„Oglinda libertății“ (1)
  • 17-11-2021
  • 0 Comentarii
  • 38
  • 0

Urmăresc în reluare la tv, după 10 ani, serialul coreean ,,Secretele de la Palat” și am ajuns la concluzia că noi, în Mileniul Trei, nu sîntem nici măcar la nivelul acelei perioade petrecută în urmă cu o mie cinci sute de ani, fiindcă noi nu mai respectăm valori și principii. Luptători neînfricați și mai ales patrioți, cu o țară subjugată de imperiul Tang (actuala Chină), cu oameni luați ostatici sau vînduți ca sclavi, au reușit, datorită înțelepciunii Regelui, care iubea poporul mai presus de orice, prin patriotism și lupte crîncene cu imperiul Tang, după ani îndelungați, să-și recupereze țara, devenind cel mai mare imperiu și, la rîndul lor, să subjuge două mari puteri rivale. Cum a fost posibil? Simplu. Regele a elaborat niște principii de bază pentru consolidarea statului, de la care nu s-a abătut, și anume:
- Pămîntul să fie respectat și Cerul slăvit;
- Nici o palmă de pămînt să nu rămînă nelucrat și nici un bob de orez risipit;
- Patria este tata și mama;
- Fiecare om să fie mîndru de țara sa;
- Respect pentru om și pentru animale, pe care omul are obligația să le protejeze;
- Patria este una singură, restul sînt țări;
- Țara care nu-și respectă valorile iese din istorie;
- Trădătorii de neam și țară să fie pedepsiți, să le fie tăiate capetele, iar hoților, mîinile.
În toate luptele grele pe care le-au purtat, într-o mînă țineau sabia, și în cealaltă steagul țării.
Cîte dintre aceste principii se respectă la noi, în Mileniul Trei, cînd primul om în stat își îndemna concetățenii să plece în alte țări, pentru a lucra ca slugi, după ce industria a fost pusă pe butuci.
În zilele noastre, să fii patriot este o rușine, iar steag n-are aproape nimeni. Trădătorii și hoții sînt iertați și chiar promovați. Plecăciune pînă la pămînt în fața ,,stăpînilor”. Oamenii sînt umiliți prin lipsa locurilor de muncă sau slujbe prost plătite, prin înghețarea salariilor și a pensiilor de mizerie, iar părinții care i-au crescut și i-au făcut ,,domni” pe cei care acum ne conduc sînt umiliți și catalogați ,,categorie defavorizată”.
Însă Istoria se repetă. Cine și-ar fi putut imagina că vor cădea imperiul sovietic și comunismul european, întemeiate pe baze trainice, dar care s-au dovedit a avea picioare de lut? Și cine poate garanta că nu va veni un Mesia, care va propovădui o nouă ordine socială? Pînă în prezent, nici una din cîte au fost și sînt nu a dat roade. Cea actuală, cu atît mai puțin. Ar fi prea trist, iar eu nu vreau să mai trăiesc în comunism, dar nici să mor în capitalism! Nu în acesta de acum.
Succesul sau insuccesul unui popor se datorează unor calități și, respectiv, unor defecte; slabul aport al fiecăruia la viața socială și, în primul rînd, lupta crîncenă pentru puterea politică între cîteva persoane au ca rezultat eșecul. Doar interesul general poate aduce succesul.
În prezent, la noi în țară totul e VRAIȘTE! Ce putem spera, poate doar să se îndure, cei pe care i-am ales, să ne dea apă caldă și căldură. Dar cui îi pasă? Ei acționează doar în interesul lor, după principiul ,,N-avem tată, n-avem mamă!”. Iar noi sîntem categoria defavorizată, care s-a încăpățînat să nu ,,iasă din sistem”, așa cum și-ar fi dorit președintele-jucător de ,,alaltăieri”. Dar TIMPUL nu iartă nimic: azi, e și el BUNIC.
(va urma)
LILIANA TETELEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite