PMC-ul american va schimba puterea în Venezuela?
  • 09-05-2020
  • 0 Comentarii
  • 354
  • 1

Opoziția venezueleană era gata să plătească aproape 213 milioane dolari unei companii americane de servicii de securitate pentru o serie de acțiuni care ar fi trebuit să conducă la o lovitură de stat. Potrivit rapoartelor mass-media, operațiunea PMC a eșuat în cele din urmă - din cauza îndoielilor care au apărut între viitorii interpreți și angajatorii lor în persoana forțelor de opoziție din Republica Bolivariană.

The Washington Post a prezentat un acord semnat pentru atragerea unei companii militare private americane pentru răsturnarea guvernului lui Nicolas Maduro și capturarea președintelui Venezuelei. Ziarul a publicat și contractul în sine, semnat toamna trecută între compania Silvercorp SUA cu sediul în Florcor și reprezentanții opoziției venezueleene.

Documentul, cu peste 40 de pagini, este foarte detaliat. În special, oferă o descriere precisă a modelelor de arme și muniții, precum și a echipamentelor care ar fi trebuit să fie utilizate de către sabotori.

Cu toate acestea, potrivit Reuters, documentele „nu au explicat cum un grup mic de forțe speciale poate razbate peste forțele de securitate care mențin loialitatea Partidului Socialist de guvernare” din Venezuela. În același timp, obiectivul cheie al campaniei era planificarea și punerea în aplicare a operațiunii „de capturare, deținere și înlăturare a lui Nicolas Maduro (denumit în continuare Obiectivul principal), răsturnarea regimului actual și preluarea, de asemenea, a recunoscutului președinte venezuelean Juan Guaido” .

Contractul a fost semnat de deputatul parlamentar Sergio Vergara. Nu există „autograf” al liderului opoziției venezuelean Juan Guaido cu privire la contract - ci este un document-cadru separat pentru primirea „serviciilor comune” de la Silvercorp, care a fost publicat și de WP.

Publicația la intervievat de fondatorul PMC-urilor, fostul soldat al forțelor speciale Jordan Goodro și Juan Jose Rendon, un strateg politic venezuelean din Miami, presupus angajat de Guaido, ca intermediar, în planificarea diverselor operațiuni, inclusiv a schimbarea puterii în republică. Într-un interviu acordat agenției AR, Goodro a declarat ulterior că nu crede deloc că un grup de 60 de persoane „ar putea intra și răsturna regimul”: sarcinile lor includeau căutarea și recrutarea susținătorilor de opoziție din rândul armatei și poliției pentru a-și „elibera țara”. “.

Articolul din The Washington Post a apărut la doar câteva zile după ce autoritățile venezuelene au anunțat prevenirea invaziei țării de către un grup de mercenari care complotează o lovitură de stat. După cum a declarat, pe 3 mai, ministrul de interne Nestor Reverol, militanții columbieni au încercat să intre în țară pe mare, apropiindu-se de coasta din statul La Guaira din nordul Venezuelei. Potrivit cifrelor oficiale, atacatorii s-au deplasat pe bărci de viteză, dar au fost prinsi in ambuscada, drept urmare, opt persoane au fost ucise. Ulterior, președintele Maduro a declarat că intre cei 13 participanți reținuți, există doi americani - chiar i-a numit ofițerii de securitate personală a lui Donald Trump.

Apartenența cetățenilor americani reținuți la Serviciul Secret, ai cărui agenți asigură siguranța primelor persoane ale statului, este o problemă complet neconfirmată. Unul dintre ei, Eiran Berry, a apărut la TV venezueleană pe 7 mai și a declarat că scopul operațiunii lor era să stabilească controlul asupra anumitor persoane din serviciul de informații Sebin, precum și serviciul militar de contrainformații DGCIM. Ulterior, acești agenți recrutați trebuiau folosiți pentru a ajunge la Maduro. Al doilea deținut este Luke Denman; ca si Berry, el a servit în trecut în unitatea Green Berets, forțele speciale ale armatei SUA. Într-un videoclip al interogatoriului, el susține că „i-a ajutat pe venezuelenii să-și recapete controlul asupra țării” și așteptat să primească până la 100 de mii de dolari pentru serviciile sale.

Cât de veridice și sincere sunt cuvintele americanilor reținuți, există multe întrebări. În special, comportamentul prizonierilor în timpul filmării videoclipului oferă anumite motive pentru a crede că nu vorbesc de propriul arbitru. Fostul soldat al Forțelor Speciale al Marinei SUA, Ephraim Mattos, de exemplu, într-un interviu acordat The Wall Street Journal, a menționat că Denman pare să arate semne de forțare. „El se uită foarte repede de aparatul foto”, a spus un fost comandant. - Acesta este clar semnalul lui că spune o minciună. Tipii din forțele speciale învață astfel de lucruri. ”

Există și alte circumstanțe datorită cărora operația specială din Venezuela, denumită cod „Gideon”, pare cel puțin ciudată. Numărul redus și pregătirea dubioasă a interventionistilor ne fac să ne gândim serios cât de reală a fost amenințarea pe care au reprezentat-o. În plus, operațiunea excesiv de coordonată a forțelor de securitate venezueleene pentru a respinge debarcarea face logic să presupunem că Caracas a cunoscut în detaliu toate detaliile planului militanților .

Există o altă nuanță care nu se încadrează în imaginea normală a unei lovituri de stat făcute la comandă folosind mercenari. Deja după semnarea contractului, opoziția venezueleană a decis că compania încerca cu înțelepciune să obțină un deposit/avans financiar prea mare, iar unele dintre promisiunile sale au început să pară nu prea credibile. Drept urmare, din cauza includerii nuanțelor financiare, au decis să retragă cererea pentru o acțiune cu Silvercorp. Înțelept, însă, contractantul nu a refuzat să pună în aplicare planul. După cum a declarat WP, fondatorul Silvercorp a considerat că este de datoria lui să finalizeze lucrările pentru care a fost contractat.

Din motive evidente, conducerea SUA s-a grăbit să respinga implicarea în acțiunea eșuată din Venezuela. Așadar, președintele Donald Trump a spus că tentativa de invazie „nu are nicio legătură” cu administrația americană. Secretarul de stat Mike Pompeo a decis chiar să comenteze situația pe un ton glumeț, spunând că dacă Statele Unite ar fi participat la operațiune, atunci „totul ar fi mers altfel”. La rândul său, reprezentantul Departamentului de Stat, a declarat că există „o puternică campanie de dezinformare organizată de regimul Maduro, din cauza căreia este dificil să separe faptele de propagandă”.

Fondatorul Silvercorp a mai spus că încearcă să obțină sprijin pentru operațiune din partea autorităților americane, acționând printr-un funcționar în biroul vicepreședintelui american Mike Pence, dar nu a reușit. Vicepreședintele Katie Miller a declarat pentru WP că nimeni nu a luat contact cu Goodro din partea subordonaților lui Pence.

Juan Guaidó a încercat să se disocieze de ciudata tentativă de lovitură de stat. El a numit falsul contract pretins semnat în numele opoziției, a negat că ar avea vreo legătură cu compania lui Goodro și a avertizat că guvernul Maduro va încerca să folosească incidentul ca „ecran de fum”, sub pretextul căruia va continua să persecute cetățenii din motive politice.

Fum fără foc?

În orice caz, oricât ar fi de caricaturizată întreaga situație cu invadarea  Venezuelei, pentru cei doi președinți - Maduro și Trump - volanta acestei povești începe să se rotească. Declaratiile oficialilor americani nu par tocmai convingătoare - este greu de presupus că în birourile guvernului și, cu atât mai mult în birourile CIA și în alte servicii speciale, nu știau nimic despre această acțiune.

Dacă operațiunea ar avea succes, inclusiv după încercările nereușite ale opoziției venezueleene de a-l demite pe Maduro în urmă cu un an cu sprijinul SUA, Washingtonul ar dori probabil să împărtășească laurii câștigătorilor. Cu toate acestea, acțiunile eșuate sunt percepute atât de oficialii americani, cât și de cetățenii obișnuiți, cu un negativ clar.

Rămâne de văzut cât de serioasă va fi relația sabotorilor-pierzători cu instituția politică americană și cum va afecta aceasta atitudinea electoratului față de președintele republican în lumina alegerilor programate pentru noiembrie.

Opozanții politici ai celui de-al doilea mandat al lui Trump au profitat deja de situație: un grup de democrați din Comitetul pentru relații externe din Senat a trimis cereri șefului Departamentului de Stat, procurorului general și șefului Agenției Naționale de Informații, cerând să clarifice rolul autorităților americane în lovitura eșuată. Potrivit The Hill, parlamentarii sunt, în special, interesați de existența unei încălcări a legii adoptate în decembrie anul trecut, potrivit căreia Statele Unite ar trebui să participe doar diplomatic la găsirea unei ieșiri din criza politică, economică și umanitară prin care se confruntă Venezuela. „Raidurile armate, chiar dacă sunt efectuate de contractori independenți, contravin acestei politici”, se arată în mesaj.

Cu toate acestea, pentru Maduro, situația pare destul de avantajoasă: operațiunea specială eșuată îi va permite să caute pe cei responsabili, atrăgând organizații internaționale - atât regionale, cât și globale, inclusiv ONU. Acest incident va fi util, de asemenea, pentru a transmite încă o dată cetățenilor că forțele armate ale țării au făcut față unui alt atac, inspirat de unchiul Sam.

Singura întrebare este dacă venezuelenii obișnuiți, care trăiesc în pragul sărăciei, sunt satisfacuti de rapoartele victorioase despre lupta împotriva „amenințării imperialiste”.

 

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite