Oamenii de știință au descoperit un nou coronavirus – NeoCov
  • 31-01-2022
  • 0 Comentarii
  • 55
  • 0

Oamenii de știință chinezi au descoperit un nou coronavirus în rîndul liliecilor: NeoCov, care este legat de agentul cauzator al febrei Orientului Mijlociu MERS și este capabil să pătrundă în celule în același mod ca SARS-Cov-2. Acest lucru este raportat într-un articol publicat pe portalul BioRxiv.
Cercetătorii din China, conduși de profesorul de la Universitatea Wuhan Yan Huang, au descoperit un nou coronavirus în Africa de Sud, care este potențial periculos pentru oameni. În plus, ei au avertizat despre pericolele NeoCov și riscul ca acesta să intre în populația umană. Se crede că încă se răspîndește printre șoareci, dar relația sa cu MERS-Cov (un coronavirus cu o letalitate de aproximativ 40%) îi îngrijorează pe experți. În Rusia, ei solicită studierea virusului înainte de a intra în panică, pentru a înțelege dacă anticorpii împotriva Covid-19 funcționează asupra acestuia. Oamenii de știință chinezi au avertizat despre pericolul unui nou coronavirus găsit în Africa de Sud. Într-o postare recentă, aceștia afirmă că coronavirusurile trebuie monitorizate cu atenție, „avînd în vedere potențialul lor de apariție la om”. Majoritatea experților care au lucrat la studiu lucrează la Universitatea Wuhan. În acest oraș, la sfîrșitul anului 2019, a fost detectat pentru prima dată coronavirusul SARS-Cov-2, mai bine cunoscut sub denumirea Covid-19.
Pînă acum, noul virus NeoCov amenință doar liliecii, dar experții au avertizat că poate trece și la oameni cu o anumită mutație. Cu toate acestea, se remarcă faptul că, în multe privințe, specificul NeoCov este încă misterios. Virusul descoperit este cea mai apropiată „rudă” a coronavirusului MERS-Cov, agentul cauzal al sindromului respirator din Orientul Mijlociu, al cărui focar a fost înregistrat la mijlocul anului 2010. O astfel de relație, potrivit oamenilor de știință chinezi, înseamnă „o potențială amenințare la adresa biosecurității”. „În acest studiu, am descoperit în mod neașteptat că NeoCov și ruda sa apropiată PDF-2180-Cov pot folosi în mod eficient unele tipuri de enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ACE2, receptorul prin care unele coronavirusuri intră în organism) a liliacului. SARS-Cov-2, care a provocat pandemia Covid-19, folosește, de asemenea, astfel de receptori pentru a pătrunde în organism.
Terapeutul-imunolog, doctor în științe medicale Vladislav Zhemchugov consideră că este prea devreme să vorbim despre vreun pericol, pentru că nu se știe nimic despre noul virus NeoCov. „Cea mai mare necunoscută este cît de asemănător este SARS-Cov-2 anterior cu MERS, care încă circulă în Orientul Mijlociu. Asupra Sars lucrează imunitatea creată de recuperarea Covid-19 și vaccinurile create împotriva Covid”, a subliniat specialistul într-un comentariu pentru presa internațională.
Imunologul a confirmat faptul că noul coronavirus „se leagă de același receptor ca SARS-Cov-2”. „Dar acesta este un receptor comun multor viruși, asta nu înseamnă că va provoca neapărat boli la oameni. Este necesar să se observe, într-adevăr, care este modul de transmitere. Adică nu aș speria oamenii acum, dar trebuie doar să aflu aceste detalii”, a subliniat imunologul rus.
Centrul științific rus „Vector” este la curent cu descoperirile oamenilor de știință chinezi, relatează Interfax. Experții cred că pînă acum nu se vorbește despre un nou coronavirus care este gata să „se răspîndească în mod activ în populația umană”. „Riscurile identificate de experții chinezi sînt de natură potențială și necesită studii suplimentare”, se arată într-un comunicat emis de Vector.
Coronavirusurile afectează în principal sistemul respirator, tractul gastrointestinal atît al oamenilor, cît și al animalelor. Pătrunzînd în corpul uman, coronavirusurile pot deveni agentul cauzal al unor boli grave, inclusiv pneumonie. Oamenii de știință disting mai multe grupuri de coronavirus: virusurile umane HCov-226E și HCov-OC43, agenții patogeni intestinali HECov, coronavirusurile SARS-Cov, SARS-Cov-2 (Covid-19) și MERS-Cov. Și dacă simptomele SARS-Cov au debutat, dar persoana bolnavă a reprezentat un pericol pentru ceilalți abia după cîteva zile, atunci în cazul SARS-Cov-2 situația este exact inversă: la început persoana este asimptomatică, dar îi infectează pe alții și apoi poate dezvolta manifestări clinice ale infecției.
În ceea ce privește MERS-Cov, sau Sindromul respirator din Orientul Mijlociu, s-a răspîndit mai ales în anul 2010 în Est. Probabil că virusul provine de la lilieci, în timp ce oamenii de știință au identificat anticorpi împotriva acestuia în cămile. Primele cazuri de infectare cu acest tip de coronavirus au fost înregistrate la începutul anului 2012 în Arabia Saudită. MERS-Cov s-a răspîndit lent, dar rata mortalității a fost de aproximativ 40%. Pînă la începutul anului 2020, au fost depistate circa 2,5 mii de cazuri de infecție, în timp ce, conform diverselor estimări, între 862 și 912 persoane au murit. În fiecare an, oamenii de știință continuă să înregistreze persoanele infectate cu MERS-Cov.

Pagină realizată de N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite