- 01-05-2023
- 0 Comentarii
- 421
- 2
Gata, s-a hotărît! Ucraina începe ofensiva care-i va da pe ruși cu zgăibăracele-n sus și-i va alunga de peste tot, iar noi vom putea slăvi țara vecină și prietenă că ne-a scăpat de ruși. Nu credeți că va fi așa? Sînteți putiniști și cu asta basta. Adevărul e că bănuim cu toții cum se va termina războiul ăsta, doar că puțini au curajul să o spună de teamă să nu deranjeze propaganda. În ceea ce mă privește, am considerat că, pentru a se ajunge la negocieri de pace sau la armistițiu, trebuie ca Ucraina să obțină o victorie importantă care să dea posibilitatea lumii libere să spună: „Uite, n-am investit degeaba în ucraineni, eforturile noastre au dat roade și i-au bătut pe ruși”, după care să pună de-un guleai. Am zis guleai? Trebuia să spun party, dar m-am lăsat influențat de comportamentul marxist al unora dintre cei care conduc Europa și chiar America.
În sfîrșit, căutînd să aflu detalii despre marea ofensivă, m-am îndreptat spre „Pravda” lumii occidentale – și anume prestigiosul The New York Times. Am găsit un articol care vorbea exact despre chestiunea ofensivei, analizînd-o pe toate părțile. Citind printre rînduri, am constatat că nici jurnaliștii americani nu sînt foarte optimiști că aceasta va fi un succes nemaipomenit, opinînd că orice alt rezultat va conduce spre o diminuare a ajutorului vestic acordat Ucrainei. «Totul depinde de această contraofensivă», a spus Alexander Vershbow, fost ambasador al SUA în Rusia și înalt oficial NATO. Toată lumea este plină de speranță, poate prea optimistă. Dar va determina dacă va exista un rezultat decent pentru ucraineni, în ceea ce privește recuperarea teritoriului pe cîmpul de luptă și crearea unei pîrghii mult mai semnificative pentru a obține un fel de reglementare negociată”. Așadar, vestul, Occidentul, NATO, UE, noi toți așteptăm cu emoție rezultatul contraofensivei ucrainene.
Înainte de a se porni această ofensivă, dată ca certă undeva în decursul acestei luni, să vedem cum evaluează NYT starea frontului în acest moment: „În sud, trupele ruse mută forțat oamenii din zonele ocupate din apropierea orașului Herson, pe măsură ce luptele se intensifică, au spus oficialii ucraineni. Întăririle cu arme din Occident nu au ajuns la ceea ce are nevoie Ucraina pentru viitoarea sa contraofensivă, arată documentele Pentagonului.
Aprovizionare cu cereale: Cînd războiul Rusiei a blocat exporturile de cereale ucrainene de nevoie vitală, oficialii UE au reușit să găsească alte rute. Dar soluția a provocat nemulțumiri în rîndul fermierilor europeni.
Cumpărarea propagandei rusești: La
un an de război, unii oameni din estul Ucrainei încă confundă oficialii și poliția cu sprijinul lor pentru Moscova, în ciuda bombardamentelor constante din partea forțelor ruse”.
După cum vedem, situația nu e prea roz, fiindcă măsurile luate de ucraineni ca să-și vîndă cerealele deranjează rău țările vecine, iar deciziile lor de a se distanța de tot ceea ce e rusesc vor provoca în curînd interzicerea Bisericii Ortodoxe pe teritoriul țării, guver nul recunoscînd doar schismatica Biserică Ucraineană, fiindcă, așa cum am mai spus, conducătorii ăștia ai omenirii se cred niște mici dumnezei, confundînd Biserica cu o instituție publică, pe preoți cu niște funcționari, iar pe Dumnezeu o o „băsmeală”, un pretext pentru ca această instituție să existe și să facă mulți bani. Asta văd ei.
Revenind la ofensiva ucraineană de primăvară, trupele s-au pregătit bine cu antrenori calificați din țările NATO, au învățat să se coordoneze în luptă doar că, scrie NYT: „Soldații care luptă în Ucraina au spus că, pînă acum, războiul de manevră sofisticat a fost aproape imposibil de executat. Ei s-au chinuit să-și coordoneze operațiunile pentru că au nevoie de comunicații puternice, ceea ce este dificil, deoarece echipamentele radio diferă de la o unitate la alta și sînt susceptibile la bruiaj rusesc. Un soldat din Ucraina, care a participat la un recent atac eșuat din sudul Ucrainei, a spus că a coordona o unitate de aproximativ 30 de soldați rămîne o misiune extrem de dificilă”. În aceste condiții, „cea mai bună șansă a Ucrainei de a face un spectacol dramatic în contraofensivă va depinde și de informațiile americane, NATO și ucrainene. Dacă Statele Unite și aliații săi pot identifica slăbiciuni semnificative în apărarea rusă, Ucraina le poate exploata cu viteza și protecția tancurilor și a vehiculelor de luptă Bradley. Cu toate acestea, cîștigurile nu sînt garantate. Cîmpul de luptă este puternic minat de ruși, iar avansul ucrainean va depinde dacă forțele Kievului pot desfășura efectiv echipamente de deminare, pe care o mare parte le-a oferit Occidentul.
Ucraina a construit noile brigăzi de luptă, antrenate de instructorii NATO, prin împerecherea recruților cu un mic nucleu de soldați veterani cu experiență. Începînd din ianuarie, unitățile s-au dus pe terenurile de antrenament americane din Germania pentru a învăța cum să-și folosească noul echipament și cum să conducă ceea ce armata americană numește manevre combinate de arme – folosind o comunicare eficientă pentru a coordona trupele care înaintau cu unitățile de sprijin, cum ar fi tancuri și artileria. Dacă ucrainenii reușesc să folosească aceste noi tactici, chiar și într-o mică măsură, ar putea fi capabili să depășească numeric forțele rusești superioare”.
Ucrainenii sînt antrenați, sînt dornici, au arme performante. Haideți să vedem cum stau rușii. Același ziar american ne informează că „de la începutul invaziei, au existat îndoieli majore cu privire la competența de bază a comandanților ruși și la furnizarea lor de soldați bine pregătiți, obuze de artilerie și echipamente. Rușii și-au cheltuit multe dintre rachetele de croazieră, au pierdut mii de oameni numai în Bakhmut și și-au golit depozitele de muniție mult mai repede decît le-ar putea înlocui cu producția lor internă. Dar Rusia lucrează pentru a rezolva aceste lacune. Trupele ruse și-au perfecționat capacitatea de a folosi dronele și artileria pentru a viza mai eficient forțele ucrainene. Ei au început recent să folosească bombe de alunecare – care folosesc gravitația și dispozitive de ghidare de bază pentru a-și atinge ținta fără a face nici un zgomot – pentru a arăta că sînt încă capabili să desfășoare arme mai noi pe cîmpul de luptă. Eforturile înseamnă că fereastra de a obține cîștiguri semnificative împotriva forțelor epuizate ale Rusiei ar putea să nu rămînă deschisă la infinit.
În cadrul unor întîlniri private, a spus Serghei K. Șoigu, ministrul rus al Apărării, alți oficiali au considerat că Rusia are avantajul numeric pe cîmpul de luptă pentru că are mai multe avioane, tancuri, piese de artilerie și soldați decît ucrainenii, potrivit unui înalt oficial european. În aceste conversații, domnul Șoigu a părut extrem de încrezător că Rusia va cîștiga în cele din urmă.
Oficialii americani de informații au avertizat în mod repetat că președintele Vladimir V. Putin crede că timpul este de partea lui. Avînd în vedere rezervele mai mari de echipamente și forță de muncă ale Rusiei, oficialii spun că Putin consideră că în cele din urmă va ieși victorios pe măsură ce apetitul Occidentului de a sprijini Ucraina se va diminua. Oficialii americani și europeni spun că Rusia pregătește noi runde de mobilizări pentru a-și întări rîndurile armatei fără a crea același exod de tineri din țară, care a avut loc anul trecut cînd a fost anunțată o mobilizare parțială. Unele dintre documentele Pentagonului subliniază și modul în care Wagner, cel mai mare contractant militar al Rusiei, a reluat recrutarea trupelor din închisorile Rusiei.
Oficialii americani spun că Putin se confruntă cu un cost politic pentru orice mobilizare și, chiar dacă este dispus să suporte aceste costuri, Rusiei îi va lua timp să recruteze acele forțe, să le antreneze și să le trimită la luptă. Forțele care au fost antrenate pe front, precum recruții lui Wagner din închisoare, au devenit rapid carne de tun”.
Așadar, fiecare dintre părți are atuurile ei. Totuși, nu-mi pun prea mari speranțe în ofensiva ucraineană ce va să vie. Rămîn la părerea că, atunci cînd vrei să faci un lucru, e bine să-l faci tu, nu să-i pui pe alții, fiindcă va ieși prost. Dacă americanii aveau de gînd să termine cu Rusia, trebuiau să se implice în mod direct, să se ducă pînă la Moscova cu tancurile (fiindcă sînt capabili) și să spargă imperiul sovietic în bucăți. Așa, au făcut toată treaba doar pe jumătate și singurul efect politic este acela că și-au subordonat Europa, fiindcă Rusia e în continuare bine merci.
Vom vedea cînd va începe ofensiva și o vom comenta în paginile revistei, ca de obicei.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA
4.0 C