Piața certificatelor de vaccinare falsă prosperă în SUA
  • 03-09-2021
  • 0 Comentarii
  • 351
  • 0

În decembrie, se va împlini un an de cînd întreaga lume, condusă de Statele Unite, a început să lupte împotriva coronavirusului cu ajutorul vaccinării în masă a populației. Conform rapoartelor mass-media, americanii s-au îngrămădit la vaccin, astăzi jumătate din populație fiind complet vaccinată. Cu toate acestea, „imunitatea colectiva” nu a fost atinsă încă, iar statisticile guvernamentale sînt în mod clar nesigure în ceea ce privește consecințele secundare și chiar letale ale vaccinării. Acest lucru nu incomodează mass-media, care de cîteva luni a creat imaginea unui impuls unit al americanilor pentru o viață lipsită de virus. Cu toate acestea, imaginea a fost umbrită atunci cînd Vama și Protecția Frontierelor SUA au început să raporteze interceptarea regulată a livrărilor din China de cantități mari de certificate false de vaccinare pe piața neagră americană. Marfa a fost confiscată în porturile Memphis, New Orleans și Anchorage, fiind ascunsă în ambalaje cu felicitări. În fiecare seară, vameșii găsesc o mulțime de astfel de colete. Deși, potrivit lor, falsurile sînt de proastă calitate, există greșeli de ortografie și alte neconcordanțe pe formulare, care nu sînt tipice documentelor americane.

Pe 25 august, BBC a postat un articol al corespondentului său, intitulat „Ar putea opri SUA certificatele de vaccinare false?”, din care reiese clar că nu toate falsurile provin din China. Producția de certificate contrafăcute în Statele Unite este, de asemenea, la în plină ascensiune, iar falsurile sînt la mare căutare. Această știre neobișnuită vine pe fundalul „impulsului american vechi și unic” descris de mass-media. Big Pharma a manipulat oamenii prin mijloace de presiune informațională și psihologică atît de convingătoare încît se pare că nimeni nu ar putea nici măcar să le combată.  În America totul părea să fie supus controlului corporativ asupra opiniei publice. S-a dovedit, însă, că nu a fost cazul.

Cu cît mai mulți oameni sînt obligați să ofere dovezi ale vaccinării atunci cînd aplică pentru un loc de muncă sau la școală, cu atît piața neagră a certificatelor false înflorește mai repede. Autorul articolului l-a contactat pe vînzătorul fals pe internet, de pe site-ul Covid19vaccinecardsss. I s-a spus imediat că pentru 100 de dolari vînzătorul va furniza un certificat cu sigla Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sau a Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Plata se poate face prin Apple Pay sau Bitcoin, iar livrarea urma să aibă loc în termen de 24 de ore, sub rezerva confidențialității. „Certificatul dvs. va fi introdus în banca de date. Acestea sînt acte originale fiabile, nu trebuie să vă faceți griji”, l-a asigurat vînzătorul pe reprezentantul site-ului.

Mai mult, în urma anchetei, jurnalistul a aflat că falsurile sînt ușor de cumpărat pe rețelele de socializare la prețuri cuprinse între 25 și 500 de dolari. Acestea sînt vîndute pe o varietate de platforme online, de la eBay la WhatsApp.  Pe Instagram, articolele împotriva vaccinărilor și cele legate de pericolele vaccinurilor sînt adesea însoțite de o ofertă de cumpărare a unui certificat fals. Piața acestor tipuri de acte a început să se dezvolte după ce varianta Delta a coronavirusului a pătruns în Statele Unite. Instituțiile, universitățile și orașele precum New York și San Francisco au introdus certificare de vaccinare, iar această formă de constrîngere provoacă nemulțumiri în rîndul americanilor. Reticența oamenilor de a se vaccina rămîne un fapt cert, iar industria certificatelor false contribuie la soluționarea problemei. Este adevărat, pentru aceasta puteți primi o amendă sau chiar puteți merge la închisoare.

Autoritățile americane sînt sceptice cu privire la posibilitatea de a opri valul de contrafaceri. Producția lor a devenit o afacere profitabilă și răspîndită, iar în America, încă de pe vremea interzicerii alcoolului, amenzile nu sperie pe nimeni. Nici arestările nu vor ajuta la soluționarea problemei. De exemplu, un cuplu din Miami a fost arestat recent pentru că a încercat să folosească certificate false pentru a zbura în Hawaii. Cei doi au fost nevoiți să plătească o amendă de 8 mii de dolari.

Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a cerut demararea unei campanii de combatere a contrabandei cu certificate false, exprimînd în același timp lipsa de înțelegere a faptului că oamenii nu vor vaccinări gratuite. Dar principalul motiv este bine cunoscut: mulți americani nu cred că vaccinurile sînt sigure.

N.K.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite