- 22-10-2024
- 0 Comentarii
- 179
- 2
În urmă cu cîteva săptămîni, Volodimir Zelenski prezenta americanilor planul său de victorie contra Rusiei agresoare. Spun că îl prezenta americanilor și doar lor pentru că noi ceilalți am aflat abia zilele astea despre ce e vorba. Cum mă așteptam, planul de victorie este unul utopic, deoarece se bazează în totalitate pe alții și deloc pe forțele proprii. Cum s-ar zice, „eu îl înving pe Putin, dar cu voi în spatele meu”.
Să vedem ce scrie ziarul european Politico despre minunatul plan. „Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri așa-zisul plan de victorie în fața parlamentului ucrainean, menit să caute o pace justă în războiul cu Rusia, grație ajutorului și garanțiilor aliaților săi. Planul constă în cinci puncte principale și trei anexe secrete.
«Planul de victorie al Ucrainei este un plan de consolidare a statului nostru și de consolidare a pozițiilor noastre. Pentru a fi suficient de puternic și a pune capăt războiului», a spus Zelenski, adăugînd: «Dacă începem să ne mișcăm acum cu acest plan concret de victorie, s-ar putea să reușim să punem capăt războiului cel tîrziu anul viitor»“.
Aș întreba mai întîi: consolidarea căror poziții? Astea actuale? Păi dacă e așa, înseamnă că ni se pregătește un armistițiu pe actualele poziții, ceea ce înseamnă că Putin rămîne cu ceea ce a luat de la ucraineni. Apoi, ce „plan concret de victorie e acesta” dacă urmîndu-l „s-ar putea să închidem războiul pînă în anul 2025?”. Așadar, nu e sigur că-l închidem.
„Există o cursă pentru a obține o perspectivă de încheiere a războiului în condiții favorabile pentru Ucraina, într-un moment în care forțele ruse înregistrează progrese lente, dar constante de-a lungul liniei frontului, iar sprijinul viitor pentru Ucraina este pus la îndoială datorită președinției de luna viitoare a SUA. Ideea este să se asigure că Ucraina primește garanții de securitate de fier de la aliații săi și este bine înarmată pentru a împiedica Rusia să folosească orice pauză în luptă pentru a se rearma și apoi ataca din nou. «Acest plan poate fi implementat. Depinde de parteneri... cu siguranță nu depinde de Rusia», a spus Zelenski”.
Așadar, mărețul plan constă în garanții de securitate de la parteneri și în primirea de arme cu care să poată ataca fără retricții Rusia, așa cum face Israelul contra Libanului și a celor din Gaza.
Ce uită domnul președinte Zelenski este că numitele state arabe nu dețin arme nucleare ca Rusia și că nu au conducerea și armele acesteia. El a pierdut războiul, dar nu poate recunoaște asta și atunci cere ajutor de la cei care l-au sprijinit pînă acum, fără să știe că aceiași aliați l-au cocoloșit la fel și pe Stalin în anii ʼ30 - ʼ40, considerînd URSS echivalentul SUA în materie de drepturi și libertăți, pînă cînd le-a venit bine și l-au transformat în personajul negativ de astăzi.
Politico scrie că „Linia oficială din Kremlin arată că «operațiunea militară specială trebuie să se încheie cu îndeplinirea tuturor obiectivelor noastre stabilite anterior», potrivit purtătorului de cuvînt Dmitri Peskov.
Condițiile Moscovei echivalează cu capitularea Kievului, cerînd Ucrainei să se retragă din zonele revendicate de Rusia, să renunțe la intențiile de aderare la NATO, să garanteze drepturile vorbitorilor de limbă rusă, să se demilitarizeze și să se „denazifice”.
Să vedem în sfîrșit ce conține planul lui Zelenski
1. Invitație de aderare la NATO. „Chiar dacă apartenența efectivă este încă o problemă pentru viitor, o invitație de aderare ar trimite un semnal puternic liderului rus Vladimir Putin. «O invitație este o decizie puternică care nu necesită altceva decît determinare», a spus președintele ucrainean. Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, nu a spus dacă își va aduna aliații pentru a sprijini impulsul lui Zelenski pentru o invitație, adăugînd că deliberările sale în curs cu Kiev și cu țările membre nu ar putea fi împărtășite prin intermediul unei conferințe de presă.
«Planul de victorie nu se referă doar la o invitație de a deveni membru NATO. Planul de victorie are mai multe elemente», a declarat Rutte reporterilor miercuri. «Următorii pași vizează nu doar această problemă, ci și conținutul general al planului de victorie». El a reiterat că Rusia nu a avut niciun rol în a decide dacă Ucraina ar trebui să fie în NATO. Țările membre s-au angajat pe calea «ireversibilă» a Kievului către aderare, dar nu au emis o invitație reală”.
Da, bine. Îl vor invita în NATO cînd mi-oi vedea ceafa fără oglindă. Poate doar dacă își pierd mințile peste noapte toți șefii organizației, ceea ce nu-mi prea vine să cred. Ucraina dorește să intre în gașca smardoilor din cartier ca să se bată ăia pentru ea cu rusul. Vezi să nu.
2. Mai multe arme, fără restricții privind utilizarea lor. Pe lîngă faptul că mai multe arme fără restricții de utilizare tranformă Ucraina într-o formidabilă forță militară a Europei Centrale, aș adăuga și pe acela că ucrainenii sînt în stare să dea foc Europei cu armele americane pentru că așa vor ei. De ce trebuie Europa băgată în război de dragul lui Zelenski? A intrat vreo putere europeană în război pentru România cînd ni se luau cu japca teritoriile sau cînd eram asupriți la noi acasă? Nu. De ce ar intra pentru Zele?
Totuși, țara vecină și prietenă… a pregătit o listă de arme pentru a se proteja și pentru a aduce „războiul aproape de casă pentru Kremlin”. Lista include capacități de antrenament și apărare aeriană pentru a descuraja atacurile rusești, date satelitare în timp real de la aliați, încheierea tuturor restricțiilor privind utilizarea armelor donate pentru a lovi în interiorul Rusiei și ajutor din partea aliaților în doborarea rachetelor și a dronelor peste teritoriul ucrainean.
Exact ce spuneam mai sus: atragerea Europei în război cu Rusia și distrugerea ei, că așa vrea nenea Zele. „Mulți dintre acești pași, scrie Politico, au fost blocați din cauza temerilor occidentale de a trece de liniile roșii ale Kremlinului, dar Zelenski a susținut că avansul Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei a arătat că se poate. «Mulțumită operațiunii de la Kursk, am văzut că Putin nu are suficientă forță pentru a rezista atunci cînd intervenim. cu adevărat», a spus el.
3. Descurajarea. Ucraina își propune să desfășoare pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei. În fața acestui scenariu, Moscova fie s-ar alătura unui proces diplomatic onest pentru un sfîrșit just al războiului, fie s-ar confrunta cu imposibilitatea de a continua lupta datorită ajutorului acordat Ucrainei.
Armele exacte nu au fost dezvăluite de Zelenski în discursul său în fața parlamentului, dar el a spus că liderii din SUA, Germania, Franța și Marea Britanie cunosc întrebările Kievului“.
Punctul ăsta e numit „descurajarea”… Ce drăguț… Așadar, un popor care a rezistat tătarilor, turcilor, lui Napoleon și lui Hitler se va lăsa descurajat de Zelenski. Bine, bravo, emininke! Putea să aleagă un nume mai potrivit cu intenția sa.
4. Potenţial economic strategic. „Ucraina propune partenerilor din Uniunea Europeană și SUA să semneze un acord special privind utilizarea comună a resurselor critice ale Ucrainei, cum ar fi litiu, gaz, titan și altele, și să producă energie împreună în viitor”. Punctul acesta înseamnă de fapt plata pe care le-o dă partenerilor strategici în schimbul ajutorului menționat mai sus.
5. Perspective postbelice. „«Ucraina ar întări securitatea europeană datorită armatei sale întărite de luptă. Dacă partenerii sînt de acord, avem în vedere înlocuirea anumitor contingente militare ale forțelor armate americane staționate în Europa cu unități ucrainene. După război», a spus Zelenski. Ucrainenii au dovedit că pot fi o forță pe care răul rusesc nu o poate învinge“.
Perspectiva de a avea trupe ucrainene pe teritoriul românesc care să ne apere de ruși mi se pare dezgustătoare, fiindcă nu-i consider în stare să facă asta și fiindcă dacă pe americani îi mai accepți să-ți stea pe cap, ținînd cont de superioritatea lor militară, culturală, de faptul că sînt totuși hegemon, ucrainenilor nu vei avea cum să le suporți atitudinea superioară pe care și-o vor lua față de noi în situația utopică în care vor ajunge vreodată să aibă trupe pe teritoriul nostru.
Spuneam la început că există și trei anexe secrete pe care, desigur, Politico nu ni le dezvăluie. Nici nu e nevoie și nici nu sînt curios fiindcă dacă sînt la fel de inutile ca și restul punctelor din planul de pace, nu am dorința să le aflu. Reacțiile la adresa acestui plan de pace au fost diverse, dar ziarul european ne prezintă doar cîteva mai deosebite. Citez mai jos: „Unii dintre parlamentarii ucraineni care au ascultat discursul au considerat că este foarte ambițios. «Planul pare să indice că alții trebuie să facă totul pentru noi», a declarat deputatul Oleksiy Honcharenko, președintele partidului de opoziție Solidaritatea Europeană, într-o postare pe Facebook. Dar Roman Losynskyi, un soldat ucrainean și membru al partidului liberal Holos, a văzut lucruri care îi plac. «Pe de o parte, planul sună ca o fantezie. Pe de altă parte, avioanele Patriot, Storm Shadow și F-16 erau la fel de fantastice precum scufundarea unei mari părți a Flotei Mării Negre a Federației Ruse și controlul unei părți din Kursk. Totul depinde de deciziile partenerilor și de succesul diplomației noastre», a spus Lozynskyi. Cu toate acestea, el a adăugat că Zelenski «nu a explicat cum plănuiește să realizeze implementarea acestor puncte». (Foarte bună observația.)
Peskov a numit planul lui Zelenski «efemer» și a adăugat: «Kievul trebuie să se trezească și să admită că politicile sale nu au perspective. Zelenski va fi joi la Bruxelles pentru a se întîlni cu liderii UE, unde va face din nou eforturi pentru acceptarea planului său». «Vom auzi de la președintele Zelenski detalii despre planul său de victorie propus și vom lucra la următorii pași pentru a construi un consens în jurul unei inițiative de pace», a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea adresată liderilor”.
În concluzie, ar trebui să le spună cineva acestor domni că Ucraina a pierdut războiul, că Putin nu se va opri pînă nu-i va toca mărunt și că cea mai bună cale ar fi pacea, reconstrucția Ucrainei, aducerea ei la un nivel economic important, formarea unei armate care să funcționeze cu eficiența unui ceas elvețian și, abia apoi, să aștepte Rusia la cotitură și să-și ia înapoi ce a pierdut, fiindcă acea cotitură va veni la un moment dat. Altfel, cu planuri din acestea irealizabile, va distruge și ce a mai rămas întreg din țara aia.
IOAN TEODOR
2.7 C