Peste 80% din dozele potențiale de vaccin Pfizer au fost deja achiziționate
  • 13-11-2020
  • 0 Comentarii
  • 236
  • 0

Compania farmaceutică Pfizer a vândut deja peste 80% din stocurile sale potențiale de vaccin COVID-19 către cele mai bogate țări din lume, punând în pericol populațiile din țările mai sărace, relatează The Independent.

Lipsa accesului egal la vaccinul Pfizer, precum și la alte potențiale vaccinuri, „creează artificial o penurie care este complet inacceptabilă în timpul unei pandemii globale și va costa și mai multe vieți”, potrivit unei analize a Global Justice Now din Marea Britanie.

Angajatul Global Justice Now, Heidi Chou, a declarat că studiile de succes cu vaccin sunt „vești bune doar pentru o mică parte din umanitate”. Deci, potrivit The Independent, țările care și-au rezervat vaccinul pentru ele însele reprezintă doar 14% din populația totală a planetei.

"Trebuie să spargem monopolul vaccinului, astfel încât mai multe companii să îl poată produce", a spus Chow.

„Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Pfizer împarte vaccinul cu OMS, să împărtășească cunoștințele tehnice și drepturile de brevet pentru a permite mai multor companii să îl producă (vaccin - IF) cât mai repede posibil", a adăugat ea.

Distribuția egală a vaccinurilor COVID-19 va preveni 61% din decesele legate de coronavirus, potrivit unui studiu al Fundației Bill & Melinda Gates. Dacă numai cele mai bogate țări primesc vaccinul, doar 33% din decese ar putea fi prevenite.

Pfizer și compania sa germană parteneră BioNTech intenționează să producă 1,3 miliarde de doze de vaccin coronavirus în 2021. În același timp, țări precum Marea Britanie, Japonia, SUA, precum și țările Uniunii Europene, au făcut deja o precomandă pentru marea majoritate a dozelor. Astfel, Statele Unite pot achiziționa până la 600 de milioane de doze dintr-un potențial vaccin, Marea Britanie a făcut o precomandă pentru 40 de milioane de doze, Japonia pentru 120 de milioane și UE pentru 300 de milioane de doze de vaccin.

În plus, obținerea accesului la vaccin este dificilă din cauza dificultăților logistice: vaccinul trebuie transportat și depozitat la minus 80 de grade Celsius.

Independent notează că cele mai sărace țări din lume nu au tehnologia și facilitățile necesare pentru a îndeplini astfel de cerințe. Aceasta înseamnă că, chiar dacă primesc vaccinul Pfizer la aceeași scară ca și țările bogate, nu vor putea să-l distribuie populațiilor lor.

"Noul vaccin de la Pfizer trebuie depozitat la minus 80 de grade Celsius: nicăieri pe planetă nu există capacitatea materială și tehnică de a distribui vaccinuri la o astfel de temperatură și la un astfel de volum fără investiții mari", a spus profesorul Toby Peters de la Universitatea din Birmingham.

Alte vaccinuri în curs de dezvoltare nu necesită condiții de depozitare atât de stricte. De exemplu, un vaccin de la Universitatea din Oxford, care se apropie de studiile clinice, poate fi transportat și depozitat între două și opt grade Celsius.

Vaccinul Oxford ar fi mai potrivit pentru distribuția pe scară largă, inclusiv în țările în curs de dezvoltare, a spus Peters.

Pe 9 noiembrie, Pfizer și BioNTech, colaborând la un vaccin, au raportat că medicamentul lor a fost eficient cu peste 90% în studii.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite