Oamenii de știință au dovedit matematic imposibilitatea nemuririi
  • 23-11-2020
  • 0 Comentarii
  • 239
  • 1

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona: îmbătrînirea și decesul sînt cauze ale unui „conflict de interese” la nivel celular


Perspectiva de a trăi pentru totdeauna a înmugurit recent în mentalitatea omenirii. În ultimii 100 de ani, speranța medie de viață a oamenilor s-a dublat. Recordul de longevitate de astăzi aparține franțuzoaicei Jeanne Louise Calment, care a trăit 122 de ani, 5 luni și 14 zile în această lume.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Arizona par să pună capăt ideii de a transforma o persoană în Koșcei Nemuritorul. Îmbătrînirea și moartea sînt procese inevitabile din punct de vedere matematic, susțin profesorul Joanna Masel și colegul ei, Paul Nelson, de la Departamentul de Ecologie și Biologie Evolutivă de la Universitatea din Arizona. Articolul lor „Concurența intercelulară și inevitabilitatea îmbătrînirii multi­celulare” a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. „Am creat un model matematic al competiției dintre celulele din corpul nostru – explică Joanna Masel. La urma urmei, fiecare celulă are sarcini opuse. Pe de o parte, propria supraviețuire și, pe de altă parte, susținerea întregului organism; în caz contrar celula va muri pur și simplu împreună cu proprietarul ei. Conflictul dintre aceste misiuni este cauza îmbătrînirii și a morții”.

Cum funcționează acest mecanism? Corpul îmbă­trînește deoarece acumulează multe celule ,,sfîșiate”, care nu funcționează bine. De exemplu, dacă celulele responsabile de producerea pigmentului de melanină își reduc performanțele, atunci părul persoanei începe să devină gri. La prima vedere, există o soluție minunată pentru a rezolva această problemă: este necesar să se stimuleze selecția naturală dintre celule. Atunci cei mai puternici vor supraviețui, iar celulele slabe și neadaptate vor merge la „coșul de gunoi al istoriei”. Astfel, corpul va fi curățat de celulele „defecte” și va întineri. Cu toate acestea, modelul matematic a arătat că o creștere a nivelului de concurență între celule duce la faptul că cele mai agresive celule încep să crească necontrolat și corpul este afectat de cancer.

,,Se dovedește a fi un cerc vicios! – spune Paul Nelson. Dacă scăpați de celulele care funcționează prost, aceasta va permite celulelor canceroase să se înmulțească. Și dacă scăpați de celulele canceroase, aceasta permite acumularea celulelor neviabile. Cu acest truc, natura a făcut din moarte o proprietate integrală a unui organism viu. Puteți rezolva fie una, fie cealaltă problemă. Dar nu este indicat să ne ocupăm niciodată de ele în același timp”.

Natura alege adesea îmbătrînirea ca fiind cea mai mică dintre cele două rele. Interesele de supraviețuire ale organismului în ansamblu preiau, iar celulele aleg mai degrabă tacticile de cooperare decît succesul individual. Prin urmare, odată cu înaintarea în vîrstă, celulele leneșe devin mai multe și nu mai alergăm, ca în trecut, cîntînd serenade sub fereastra celor dragi.  În timpul existenței pe Pământ, selecția naturală a reușit să găsească ieșiri din cele mai imposibile situații. Dar chiar și de-a lungul a miliarde de ani, evoluția nu a reușit să ocolească această capcană și să învingă procesul de îmbătrînire. Prin urmare, poate că va trebui să uităm de nemurire. Cu toate acestea, știința este capabilă să încetinească îmbătrînirea și să ofere oamenilor mulți ani de viață activă. Și nu este atît de rău.


N.K

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite