Petrache Poenaru – haiduc și pandur
  • 11-07-2022
  • 0 Comentarii
  • 366
  • 1
La nici 22 de ani, tînărul grămătic Petrache Poenaru, absolvent al Școlii Obedeanu, din Craiova, lasă călimara cu cerneală deoparte și intră într-o ceată de haiduci, animat de dorința de mai bine pentru neamul său. La prima luptă, însă, ceilalți haiduci își dau seama că tînărul Poenaru nu are nici o legătură cu lumea armelor, află că e un intelectual și-l prezintă, spre amuzament, lui Tudor Vladimirescu. Tudor este încîntat de inteligența și agerimea acestui tînăr și-i propune să i se alăture, lucru primit cu entuziasm de Poenaru. Devine, în numai cîteva săptămîni, chiar omul de taină al lui Tudor Vladimirescu și șef al Cancelariei și al conțopiștilor.
Pune bazele primului ziar românesc
Conștient de faptul că o luptă nu se cîștigă numai prin înălțimea idealurilor și forța armelor, ci și printr-o bună popularizare a cauzei, Petrache Poenaru îi propune lui Tudor Vladimirescu tipărirea unui ziar, care să răspîndească în rîndul românilor dorințele și scopurile armatei de panduri. Tudor acceptă, și astfel ia naștere primul ziar românesc, ,,Foaia de propagandă”.
Creatorul Tricolorului
Deși Istoria Drapelului Național al României este încă neclară, cele 3 culori fiind folosite aleatoriu, de mai multe armate române, de-a lungul Istoriei, Petrache Poenaru a fost cel care a adus Drapelul Național definitiv în conștiința românilor. Inspirat, se pare, de francezi, Poenaru concepe Drapelul Tricolor modern, ce devine, în scurt timp, stindardul armatei lui Tudor Vladimirescu, înlocuind, astfel, steagul vechi, format din două bucăți pătrate de pînză (alb-albastru). Preluat, apoi, și de pașoptiști, Tricolorul ajunge, din 1881, Drapel Național.
A inventat tocul cu rezervor
Viața în armata de panduri a lui Tudor Vladimirescu nu a fost lipsită de pericol, tînărul Poenaru fiind, în mai multe rînduri, aproape de moarte. Tudor îl roagă să părăsească țara și să-și continue studiile, în acest mod fiind de un real folos neamului. Pleacă, așadar, la școli înalte, la Viena și Paris, unde studiază Politehnica, ajungînd absolvent al Școlii Politehnice din Paris. În timpul studiilor, brevetează primul toc cu rezervor din lume, mai întîi, la Viena, apoi, la Paris (brevet nr. 3.208, din 25 mai 1827), cu titlul ,,Condeiul portăreț, fără sfîrșit, alimentîndu-se însuși cu cerneală”. Această invenție a revoluționat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect folosit de miliarde de oameni. A fost primul toc cu rezervor de cerneală din lume, precursorul stiloului, realizat, în 1863, de Brissant și Coffin, și perfecționat, în 1884, de Watterman.
Primul român care a călătorit cu trenul
După terminarea studiilor, ajunge în Anglia, unde, la 15 septembrie 1830, se deschidea prima cale ferată din lume, între Liverpool și Manchester.
La 27 octombrie 1831, tînărul Petrache Poenaru afirma, printre altele: ,,Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una dintre minunile industriei secolului... Douăzeci de trăsuri legate unele de altele, încărcate cu 240 de persoane, sînt trase, deodată, de o singură mașină cu aburi...”.
Devine, în 1870, membru al Academiei Române, iar în 1872, președintele Societății pentru Învățătura Poporului. În discursul de recepție, de la primirea în Academia Română, Petrache Poenaru avea să spună: ,,Cele 5 luni cît am fost pandur și haiduc mi-au schimbat complet destinul și voi păstra toată viața în inimă acele clipe mărețe”.
LILIANA TETELEA


Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite