- 10-10-2022
- 0 Comentarii
- 344
- 2
În lumina incertitudinii care înconjoară perspectivele economice globale pe piața petrolului și în contextul necesității de a îmbunătăți orientările pentru piața petrolului pe termen lung și în conformitate cu abordarea de succes de a fi proactiv și preventiv, care a fost adoptată în mod constant de către grup, coaliția națiunilor producătoare de petrol (OPEC +), condusă de Rusia și Arabia Saudită, a anunțat miercuri că va reduce producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi. Această decizie va crește prețul gazelor la nivel mondial, va agrava riscul unei recesiuni globale și va putea stimula Rusia în războiul său din Ucraina. Asta scrie The Washington Post, mai preocupat, se pare, de această problemă decît presa europeană. Mișcarea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a partenerilor săi a provocat o reacție puternică din partea oficialilor de la Casa Albă și a reverberat aproape imediat pe piețele financiare interne și globale, amenințînd costurile mai mari ale energiei pentru Statele Unite și țările europene, care se confruntă deja cu inflația și instabilitatea economică.
Reducerea producției amplifică și tensiunile geopolitice într-un moment precar pentru marile puteri ale lumii. Oficialii administrației Biden au făcut un efort extraordinar de a presa Arabia Saudită să producă mai mult petrol pentru a compensa penuria globală cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia, președintele vizitînd personal liderii saudiți într-o călătorie la Jeddah. Prin această mișcare, Arabia Saudită a respins aceste cereri cel puțin parțial, lăsînd înalții oficiali de la Casa Albă să se gîndească la următorii pași și sugerînd în mod public măsuri fără precedent pentru a submina stăpînirea națiunii din golf pe piețele internaționale de energie.
Pînă la urmă, scăderea producției înseamnă mai puțin petrol pe piață și, în același timp, creșterea prețului, lucru pe care-l urmăresc toți cei care extrag și vînd acest produs. Americanii ar beneficia și ei de acest lucru, mai ales acum, cînd au devenit principalii furnizori de petrol și gaze ai Europei, după distrugerea conductei Nord Stream, lucru de care nu sînt străini. Nu o spun eu, ci Jeffrey Sachs, un reputat profesor de economie al Universității Columbia din SUA, care a afirmat la o emisiune a Bloomberg că distrugerea conductei Nord Stream a fost provocată de americani în colaborare cu polonezii, bazîndu-se pe afirmația lui J. Biden conform căreia America va găsi resursele să termine cu această conductă. După explozie, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că acest accident este o extraordinară oportunitate pentru țara lui, afirmație ciudată dacă te declari îngrijorat de atacurile asupra infrastructurii de importanță vitală pentru omenire. Chiar, ați mai auzit ceva despre investigațiile în efectuate această direcție? Cred că nici nu o să mai auzim decît, cine știe cînd, peste 50 de ani, fiindcă dacă americanii ar fi avut dovezi irefutabile că a fost mîna rușilor, le-ar fi scos pînă acum la vedere.
Mai departe. Această decizie a OPEC+ va ajuta și Moscova să-și vîndă petrolul și gazele mai scump, sporindu-și resursele financiare de care are nevoie în „operațiunea specială” din Ucraina. Totuși, chiar dacă și America are de cîștigat financiar, președintele Biden are de pierdut pe plan electoral, pentru că peste o lună de zile americanii au alegeri parlamentare, iar președintele riscă să se trezească în Congres cu o majoritate republicană. Să nu omitem faptul că alegătorii americani ar putea fi tensionați de prețurile mai mari ale gazului, punînd în pericol hotărîrea administrației Biden de a reduce costurile la gaz înainte de alegerile mai sus menționate.
Iată cum o hotărîre de acest fel are efecte multiple și neașteptate în toată lumea. Aceasta ar fi pentru prima dată cînd grupul reduce țintele de producție de petrol de la începutul pandemiei. OPEC+ a declarat că mișcarea este necesară pentru a stabiliza scăderea recentă a prețurilor globale la energie.
În replică, americanii se gîndesc să adopte o serie de măsuri cu privire la această decizie a arabilor, în acest sens sugerînd că factorii de decizie din SUA ar putea fi interesați să abroge o derogare de lungă durată de la legea federală antitrust, care permite consorțiului să se coordoneze în mod eficient asupra prețurilor; mai mult decît atît, vor introduce o lege care ar impune ca administrația Biden să elimine trupele americane și sistemele de apărare antirachetă din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, lăsîndu-le fără apărare în fața Israelului (care știm bine că nu îi iubește deloc).
Mișcarea coaliției OPEC ar putea, de asemenea, să contribuie la presiunile inflaționiste din Statele Unite și Europa, dar și să submineze efortul de a susține Ucraina în timp ce aceasta se apără împotriva invaziei ruse. În timp ce Casa Albă are un control slab asupra prețului gazului, care este ghidat de piețele globale, Biden s-a implicat mai activ în această chestiune decît mulți dintre predecesorii săi. Aceasta include ordinul său de a elibera 1 milion de barili de petrol pe zi din rezerva strategică de petrol, o acțiune care a ajutat la scăderea prețurilor, dar care acum face Statele Unite și mai vulnerabile la creșterea costurilor, deoarece se confruntă cu provocarea reaprovizionării.
Simplificînd, saudiții au decis să-i dea o palmă lui Biden după cea de acum două luni, cînd i-au refuzat cererea de a crește producția de petrol, ajutînd indirect Rusia și poziționîndu-se astfel de partea acesteia și a celorlalte țări care luptă împotriva hegemoniei americane. Toate zvonurile legate de modul în care OPEC+ ajută agresiunea Rusiei în Ucraina sînt adevărate, dar eu știu cît va mai dura „operațiunea specială” a rușilor? Amintiți-vă ce am scris în articolul „O reuniune extrem de importantă”, despre întîlnirea membrilor G-20 din Bali, care va avea loc în noiembrie și o să vă dați seama că s-ar putea ca această decizie să îi ajute pe republicani să cîștige majoritatea în Congres pentru ca, apoi, să îl stînjenească pe Biden în inițiativele sale de a trimite în Ucraina cantități mari de arme și sume imense de bani, ba chiar să îl preseze în a negocia o pace cu Putin.
Un prim semnal că ceva este în neregulă între Zelenski și americani îl oferă un articol publicat în The New York Times, care afirmă că vinovate pentru asasinarea Dariei Dughina sînt Serviciile secrete ale Ucrainei, după ce s-a încercat inducerea ideii că vina aparține chiar rușilor. Consider acest articol „o pisică” arătată lui Zelenski pentru cine știe ce fapte, pentru că prestigiosul ziar american este considerat de mulți jurnaliști ca fiind vocea prin care se exprimă așa-numitul „stat paralel” american, care, prin banii și influența sa, trage numeroase sfori în lume.
Una peste alta, decizia OPEC+ de a trece pe minus producția de petrol se va repercuta asupra noastră, a tuturor și, de data asta, nu va mai fi din cauza lui Putin, ci a unor băieți pe care americanii i-au cultivat și exploatat cînd au avut nevoie de ei și care acum se întorc împotriva lor.
N.M.M.
- 30-09-2024
- 0 Comentarii
- 113
- 0
12.2 C