,,Oamenii s-au săturat să îndure“
  • 10-01-2022
  • 0 Comentarii
  • 393
  • 1

– locuitorii unui oraș din Kazahstan
despre teroriști, autorități și adevăratele motive ale revoltelor –

În ultimele zile, 164 de persoane au murit în proteste și revolte. La început, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a încercat să stabilească un dialog cu cei care au cerut scăderea prețului gazului lichefiat, dar după ce protestatarii din cele mai mari orașe au început să ocupe clădiri administrative, să incendieze mașini și să atace oficialii de securitate, retorica s-a schimbat: la început, protestatarii au fost numiți ,,militanți” și ,,teroriști”, iar apoi autoritățile au chemat aliații OTSC în țară. Ziariștii străini au discutat cu localnicii și au aflat care sînt, în opinia lor, adevăratele motive ale protestului și cine ar putea fi de fapt în spatele revoltelor care au cuprins Kazahstanul.
„Tensiunea poate fi tăiată cu un cuțit”
Alibi, 27 de ani, șef departament apro­vizionare la o întreprindere de stat, Nur-Sultan: ,,Pentru mine și toți cei dragi, protestele au venit ca un mare șoc. Da, tensiunea și nemulțumirea din țară ar fi putut fi tăiate cu un cuțit – atît erau de evidente“.
„Cu toate acestea, astfel de proteste de amploare erau greu de imaginat și, probabil, din cauza mentalității, erau imposibile. La început a fost multă bucurie că s-au ridicat kazahii, apoi am privit cu groază cum începeau războaiele politice ale clanurilor, cu victime în rîndul populației civile.
Gazul lichefiat a fost doar factorul declanșator. Flacăra s-a aprins din alte motive. Dar radicalizarea protestului, în opinia mea, s-a produs tocmai ca urmare a acțiunilor clanurilor, în special a oamenilor lui Nazarbayev, oameni din tagma criminală sub conducerea autorității lui Arman Dzhumageldiev (poreclit «cel Sălbatic»), celulele teroriste cu un acord KNB (Comitetul Național de Securitate, un analog al FSB din Kazahstan) și, desigur, nu fără participarea indivizilor curajoși, care s-au adunat în Alma-Ata din toate colțurile țării. Nu cred că revolta ar fi putut fi evitată: cînd un val atît de puternic se ridică, toată lumea își dorește să i se alăture. Și așa s-a întîmplat. Pe de altă parte, pe toată perioada mandatului său, Tokayev putea să elimine oamenii lui Nazarbayev și să-i înlăture din posturile lor. Nu exclud posibilitatea ca prima incendiere a mașinilor de poliție să fi fost comisă chiar de autorități, pentru a avea o bază pentru introducerea unui regim de urgență. Cu toate acestea, această mișcare a fost împotriva lor, a devenit un semnal fără echivoc pentru bandiții de tot felul că guvernul este slab și că pot acționa în voie.  Au fost mulți oameni care nu au aparținut grupului protestatarilor, ci au vrut doar să profite de situație în favoarea lor și, probabil, împotriva lui Tokaev. Dar aș dori mai multă sinceritate din partea autorităților.
Kazahstanul este unul dintre liderii mondiali în producția de petrol, gaze, uraniu și avem întregul tabel periodic. Inutil să spun că statul poate trăi confortabil timp de mulți ani. Totuși, în același timp, întreaga populație este săracă și sub credit. Realitatea este că toate bunurile și întreprinderile mari sînt cumva afiliate familiei Nazarbayev. Privește lista Forbes și în prima sută nu vei găsi o singură persoană din Kazahstan care să nu lucreze pentru această familie. Nici măcar nu vorbesc despre structurile cvasistatale Atameken și Samruk-Kazyna, aceste corporații au sute de companii, dar oamenii nu văd nici un profit, pentru că se jefuiește totul. Și toată lumea știe despre asta, dar nu se poate face nimic. Și această neputință, lipsă de speranță, s-ar putea spune, ne-a înrăit. Prin urmare, era de așteptat o asemenea solidaritate a întregului popor kazah cu protestele. Ei bine, radicalizarea este legată de KNB și o probabilă încercare de a discredita actualul guvern sau de a aranja o lovitură de stat.
Dar indiferent de jocurile care au loc acolo, trebuie să distingeți clar între provocatori și oamenii care au ieșit să protesteze din cauza problemelor socio-economice, a corupției, a ilegalității și a autocrației. Cei care au ars magazine, au distrus bănci, trebuie să fie prinși și încarcerați și relevat rolul lor și pentru cine au lucrat. Și eu, și toți cei dragi simpatizăm cu protestatarii pașnici și ne exprimăm deplina solidaritate. Eu îi consider adevărați eroi, războinici ai Kazahstanului modern. Sînt împotriva introducerii trupelor CSTO, consider că este o chestiune internă. Dar, din moment ce s-a întîmplat deja, sper și mă rog ca fiecare Alioșa care a venit la noi, bucurîndu-se de priveliștea munților kazahi, să se întoarcă în siguranță în patria sa, fără să tragă nici un foc. Consecințele altor scenarii pot fi îngrozitoare”.
„Noaptea judecății adevărate”
Isita, 22 de ani, Aktau: ,,Locuiesc în orașul Aktau (centrul regiunii Mangistau), dar, în ciuda faptului că protestele au început în regiunea noastră, în general, totul decurge destul de calm aici. Creșterea prețurilor la carburanți a devenit un punct de fierbere pentru kazahi, dar, de fapt, principalele motive pentru proteste, pe lîngă acestea, sînt multe. Țara noastră este bogată într-o cantitate imensă de resurse, dar nimeni nu vede banii din vînzarea lor, decît sub formă de penthouse-uri imense pentru funcționari. Prețurile alimentelor cresc în fiecare zi, corupția, ilegalitatea… Oamenii s-au săturat să le tolereze. Nu am avut internet de aproape două zile, am aflat toate informațiile despre ceea ce se întîmplă în afara orașului nostru de la prieteni, cunoștințe. Băncile și magazinele sînt închise, banii nu au putut fi retrași de pe card pentru o lungă perioadă de timp, iar acum peste tot se acceptă doar numerar. Un lucru bun este că avem mîncare suficientă și prețurile nu au crescut.
Știu că în Alma-Ata se petrec scene de groază: magazinele sînt jefuite, oamenii sînt uciși. Sîntem șocați de asta. Un prieten a rămas fără numerar și mîncare și nu are de unde să retragă bani. E înfricoșător să pleci din casă și să  nu ai un ban la tine. Noaptea judecății este reală, durează doar cîteva zile. Pe 6 ianuarie au fost primite informații că protestatarii din Aktau și-au depus iurtele și au părăsit piața unde, de fapt, avea loc mitingul. Totul era liniștit, nici măcar țipete nu s-au auzit. Dar a doua zi oamenii au început să se adune din nou în același loc, și chiar mai mulți, cu noi cereri. Oamenii cer o schimbare completă a puterii, în ciuda faptului că mulți oficiali au părăsit deja țara – încă nu știm cine le va lua locul și dacă se vor întoarce la posturile lor. Nu ne este frică să ieșim din casă, dar citim tot felul de lucruri pe internet, diverse zvonuri neconfirmate și preferăm să stăm acasă.
Este înfricoșător să spui ceva despre teroriști. Dar mie mi se pare că este mai ușor pentru guvern să numească teroriști toți protestatarii, astfel încît să fie mai ușor să-i aresteze și să îi împuște fără avertisment, așa cum a spus președintele nostru”.
Victor, angajat al unei companii fintech, Karaganda: ,,Sînt rezident în Karaganda. Și pentru noi, toate aceste proteste au trecut. Cînd internetul a fost deconectat, a fost, desigur, dificil, dar a fost decizia corectă. Cu ATM-urile din Karaganda, totul s-a complicat de îndată ce internetul a fost oprit, literalmente pînă ieri (8 ianuarie – n.red.), era imposibil să găsești un bancomat cu bani sau să sari peste coadă. Cu mîncarea totul era normal, deși am văzut oameni în supermarketuri care au cumpărat ca și cum lumea s-ar sfîrși. Atmosfera era, într-adevăr, foarte calmă în Karaganda. Aparent, sîntem un oraș complet apolitic – autoritățile noastre știu să lucreze împotriva liderilor opoziției.
În Alma-Ata a fost diferit: la miting au venit oameni care cred că Nazarbayev le-a luat ceva. Deși este foarte greu să-i numești protestatari pe cei care au atacat ambulanțele și mașinile de pompieri, care au jefuit magazine, au ucis – astfel de oameni nu pot fi considerați protestatari pașnici! Prin urmare, sînt de acord că aceștia sînt teroriști și, în multe privințe, aprob acțiunile autorităților. Era imposibil să permită unor asemenea forțe distructive să vină la putere.
Da, au fost precondiții pentru proteste: oamenii s-au săturat de corupție, sărăcie și nepotism. Dar dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu o săptămînă că vor avea loc astfel de revolte, pur și simplu nu aș fi crezut. Era greu de imaginat. Cînd Nazarbayev a demisionat din funcția de președinte în 2019, am fost încîntat. În acel moment, părea că multe se pot schimba. Cu toate acestea, în acești doi ani s-a observat că Tokayev a fost mai degrabă un paravan pentru conducătorii adevărați. Acest lucru a putut fi urmărit în unele evenimente, cînd unor miniștri nu le-a păsat de decretele prezidențiale și au declarat deschis că Tokayev dă informații «incorecte». Deși Tokayev mă atrage mult mai mult decît Nazarbayev. E mai inteligent.
Cînd totul a început ca un protest pașnic, m-am bucurat că oamenii au ieșit în stradă să-și declare revendicările. Ar trebui să avem dreptul la asta. Dar ceea ce s-a întîmplat în Alma-Ata a provocat doar durere și furie. Pot ghici de ce protestul a luat o formă mai radicală. Cert este că în Alma-Ata sînt foarte mulți oameni care au venit din sate îndepărtate sau din alte țări. Au venit în oraș în căutarea unei vieți mai bune și nimeni nu se aștepta la prezența lor acolo. Așa că s-a dovedit că au trăit cu furie față de toată lumea, și mai ales față de autorități și Nazarbayev. Și cînd a existat cea mai mică ocazie de a arunca toată această furie, atunci s-a întîmplat.
Cine e vinovat? Ca în orice conflict – ambele părți. Dar în această situație, simpatizez foarte mult cu civilii care se confruntă cu acest coșmar. Și mai ales cu părinții și rudele victimelor. De ce au murit? Nu pot găsi răspunsul. Un astfel de protest nu mai putea fi considerat pașnic. Și deși autoritățile noastre au ratat începutul revoltelor, personal mă bucur că Tokaeyv a găsit puterea să ceară ajutor aliaților. Cred că a înțeles reacția unor oameni ca noi, care se tem că «ne vindem marea noastră independență». Dar a fost decizia corectă de a salva ceea ce a mai rămas”.
N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite