- 08-08-2022
- 0 Comentarii
- 671
- 0
Al doilea mare partid din cadrul Parlamentului European (PE), care deține 146 de locuri din cele 700, îl reprezintă Partidul Socialist European, un partid compus din 33 de partide social-democrate, socialiste și laburiste din statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia. Partidul Social-Democrat din România este membru cu drepturi depline al PSE-ului, fondat în 1992, la Haga, ca succesor al Confederației Partidelor Socialiste a Comunității Europene.
Socialiștii europeni afirmă în prezentarea de pe site-ul partidului că: „misiunea noastră este să modelăm politici europene progresive și să facem Europa să lucreze pentru oamenii săi. În calitate de forță politică majoră în Europa, definim și adoptăm politici comune pentru a promova justiția economică și socială, drepturile fundamentale și o viață mai bună pentru toată lumea în Europa. Sîntem milioane de susținători care lucrează pentru o Europă progresistă și ajutăm
în alegerea social-democraților din Europa, pentru guvernele de stat și instituțiile Uniunii Europene. De la înființarea noastră în 1992, luptele pe care le-am dus ne-au format ca o puternică mișcare progresistă, ce promovează adevărata egalitate de gen, crearea de locuri de muncă, solidaritatea internațională, creșterea economică, drepturile lucrătorilor, protecția socială, politicile progresive de migrație și societățile verzi care respectă mediul. Mișcarea noastră continuă să se unească și să modeleze un viitor mai bun pentru Europa”.
Mărturisesc că, în momentul în care am citit despre „politicile europene progresive” m-am și gîndit că fac parte din aceeași familie ca și cei din PPE, adică părintele 1 și părintele 2, avînd genul incert sau schimbabil de la o zi la alta în funcție de chef. Totuși, am citit mai departe, din contractul social cu Europa numit „Manifest” (ceea ce m-a dus cu gîndul la lucrarea lui Marx și Engels), pe care l-au prezentat la alegerile din 2019, și vă invit să descoperim împreună cele scrise aici. Ca o mică paranteză înainte de a începe, vreau să vă spun că intuiesc punerea în scenă, în Parlamentul European, a unei șmecherii vechi de cînd lumea, aplicată și la noi în primii ani de după revoluție.
Revenind la programul politic al socialiștilor, se arată de la început că „Europa trebuie să elimine inegalitățile, să lupte pentru justiția fiscală, să facă față amenințării schimbărilor climatice, să valorifice revoluția digitală, să asigure o transformare agricolă echitabilă, să gestioneze mai bine fenomenul migrației și să garanteze securitatea tuturor europenilor. Europa are nevoie de o schimbare la nivelul conducerii și a direcției politice, lăsînd în urmă modelele neoliberale și conservatoare din trecut și concentrîndu-se pe locuri de muncă de calitate pentru oamenii săi, pe un mediu sănătos, pe securitate socială și pe un model economic care abordează inegalitatea și costul nivelul de trai”. Citatul ăsta zici că l-au copiat din Cartea „The Great Reset” a lui Klaus Schwab, atît de bine atinge chestiunile exprimate de șeful forumului de la Davos. Mai departe, aflu că „naționaliștii nostalgici nu vînd nimic altceva în afară de iluzii periculoase, punînd în pericol progresul din trecut și valorile europene. Noi – socialiștii și democrații – trebuie să garantăm bunăstarea cetățenilor și să asigurăm progresul social și ecologic, fără a lăsa în urmă nici o persoană și nici un teritoriu în cadrul tranzițiilor verzi și digitale. Europa trebuie să treacă la un model circular de producție și consum, care respectă limitele planetei noastre. Vrem să consolidăm unitatea Europei respectîndu-i, în același timp, diversitatea”.
Auzi, domne, criminalii ăia de naționaliști, cum pun ei în pericol progresul valorile europene. Care valori, mă-ntreb? Care progres, că de 32 de ani tot la vale mergem. Ei trebuie să asigure progresul social si ecologic fără a lăsa în urmă nici o persoană și nici un teritoriu în cadrul tranzițiilor verzi și digitale – cu alte cuvinte, obligat-forțat. Eu așa interpretez verbul acestei propoziții, cît și expresia referitoare la „nelăsatul în urmă”. Așadar, ca-n stalinism.
Socialiștii europeni doresc o Uniune Europeană „în care concentrarea bogăției și a proprietății în mîinile unui grup restrîns de persoane privilegiate trebuie să ia sfîrșit. O Europă a bunăstării, cu state prospere, cu rețele de protecție socială și servicii publice de calitate, este esențială pentru prevenirea sărăciei și pentru protejarea celor care au nevoie, inclusiv a tinerilor, a persoanelor în vîrstă, a muncitorilor vulnerabili și a șomerilor. Vom lupta pentru salarii minime decente pe întreg teritoriul european. Sărăcia persoanelor încadrate în muncă este nejustificată din punct de vedere economic și moral. Ne dorim un mecanism european complementar de asigurare a șomajului, care să sprijine statele membre în cazul unei creșteri puternice a șomajului”. Deziderate firești pentru un partid de stînga, doar că sînt foarte curios cum vor lua ei bogăția din mîinile grupului restrîns de persoane privilegiate și o vor da la săraci. Poate ne spun mai încolo. „O Europă a bunăstării – se mai scrie în Manifestul PSE – cu state prospere, cu rețele de protecție socială și servicii publice de calitate, este esențială pentru prevenirea sărăciei și pentru protejarea celor care au nevoie, inclusiv a tinerilor, a persoanelor în vîrstă, a muncitorilor vulnerabili și a șomerilor. Avem datoria de a proteja oamenii dacă aceștia se îmbolnăvesc, dacă își pierd locul de muncă, dacă suferă de un anumit handicap sau dacă trec printr-o perioadă grea. Dreptul la asistență medicală de calitate, la educație și la pensii decente este universal și trebuie apărat. Oameni de toate vîrstele au dreptul la un loc de muncă și la demnitate. Șomajul și excluderea socială trebuie combătute în mod colectiv, și nu considerate a fi un eșec individual. Principiul egalității salariale pentru aceeași muncă, în cadrul aceluiași loc, trebuie respectat. Toți muncitorii trebuie să aibă aceleași drepturi: nu trebuie să existe nici un loc de muncă fără contract, nici un loc de muncă fără un salariu echitabil și trebuie să fie interzise contractele cu zero ore de muncă trecute și angajarea fictivă a liber-profesioniștilor. Vom lupta pentru salarii minime decente pe întreg teritoriul european. Sărăcia persoanelor încadrate în muncă este nejustificată din punct de vedere economic și moral. Vom consolida regulile sectorului financiar și bancar, deoarece cetățenii nu trebuie să suporte costul greșelilor băncilor sau să își vadă depozitele în pericol. Europa are nevoie de un buget mai puternic pentru a asigura coeziunea și solidaritatea între cetățeni, regiuni și țări, îmbunătățind nivelului de trai pe întreg teritoriul european și reducînd inegalitățile”.
Vedeți ce lucruri frumoase scriu ei în Manifest? Mi-ar fi plăcut să ne și explice modurile concrete prin care vor face toate astea, dar probabil nici ei nu știu. Ei bine, după ce ne-au făcut să visăm frumos la toate astea, socialiștii ne vorbesc despre viziunea lor asupra Europei, continent care trebuie „să fie un lider în lupta pentru mediul înconjurător și pentru combaterea schimbărilor climatice, în special pentru că unii dintre partenerii noștri internaționali rămîn în urmă. Europa trebuie să protejeze biodiversitatea de pe continentul nostru și la nivel global și să oprească poluarea”.
Cum va reuși un continent să oprească poluarea la nivel global – este o enigmă pe care socialiștii europeni nu se grăbesc să o rezolve. Ne spun doar că „protejarea mediului necesită reînnoirea industriei europene pentru a deveni lider în domeniul energiilor regenerabile și pentru a deveni neutră din punct de vedere al climei, pînă cel tîrziu în 2050. Emisiile de CO2 ar trebui să fie taxate la nivel european într-o manieră echitabilă din punct de vedere social, făcînd poluatorii să plătească și să sprijine investițiile în energie verde accesibilă. Îmbunătățind mobilitatea și calitatea aerului și oferind locuințe accesibile și eficiente din punct de vedere energetic, putem îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. Pentru a realiza acest lucru, vom promova un plan pentru locuințe la prețuri accesibile și pentru un transport public verde în Europa”.
Coroborînd informația aceasta cu declarațiile mai vechi ale Ursulei Von der Leyen și ale altor conducători europeni cu gulere albe la cămăși, înțeleg că se vrea impozitarea drastică a amprentei de carbon, a fiecărei persoane, pentru ca în final să ne mutăm din casele noastre poluante în locuințe gen „cutii de chibrituri” (cei care au trecut prin epoca socialismului victorios știu la ce mă refer, iar cei care nu știu pot învăța căutînd pe google), să folosim transportul în comun și să închidem toate micile afaceri private care nu-și vor permite să plătească „taxele verzi” fiindcă dacă „nu vei avea nimic vei fi fericit”, cum spunea K. Schwab. „O societate ca asta nu poate crește decît într-un regim democratic; prin urmare, democrația, care este o valoare fundamentală a Uniunii Europene, trebuie respectată în Europa și promovată în străinătate. Ne angajăm să ne apărăm și să ne îmbunătățim democrația, încurajînd participarea cetățenilor de la nivel local la nivel european. Ne dorim societăți deschise și vibrante, în care cetățenii au drepturi egale și nu întîmpină discriminare, prejudecăți și sexism și în care li se respectă pe deplin intimitatea și siguranța. Vom apăra statul de drept și drepturile omului în toate statele membre și ne vom asigura că UE dispune de toate instrumentele necesare pentru a face acest lucru”. Adevărul este că în plină pandemie ați respectat drepturile omului, avînd grijă ca la confruntările demonstranților cu poliția fiecare să aibă dreptul de a fi bătut în mod egal cu ceilalți, iar statul de drept, unde nimeni nu e mai presus de lege, a fost de asemenea respectat atunci cînd, în plină interdicție de circulație dispusă de statul român, existau cetățeni care plecau în mod organizat să culeagă sparanghel din Germania.
Mai scriu cei din PSE, în Manifestul din 2019 (era să scriu al Partidului Comunist), că se împotrivesc acelora care pun presiuni asupra democrației noastre, răspîndind „știri false”, manipulînd dezbaterile publice sau perturbînd în mod deliberat schimburile democratice. Presa liberă și independentă și societatea civilă trebuie să fie sprijinite și să li se permită să își joace rolul în democrație, iar persoanele care relatează abuzuri să fie protejate.
Mă întreb atunci de ce nu i-au sancționat pe cei care, pe vremea pandemiei, au răspîndit știri false despre eficiența și efectele secundare ale vaccinurilor, lucruri dovedite ulterior. Mă mai întreb: ce înțeleg ei prin a sprijini presa liberă și independentă? A da bani sub formă de clipuri publicitare presei care relatează ceea ce dictează ei. Pe măsură ce ne apropiem de finalul documentului apar detalii și exprimări tot mai interesante. Spre exemplu, socialiștii europeni își doresc o Europă, înțelegînd prin asta Uniunea Europeană – că doar aici pot dicta – în care să existe obligativitatea unei Strategii Europene pentru Egalitatea de Gen, prin care „vom continua să ducem lupta pentru a pune capăt diferențelor de salarizare și de pensii, să combatem hărțuirea sexuală și violența bazată pe gen și să ne asigurăm că fiecare persoană are acces la drepturile sale sexuale și reproductive. Fiecare persoană are dreptul de a decide asupra propriului corp”.
Dacă vă întrebați unde ați mai auzit afirmația aceasta – că fiecare persoană are dreptul de a decide asupra propriului corp – vă spun eu: în scandalul privind legea avorturilor din SUA, care a avut loc acum cîteva săptămîni. Acolo se spunea că bebelușii nenăscuți nu sînt ființe umane și, prin urmare, îi poți omorî fără multă vorbă și fără să fii pedepsit, avortîndu-i chiar și într-o sarcină foarte avansată, pentru că ai dreptul să decizi asupra propriului corp. Afirmația aceasta se leagă foarte bine de ideile celor din partidul Renew Europe, despre care voi scrie în editorialul din numărul viitor.
Ca și cum nu ar fi suficientă dorința lor de a legaliza crima, membrii PSE cred că Europa ar trebui să înlăture obstacolele juridice și sociale pentru ca persoanele din comunitățile LGBT să trăiască în mod liber, egal și să fie respectați. No, acuma mă-ntreb și eu ca prostuʼ: cine nu-i lasă să trăiască liber, în mod egal și să fie respectați? Din cîte știu, discriminarea de acest fel s-a cam terminat, în anumite țări le e recunoscută căsătoria. Ce vor mai mult de atît? Să ne oblige să acceptăm egalitatea de gen? Ce înseamnă asta? Ce să facem, să ne schimbăm orientarea sexuală ca să nu-i deranjăm pe minoritari, sau ce?
De asemenea, trebuie să ne explice folosirea cuvîntului „obligativitatea” pe care-l consider propriu regimurilor totalitare, nu celor democratice, mai ales că ei scriu, în încheierea planului de acțiune pentru 2019-2024, că, într-o lume tot mai instabilă, „Europa trebuie să fie un far al democrației, păcii și stabilității, precum și un punct de referință pentru justiție socială, dialog, multilateralism, drepturile omului, muncă decentă, statul de drept, dezvoltare durabilă și egalitatea între sexe. Trebuie să fim uniți în fața partenerilor imprevizibili și izolaționiști și să promovăm o altă formă de globalizare. În același timp, UE ar trebui să impună reforma Organizației Națiunilor Unite”. Vedeți? Trebuie să impună, să oblige. Mă întreb: ce-or avea socialiștii europeni cu obligarea celorlalți de a fi la fel ca ei? Mie-mi seamănă a nivelare comunistă și nu se potrivește deloc cu „Europa far al democrației”.
Ultima chestiune abordată este cea a migrației. Aici, spre deosebire de PPE care voia să creeze oportunități de muncă și de dezvoltare a migranților în statele de origine ca să-i țină departe de Europa, PSE dorește să beneficiem cu toții de „un sistem de migrație bine gestionat, constant și corect. Europa trebuie să gestioneze migrația într-o manieră mai demnă, justă și ordonată, menținînd un control eficient al frontierelor sale concomitent cu combaterea traficului de persoane și a exploatării criminale a oamenilor și sporirea protecției celor care au nevoie de azil. Pentru a face acest lucru, trebuie să deschidem căi sigure și legale, să sprijinim capacitățile de protecție în regiunile adiacente și să abordăm cauzele fundamentale ale migrației, inclusiv schimbările climatice. Acest lucru va necesita un nou parteneriat cu Africa și un Plan European de Investiții vast pentru Africa. Vom promova o finanțare mai bună a politicilor de integrare și vom sprijini orașele și comunitățile gazdă”.
În final, sîntem asigurați că Partidul Socialiștilor Europeni va aduce progrese și va îmbunătăți viețile cetățenilor din satele, localitățile, orașele și regiunile din întreaga Europă. Sprijinind partidele membre PSE, veți sprijini și construi această Europă. Partidele românești, membre PSE, sînt PSD și PRO România.
Scriam, la începutul articolului că bănuiesc o șmecherie, care a fost aplicată și la noi după Revoluție: crearea a două partide aparent antagonice prin doctrină, unul de stînga altul de dreapta, pentru ca în acest fel să prindem în plasă cît mai mulți votanți din cele două aripi politice și să ne putem aplica nestingheriți programul unic de guvernare. Dacă vă uitați atent, veți vedea că nu sînt mari deosebiri între programul PPE și cel al PSE.
După tot ce ați citit, sper că v-ați făcut o idee despre ce înseamnă Partidul Socialist European și la viitoarele alegeri europarlamentare veți vota în cunoștință de cauză.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA
2.4 C