- 01-08-2022
- 0 Comentarii
- 715
- 2
Am tot scris în articolele mele despre faptul că votul este cea mai eficientă și de necontestat armă pe care o avem în societățile democratice, ca să schimbăm lucrurile și mai ales conducătorii.
Din acest motiv, voi începe o serie de articole despre partidele europene ale celor mai mari grupuri din Parlamentul European, ale căror voturi sînt esențiale pentru adoptarea și mai ales aplicarea legilor Uniunii Europene. Scopul meu este acela de a vă arăta programele acestor partide, pentru a putea judeca în cunoștință de cauză la următoarele alegeri parlamentare și a alege în așa fel încît reprezentanții noștri de acolo să voteze conform intereselor noastre. Voi începe cu Partidul Popular European, ce formează cel mai mare grup din PE.
Partidul Popular European este un partid de centru-dreapta, unul din cele mai mari partide transnaționale reprezentate în Parlamentul UE. PPE a fost fondat în 1976 de către partide occidentale creștin-democrate, dar mai tîrziu a primit și partide europene conservatoare sau alte formațiuni politice de centru-dreapta.
PPE este cel mai influent partid european. Este cel mai mare partid din Parlamentul European din 1999, din Consiliul European din 2002 și este de departe cel mai mare partid în cadrul prezentei Comisii Europene. Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene aparțin PPE. De asemenea, mulți dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene au fost membri ai partidelor care au format mai tîrziu PPE. În afara UE, partidul deține majoritatea în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Acum că știm de unde vine, să vedem încotro merge. În continuare, am să vă citez din programul său politic pentru perioada 2019-2024. ,,În primul rînd, viziunea PPE este aceea a unei Europe unite. Împreună, Europa poate păstra modul nostru unic de viață și valorile noastre europene, astfel încît oamenii să nu-și piardă sentimentul comun de apartenență.
Europa poate conduce către inovare și schimbare tehnologică, îmbunătățind în mod concret viața oamenilor și inspirînd optimism pentru viitor. Împreună, noi, europenii, putem duce munca Părinților noștri fondatori la următorul nivel. Dacă rămînem împreună acum, Europa noastră va avea un viitor mai bun.
Totuși, există pericole în Secolul XXI, pericole de care trebuie să țină seama politica PPE și pe care le identifică drept următoarele: de la puteri autoritare precum Rusia sau China, pînă la presiunea demografică în Africa și instabilitatea din vecinătatea noastră, care stimulează migrația necontrolată. Climatul global se schimbă, amenințîndu-ne bunăstarea și prosperitatea. Teroriştii încearcă să distrugă societăţile noastre libere. Sîntem provocați de populiști și demagogi care propovăduiesc egoismul și naționalismul, de o stîngă blocată în trecut și de o nouă îngustare a Verzilor care respinge categoric comerțul, împiedică creșterea economică și nu reușește să includă părți mari ale societăților noastre”. Așadar, în viziunea lor, statele naționale nu au ce căuta în „ciorba europeană”. ,,Pentru a preveni imigrația ilegală, vom stabili un adevărat plan Marshall cu Africa. Vom stimula investițiile private și vom stimula creșterea economică pe continentul vecin, pentru a ne asigura că tinerii africani au o șansă. Tinerii cu perspective bune acasă nu ar trebui să mai simtă nevoia să-și părăsească propriile țări.
Legat de același fenomen al imigrației ilegale, se pune accent pe integrarea eficientă a celor care solicită azil în UE, pentru a preveni societățile paralele. De aceea, în virtutea principiului subsidiarității, vom sprijini statele membre în eforturile lor și în împărtășirea celor mai bune practici de integrare. Vom lupta cu hotărîre împotriva societăților paralele și împotriva lipsei de respect față de orice membru al societăților noastre.
În timp ce drepturile și convingerile fiecăruia trebuie respectate, este, de asemenea, corect și rezonabil să ne așteptăm ca toți cei de pe teritoriul Uniunii Europene să respecte valorile, tradițiile și obligațiile pe care este construită Uniunea noastră. Ura, intoleranța, misoginia, rasismul, antisemitismul și ura împotriva țării de naștere nu au loc în societățile noastre. Dacă vrem să îi ajutăm pe cei aflați în nevoie, o politică de integrare eficientă și solidă merge mînă în mînă cu o politică eficientă de returnare”. Sună foarte frumos ceea ce au scris ei aici, dar în practică nu am văzut nici o politică de returnare, sau de anulare a societăților paralele, ba mai mult: cînd doamna Marine Le Pen a venit, în programul ei de candidat la Președenția Franței, cu propunerea de a returna emigranții care nu se integrează și comit infracțiuni pe teritoriul francez, a fost numită extremistă, deși domniile lor au în PPE aceeași prevedere, doar că ei nu sînt extremiști, ci doar mincinoși și înșelători care scriu una și fac cu totul altceva.
De asemenea, sînt foarte grijulii cu mediul, după cum știm și după cum scriu în programul lor de guvernare, atît doar că îl aplică prost și nerealist. ,,Trebuie să reconciliem protecția mediului și a biodiversității, cu o economie dinamică. Nu este vorba doar de o politică economică orientată spre viitor, care să permită Europei să rămînă lider în inovarea tehnologiilor curate de mîine; este, de asemenea, o politică care aduce beneficii întregii planete. Europa poate fi un pionier global pentru o lume mai bună și mai curată aratînd altor țări, în termeni foarte concreți, cum funcționează sustenabilitatea. Vom permite investițiile și inovarea în toate soluțiile tehnologice pentru mobilitatea cu emisii scăzute de carbon.
Toate formele de transport trebuie să contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră. Vehiculele cu conducere autonomă și soluțiile de mobilitate conectată vor contribui în continuare la scăderea emisiilor din transport și la stabilirea standardelor europene de taxare, pentru a permite UE să fie unul dintre liderii mondiali în mobilitatea electrică”. De asemenea, aceste vehicule cu mobilitate conectată și fără șofer vor controla extrem de eficient traseele fiecărui cetățean al Uniunii, lucru pe care fosta Securitate comunistă ar putea fi invidioasă.
,,Vom construi o adevărată Uniune Energetică - continuă dumnealor să scrie în programul de guvernare -, unde electricitatea și gazul pot trece granițele fără nici un obstacol, pentru a reduce costurile de trai ale cetățenilor, pentru a sprijini extinderea rentabilă a energiilor regenerabile și pentru a se asigura că nici o putere externă nu poate submina securitatea energetică a Europei”, cu excepția, spunem noi, a faptului că Rusia tocmai ne-a trimis pe toți înapoi în România anilor ’80, din cauza ridicatei voastre competențe în actul guvernării.
Un alt capitol este cel dedicat păstrării identității culturale a fiecăreia dintre țările ce compun uniunea. În document se mai spune că: ,,trebuie să ne protejăm modul de viață european, păstrînd valorile noastre creștine și principiile fundamentale. Democrația, drepturile omului, demnitatea umană, libertatea și responsabilitatea, egalitatea între bărbați și femei, solidaritatea, statul de drept, justiția, pluralismul și toleranța: acestea sînt principiile care stau la baza civilizației europene”.
Mă-ntreb unde erau drepturile omului, demnitatea umană, libertatea, statul de drept și toleranța pe timpul pandemiei, cînd oamenii erau dați afară din slujbe dacă nu se vaccinau, cînd nu puteau intra în restaurante și magazine nevaccinați sau cînd erau bătuți de forțele de ordine pentru că-și strigau disperarea atît în pandemie, cît și, recent, în Olanda.
Dacă mă gîndesc la cum protejează ei creștinismul, încercînd să elimine din vocabularul membrilor PE cuvintele creștine ca să nu-i ofenseze pe islamici, nu pot decît să mă mir, fiindcă, deși în practică protejează sensibilitățile islamicilor, în teorie scriu că: „Islamul radical, amenințările teroriste și valurile autoritare care vin din Rusia și Turcia, toate zguduie bazele modului nostru de viață european”. Păi cum e cu islamul ăsta? E radical cînd ne convine nouă sau cum?
Mai departe se referă la familie. Sînteți curioși să vedeți ce scriu după cît au promovat teoria de gen? Ei bine, scriu numai lucruri frumoase: „Familiile noastre sînt rădăcinile noastre, casele noastre, plasele noastre de siguranță și centrul identităților noastre europene. Ele sînt pilonul stilului nostru european de viață. Legăturile de familie sînt coloana vertebrală a comunității noastre și intenționăm să le păstrăm”. Totodată, se menționează faptul că „în Europa, doar unul din trei cupluri are copii. Ne dorim ca Europa să fie o casă sigură, în care se pot dezvolta noi familii”. Desigur, numărul mic de familii cu copii are drept cauză, în viziunea PPE, nesiguranța economică, nu desfrîul generalizat al societății și libertinismul în care trăiesc majoritatea adulților din țările de vest ale UE. Nu e singura problemă gravă ce reiese din acest document al PPE, mai sînt și altele.
Legat de familie, domnii doresc să ne pună să muncim pînă cădem lați, încurajînd bătrînețea activă, fiindcă dacă tot nu puteți să vă plimbați nepoții în parc că nu-i aveți, pentru că doar o treime din familii au copii și, în contextul singurătății cronice larg răspîndite, mai bine munciți, fiindcă iată, bătrînii ne modelează din ce în ce mai mult economiile și creează afaceri: aproximativ 70 de milioane de locuri de muncă în fiecare an. Așadar, ,,Vrem să creăm condiții pentru ca persoanele în vîrstă să înflorească”.
Valorile acestea europene extraordinare, despre care doar vorbesc cei din PPE, ,,trebuie apărate și, dacă Europa dorește să fie o forță politică eficientă, trebuie să realizeze parteneriate puternice cu vecinii noștri și să se apropie de cei care împărtășesc perspectiva noastră europeană, cum ar fi țările din Balcanii de Vest“, pe care nu le pot lăsa în seama influenței autoritare a Rusiei, a statelor din Golf, a Turciei și a Chinei. Această perspectivă europeană nu este doar despre propuneri abstracte, ci despre proiecte concrete. „Vrem să conectăm drumuri și căi ferate, să construim o infrastructură energetică comună, să reducem tarifele de roaming și să reducem tarifele la granițe”.
Pînă una-alta, eu văd că aruncați banii pe înarmarea Ucrainei, în speranța de a-l învinge pe Putin, ca să...ce? Chiar, ce rezolvă ăștia dacă-l înfrîng pe Putin? Le dă înapoi banii cheltuiți pentru înarmarea Ucrainei, ca să construiască infrastructura de care scriu aici, sau ce se întîmplă? Deocamdată, din programul ăsta, scris acum 3 ani, eu nu văd realizat mare lucru.
Ca să nu mai vorbesc despre faptul că opinia domniilor lor este aceea că trebuie să se pună capăt negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, ,,concentrîndu-ne pe parteneriat și cooperare în domenii concrete, fiindcă Turcia nu are aceleași valori ca statele UE”. În acest fel, împing Turcia în brațele Iranului, Rusiei, Chinei și ale statelor din BRICS, dînd dovada unei „înțelepte” gîndiri politice.
Vorbind despre economie, domnii din PPE consideră IMM-urile „eroii economici europeni” (și Cîțu îi numea ,,eroi” pe întreprinzători, preluînd deci sintagma șefilor lui politici) și doresc să le sprijine în toate modurile pentru ca aceștia să se dezvolte cît mai mult, ,,concomitent cu încurajarea unei economii mai durabile, mai circulare în Europa, prin creșterea reciclării, reutilizarii și reparațiilor. Acest lucru va promova sustenabilitatea socială și de mediu, precum și crearea de modele de afaceri noi și inovatoare în Europa”. Adică vor reînvia meseriile reparatorilor de haine, de pantofi, de ceasuri și vor prospera cele noi, privind reparațiile de telefoane mobile, calculatoare, televizoare, mașini etc. Ca în socialismul victorios! Bravo, bravo!
Mai departe, ei scriu despre agricultură, dorindu-se ajutarea zonelor rurale. Pentru a realiza acest lucru, ,,vom avea nevoie de o Politică Agricolă Comună (PAC) orientată spre viitor, strategică și bine finanțată, potrivită pentru Secolul XXI. Multe dintre fermele de familie mici și mijlocii din Europa sînt sub presiune, în timp ce se luptă să-și mențină producția competitivă și durabilă. Îi putem ajuta să facă față acestor provocări cu sprijin direcționat și cu o PAC modernă, făcînd-o mai echitabilă, mai durabilă și orientată spre rezultate, respectînd în același timp subsidiaritatea și condițiile locale, precum și regulile comune ale UE. PAC trebuie concepută pentru a ajuta fermele familiale să facă față globalizării, schimbărilor climatice și provocărilor la adresa securității alimentare. De asemenea, trebuie să ofere stimulente suplimentare atît pentru fermierii tineri, cît și pentru femei, astfel încît viitorul zonelor noastre rurale să fie protejat”.
Dacă vă uitați cum au ajutat micile ferme să facă față provocărilor, o să vă minunați: le-au luat terenurile fermierilor olandezi, probabil ca să nu mai aibă bătaie de cap cu ele și, cînd aceștia au ieșit să protesteze, i-au bătut și i-au împușcat. Cum ar spune Nenea Iancu: „Bravo Uniune, halal să-ți fie!”. Acum vor diminua producția de carne și de produse animale, ducînd prețurile foarte sus, ca să ajungem să mîncăm cu toții greieri, lăcuste, gîndaci și făină de viermi, așa că vedem bine ce distanță e între ceea ce scriu dumnealor, și ceea ce fac...
Ar trebui să vedem acum ce partide românești aparțin grupului parlamentar al Partidului Popular, care susțin, cu votul celor 32 de reprezentanți ai lor, toate aceste idei: Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și Partidul Mișcarea Populară.
Sper ca acum, citind acest articol, dacă considerați că platforma program a PPE nu e una cu care să rezonați, aveți posibilitatea și dreptul ca, la alegerile din 2024, să nu mai votați partidele care declară că vor face parte din acest grup parlamentar, pentru a-i diminua posibilitațile de aplicare a viziunii sale de guvernare a Europei.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA
4.5 C