ci pe un grup atent selectat de oameni care nu suferă de nici o boală”. Și apoi încheie: „Toate companiile de top în domeniul vaccinurilor, și anume Moderna, Glaxo, Sanofi, Pfizer, Merck, sînt privite ca adevărați infractori. În ultimii 10 ani, au plătit 35 de miliarde de dolari penalități și amenzi pentru declarații false, pentru înșelăciune, pentru falsificarea rezultatelor științifice, pentru uciderea deliberată a sute de mii de americani”. Experții cinstiți nu exclud faptul că vaccinarea în masă efectuată astăzi în America se poate încheia cu moartea a milioane de americani. Ei bine, așa cum a spus Niccolo Machiavelli, „scopul justifică mijloacele”. Scopul Big Pharma este atragerea de cîștiguri imense, iar mijloacele sînt milioanele de oameni „de prisos” – acest „nou combustibil” al Secolului XXI.

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite