Pe cînd o lege pro românism?
  • 24-12-2020
  • 0 Comentarii
  • 555
  • 2

Finalul de an aduce în prim-plan adoptarea de către Parlament, pe final de mandat, a legii prin care se dorește stoparea antițigănismului. Confom avocat.net, prin ,,antiţigănism” se înţelege atît percepţia referitoare la rromi exprimată ca ură împotriva acestora, cît şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva rromilor, îndreptate împotriva rromilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ ONG-urilor, liderilor comunităţilor rrome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii rromani. În ceea ce privește faptele pedepsite cu închisoare, proiectul de lege stabilește următoarele:

• promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri antițigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Excepție fac actele săvîrșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public;

• aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antițigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. Excepție fac persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită.

Conform proiectului de lege, prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Simboluri antiţigăniste se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul. Materiale antiţi­găniste sînt considerate imagini, mesaje-text, con­ţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Deși romii reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, acestora le sînt încălcate drepturi fundamentale ale omului prin izolare geografică sau lipsa asigurării de sănătate, se precizează în expunerea de motive. Proiectul a fost inițiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP.

După cum vedem, este clar că avem de-a face cu o lege care, dacă se poate spune așa, discriminează pozitiv minoritatea rromă în detrimentul majorității populației, așa cum, de altfel, ne-am obișnuit deja. Întrebările care îmi vin acum în minte, dar la care încă nu am găsit răspunsuri, sînt următoarele:

• Pe cînd o lege care să îi apere pe români de minorități, de abuzurile celor protejați de legea antițigănism la adresa majorității?

• Cînd se va adopta în Parlament o lege care să disocieze România de concepția total deformată pe care Europa o are față de români, tocmai din cauza celor care fac obiectul legii recent adoptate în Parlamentul României?

• Cînd se va adopta o lege care să îi protejeze pe români de propria lor clasă politică?

Este puțin probabil să asistăm la adoptarea și la aplicarea unor asemenea legi în România în următorii zeci, poate chiar sute de ani. Cert este că urmează acordarea unor despăgubiri pe care rromii le vor pretinde de la statul român pentru anii de robie. Vor mai cere să fie tratați cu respect inclusiv atunci cînd un polițist îi va aresta pentru cine știe ce fărădelege, așa cum vom asista la apariția unor factori extrem de tulburători atunci cînd vom vedea o șatră de rromi stabilită în Piața Victoriei sau în alte zone ale Bucureștilor, fără ca cineva să aibă curajul să facă ceva. În fond, nimeni nu riscă zece ani de pușcărie pentru normalitate, așa că nici să nu ne mirăm cînd românii vor face coloană să pupe papucii rromilor în semn de compasiune față de viața grea pe care aceștia au dus-o de-a lungul istoriei.

D.A.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite