Pe principiul „să moară dușmanii mei“
  • 30-01-2023
  • 0 Comentarii
  • 661
  • 2

Cînd ai dușmani, le poți dori „sănătate și-un căruț cu patru roate”, cum cînta în urmă cu 30 de ani un grup vocal instrumental din Oradea, doar că asta nu se poate aplica în societatea noastră tolerantă, incluzivă și care asigură drepturile tuturor, în special pe cele ale minorităților, decît dacă dubla măsură este filosofia ta de căpetenie. Mă refer la ceea ce face președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu preoții și enoriași români din Ucraina. Atenție, am scris ROMÂNI, nu moldoveni, cum îi consideră el, preluînd fără jenă teoria sovietică. Dacă tot îi urăște așa de tare pe ruși, ar trebui să se dezică de tot ceea ce înseamnă aceștia și ar putea începe prin a renunța să-i numească pe cetățenii ucraineni din regiunea Cernăuți (și nu numai) moldoveni, fiindcă ei sînt români.
Ura neîmpăcată pe care Zelenski o are față de tot ceea ce este rusesc ar putea fi înțeleasă pînă la un punct, fiindcă vorbim de o națiune care i-a invadat țara, care i-o transformă în ruine, iar obligația lui de conducător ales este de a-și proteja teritoriul. Dincolo de acest punct însă, nu o mai înțeleg, pentru că mai nou președintele se amestecă în chestiuni bisericești pe care nu le înțelege nu fiindcă e un om neînțelegător, ci pentru că are o altă credință decît cea creștină. Să intervii în viața religioasă a unei comunități la modul acesta brutal, doar pentru că ea se supune patriarhului de la Moscova, denotă o necunoaștere și o nepăsare pe care doar barbarii păgîni o aveau față de bisericile și mînăstirile pe care le distrugeau fără nici un pic de respect și frică de Dumnezeu, pentru că nu-L cunoșteau și se închinau unor zeități de lemn sau de piatră.
Citesc pe site-ul Rador o știre din data de 2 decembrie 2022, prin care sîntem informați că „Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care aprobă o decizie a Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev de a interzice desfăşurarea pe teritoriul Ucrainei a activităților organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Rusia. Controlul privind implementarea măsurilor în acest sens a fost atribuit secretarului Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksi Danilov. «Vom oferi statului nostru independență deplină – în special spirituală. Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în interiorul sufletului ucrainean», a declarat președintele”.
Președintele Ucrainei ar trebui să știe că sufletul nu are cetățenie, ci aparține lui Dumnezeu, nu unei țări sau unui șef de stat. De asemenea, afilierea unei biserici ortodoxe la o patriarhie sau alta e o chestiune suprastatală, care nu poate fi dictată de către autoritățile laice. Neștiind aceste lucruri, Zelenski se arată a fi un om deloc religios, ci mai degrabă un laic sau agnostic – asta demonstrează gîndirea și comportamentul pe care le are.
Site-ul activenews.ro a publicat pe 19 ianuarie un material în care se vorbește despre comportamentul serviciilor polițienești ucrainene, trimise să verifice aplicarea legii în teritoriu. Iată ce declara la acea dată Părintele Mihail Jar, starețul ortodox român al Mînăstirii Bănceni din regiunea Herța (Ucraina), care a spus la Antena 3 că mînăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale Serviciilor de securitate ucrainene. Mai mult, preotul susținea că, de frica Serviciilor, clericii nici nu se mai pot ruga lui Dumnezeu: „Au început prigoanele grele și mari, ne-au distrus complet. Ne-au distrus, pur și simplu trebuie să răbdăm pentru Christos, pentru credință. Dar nu în felul ăsta. Nu te poți ruga nici la Dumnezeu acum, să stai să dormi cu frică în casă. Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernăuți, au intrat noaptea peste ei în case cu (puști) automate, i-au pus (pe clerici) la perete, au spart geamurile. (...) Au mers la mînăstiri de maici, le-au pus la pămînt, le-au apăsat cu călcîiul pe cap, lucruri foarte grele. Aici la noi s-a oprit puțin, nu știu din ce cauză. Cel mai mult s-au controlat Mitropolia și mînăstirile. Bisericile din sate au stat liniștite. Mînăstirile au fost controlate mai tare”, a spus preotul român.
Mie, ca ortodox și ca om care a învățat istoria, asemenea scene îmi amintesc de Cruciada a IV-a din anul 1204, care a devastat Constantinopolul, cruciații ucigînd preoții și mirenii ortodocși, violînd călugărițele, jefuind și distrugînd locașurile ortodoxe, sau de prigonirea acelorași ortodocși de către protestanți, prigoană de care românii transilvăneni au fost extrem de loviți. Ce ar însemna acum, pe sistemul ucrainean „să moară dușmanii mei”, să ne amintim cum am fost prigoniți la noi acasă timp de 800 de ani de către maghiari și austrieci, să ne repezim peste ei să-i scoatem afară din casele, bisericile și școlile lor și să le interzicem pînă și să viseze în maghiară sau germană? Observ că asta vrea să facă regimul de la Kiev, care se folosește de scuza războiului pentru a instaura o dictatură ca la carte. În acest context, vreau să le amintesc oficialilor ucraineni că în urmă cu 80 de ani, cînd bombele naziștilor cădeau peste Londra și Franța era ocupată de Wehrmacht, nici Churchill,  nici Charles de Gaulle nu au instaurat dictatura, așa că dacă tot vor să se integreze în UE ar fi bine să ia exemplu de la marii oameni de stat și nu de la rușii pe care îi urăsc. Pînă acum, prin tot ceea ce fac, demonstrează că sînt adepții metodelor KGB-iste și staliniste, nu ai celor europene.
Vorbind despre aceleași manifestări condamnabile ale regimului de la Kiev, ziarul mureșan Cuvîntul Liber titrează următoarele: „Reportajul filmat, transmis în seara de 14 ianuarie și duminică, 15 ianuarie, de postul România TV, a dezvăluit atrocitățile săvîrșite în bisericile românești în care liturghiile se țineau în limba română. Au distrus icoanele sfinte, au devastat altarele, iar unui preot i s-a tăiat gîtul, fiind lăsat într-o baltă de sînge în fața altarului. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, din ordinul lui Zelenski, a fost otrăvit cu mercur, i s-a pus cuțitul la gît deoarece continua să săvîrșească liturghia în limba română după legea promulgată de Zelenski, în decembrie 2022, prin care s-a interzis folosirea limbii române în biserici, școli și instituțiile de stat. Împotriva preoților ortodocși s-a dezlănțuit prigoana: amenzi, procese penale, arestări și, în final, expulzarea din Ucraina, exemplu un preot care a îndrăznit să țină liturghia într-o altă locație și nu în biserică, întrucît credincioșilor români ortodocși le este frică să meargă la biserică din cauza prigoanei la care sînt supuși în permanență”.
„Să moară dușmanii mei” este, de fapt, Legea Talionului practicată și de poporul evreu, mai ales în perioada de început a „Vechiului Testament”, pînă la apariția judecătorilor. Ultima oară cînd am verificat Biblia, aceasta conținea și „Noul Testament” care îl completează pe cel vechi și aduce porunca cea nouă de a ne iubi unii pe alții. Ceea ce face conducerea Ucrainei cu preoții ortodocși este oribil și nu este în avantajul ei, ci dimpotrivă și sper, pentru binele ei, să nu i se întîmple ceea ce i s-a întîmplat lui Stalin cînd americanii nu au mai avut nevoie de el. Istoria ne așază pe fiecare la locul meritat.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite