- 04-04-2022
- 0 Comentarii
- 284
- 0
Au existat numeroase partide care, înainte de a ajunge la guvernare, s-au angajat în fața electoratului că vor „umbla” la pensiile speciale. Toată lumea a înțeles prin aceasta faptul că le vor studia mai atent și, apoi, implicit, le vor desființa total sau parțial, or le vor impozita cu un procent mai mare, după caz. Din păcate, nu s-a întîmplat niciodată nimic, chiar dacă ni-l amintim pe Rareș Bogdan care, în campania electorală, ne asigura din toți rărunchii că va lupta pentru desființarea pensiilor speciale.
Dar ce înseamnă ,,pensie specială”? Ei bine, faptul că, pe lîngă pensia cuvenită obținută după criteriul contributivității fiecăruia, românii mai pot beneficia de o sumă considerabilă lunar. Însă nu toți, ci doar anumite categorii de cetățeni. Sumă care, într-o interpretare corectă, înseamnă, în toate cazurile, un venit obținut după criterii subiective, dacă nu cumva anacronice.
Pensiile speciale sînt, desigur, ,,invenția” unui politician zelos, îndreptată, cum spuneam, doar către o anumită categorie de personal, situată mai la inima și, poate, mai către interesul politicianului respectiv și a altora care l-au succedat. De ce inițiatorul pensiilor speciale nu s-a străduit să regleze aceste pensii prin mărirea salariilor categoriilor de cetățeni considerați a merita pensii mai mari? Era mai peste mînă și, fără îndoială, mai greu de justificat. Pentru că, altfel, românii ar fi avut salarii mai mari, implicit contributivitate mare, iar pensiile rezultate ar fi fost substanțiale! Așadar, e ușor de înțeles de ce nu s-a dorit asta, ci s-a ales calea mai simplă, mai directă și mai... sfidătoare! De ce sfidătoare? Fiindcă ce-o să spună muncitorul care toată viața a tras la șaibă, sau lucrătorul din mină, care în fiecare zi imploră divinitatea să nu se surpe galeria, văzînd ce pensii încasează procurorii, avocații, toți magistrații și alții ca ei? Sau atunci cînd aud că unele pensii sînt mai mari decît salariile pe care le-au avut unii dintre acești români pînă la încheierea stagiului de activitate?
După ce criterii fantasmagorice au fost calculate aceste pensii? Dacă ar fi să acceptăm ideea pensiilor speciale și ne-am gîndi ce categorii de lucrători ar fi îndreptățite să beneficieze de astfel de recompense, în primul rînd ne-am îndrepta atenția către aviatori (mai ales parașutiști), mineri, muncitori de la centrala termo-nucleară și, în general, către cei care își desfășoară activitatea în medii cu grad ridicat de toxicitate sau în locuri în care-și riscă viața. În rest, mult comentatele pensii speciale, pe lîngă îmbogățirea fără noimă a unora dintre români, nu conduc la altceva decît la dezbinări și scindări sociale.
IOAN STOICA
4.2 C