- 22-10-2024
- 0 Comentarii
- 108
- 0
Rar ne-a fost dat să citim o carte de proză fantastică scrisă în lumea de azi, cum este cea a Roxanei Mihaela Chican, „Magia unui suflet de copil”, cu un subiect care ține, pe de o parte, de creația imaginarului fastuos și, pe de altă parte, de fabulosul lucrării ca acțiune. Cu un spirit bogat al imaginației, aproape ieșit din comun, povestitoarea creează o lume de personaje ireale, ale căror nume derivă de la obiectele din lumea noastră. Dînd frîu liber bogatei sale imaginații, autoarea le atribuie noi dimensiuni și puteri supranaturale, creînd astfel un univers nou cu personaje pitorești, eroi ce luptă împotriva răului și pentru recîștigarea binelui, a iubirii întru prietenie adevărată. La fel ca în basmele populare, în „Magia unui suflet de copil”, întîlnim fel și fel de peripeții ale personajelor, care capătă un rol definitoriu în derularea povestirii ce se desfășoară în jurul personajului central, Lili. Pentru formularea unei păreri sumare, de început, despre felul în care va evolua firul povestirii, transcriem, cu vădită emoție, un fragment de pe primele pagini, menite să introducă cititorul în ambientul narațiunii, presărată cu multe tablouri de nota zece, adevărate lovituri scenice: „Cîndva, într-un sat îndepărtat, uitat în negura vremii, trăia o fetiță pe nume Lili, care se simțea tare, tare singură. Provenea dintr-o familie de țărani care lucrau pămîntul, și niciodată părinții ei, Ioana și Domnel, nu aveau timp să asculte poveștile spuse de copilă. Ea nu putea să-și facă nici un prieten, pentru că toată lumea o credea o visătoare. Adela și Tony rămăseseră cu gura căscată la poveștile acestei fetițe de numai 7 ani, încît, speriați, chiar de a doua zi au început să o ocolească, spunînd că au treabă și nu pot să se joace cu ea. Într-o noapte, după ce plînse cu sughițuri, că nimeni nu voia să-i fie prieten, adormi și visă o lume de aur. Era Țara Soarelui.
Dar Lili era tare nedumerită cum va putea ea să ajungă pe tărîmul Soarelui, unde, în sfîrșit, își va putea găsi prieteni. Cum stătea pe pajiștea verde, lîngă o apă care o despărțea de marea Țară a Soarelui, se uită în unda albăstruie și limpede ca oglinda și începu să plîngă crezînd că nu va ajunge niciodată în această țară... Cînd lacrimile ei căzură în apă, îndată ele se transformară în pietre care pluteau.
Nu mică i-a fost mirarea fetiței cînd, dintr-o dată, din mijlocul apei a ieșit la suprafață un licurici, care îi zise:
– Lili, eu sînt Luminiță, prietenul tău, și de astăzi voi merge cu tine în «Călătoria visului dorit». Așază-mă pe umărul tău și îți voi fi prieten pe veci”.
Iată ce înseamnă creativitate și să fii un scriitor interesant fără să ai măcar o carte publicată... Roxana Mihaela Chican este un exemplu în acest sens. Se află la prima ei carte publicată, prin care își dezvăluie pasiunea pentru literatură pentru copii, făcîndu-ne părtași la un subiect care provoacă și incită la o lectură emoționantă, cu dialoguri bogate, care au un rol esențial în scrierile pentru copii...
Nu orice scriitor are capacitatea de a trata un subiect cu atîtea personaje cu atribuții firești, dar iată că autoarea de care vorbim reușește să-l țină în priză pe cititor, astfel ca, de la o pagină la alta, să urmărească firul acțiunii pentru a vedea ce se întîmplă în final cu protagonista Lili și cei din anturajul ei, mai mult sau mai puțin prieteni. În multe dintre pasaje, imaginația autoarei depășește cu mult capacitatea omului obișnuit de a percepe ceea ce se întîmplă cu ființele umane în spațiul pămîntean, cu atît mai puțin în cel extraterestru, unde lucrurile sînt destul de complicate... Din primele rînduri ale cărții autoarea dă de înțeles că pentru a scrie literatură pentru copii este nevoie de voința de a-ți asuma actul de creație, în care răbdarea, tenacitatea, talentul să primeze.
Mihaela Roxana Chican se află în dublă ipostază: de scriitor-povestitor cu un talent nativ, și de constructor de personaje imaginare, cu calități ce țin de structura omului pămîntean, în general. Chiar dacă pînă în prezent nu a publicat nici o carte și nu știm mai nimic despre dumneaei, iar acest lucru pentru noi nici nu contează, prin ceea ce ne prezintă în cartea „Magia unui suflet de copil”, scriitoarea nu caută să șocheze cititorul, indiferent de vîrsta acestuia. Ceea ce urmărește domnia sa este să ne ofere, prin expresii și imagini din cele mai plastice, povestea unei fetițe care se simte izolată de cei din jur – părinții care nu-i acordă atenția cuvenită unui copil de vîrsta ei, prietenii care refuză să o accepte în mijlocul lor pentru că „ o credeau o visătoare” –, precum și să ne impresioneze și să ne stimuleze interesul pentru fiecare pagină care urmează a fi citită.
Iată o carte scrisă cu inimă de copil, nu doar pentru copii, ci pentru marea literatură a acestora, căreia, odată cu această izbîndă scriitoricească, Maria Roxana Chican îi aparține. De aceea, noi considerăm că „Magia unui suflet de copil” este un debut excepțional, care trebuie privit cu toată seriozitatea, spre așezarea numelui autoarei la loc de frunte, în galeria scriitorilor pentru copii. Cu această ocazie facem precizarea că, pentru a fi un scriitor cu ștaif, nu numărul de cărți contează, ci calitatea lor... Iar Roxana Mihaela Chican, prin cartea sa „Magia unui suflet de copil”, ne-a demonstrat acest lucru. Pe noi ne-a surprins plăcut creația sa literară, prin savoarea și originalitatea personajelor, a povestirii în sine. Autoarea creează un univers multiplu de personaje, fiecare dintre ele avînd menirea lui în completarea tabloului general, ca orice piesă într-un joc de șah, unde, în cele din urmă, toate își îndeplinesc rolul în așezarea lucrurilor în locul lor firesc, în cazul de față, împăcarea și o prietenie trainică, indispensabile unei vieți trăite în armonie.
„Magia unui suflet de copil” este de fapt magia sufletului unui om deosebit care, cu mijloacele sale de exprimare și multă imaginație, a reușit să scrie o carte de mare rafinament spiritual, ceea ne face să spunem că, în cazul Mariei Roxana Chican, avem de a face, de pe acum, cu o mare scriitoare de literatură pentru copii, iar cei care o vor citi vor descoperi singuri o carte cu personaje ireale, construite cu priceperea unui bun cunoscător al atmosferei basmelor lui Petre Ispirescu și a lumii fantastice a naturii. Majoritatea eroilor cărții de față fac parte din universul nostru pămîntean în corelație cu universul ceresc.
În concluzie, dacă la începutul acestor rînduri am folosit un pasaj emoționant din primele pagini ale volumului „Magia unui suflet de copil”, vom reda rîndurile de final ale povestirii, în care aflăm că, după lungi și complicate peripeții, Lili a ieșit învingătoare, iar: „Prietenia a învins, și iubirea, respectul și bunătatea au devenit caracteristici ale celor trei copii. Acum Lili era cea mai fericită că avea doi prieteni buni, oameni pe care se putea baza și, zîmbind, închise ochii și se întîlni cu ceilalți prieteni: Tes, Floarea-soarelui și Luminiță, pornind cu toții în călătoria visului....
– Unde? Unde?
– Numai Lili știe!...”.
Roxana Mihaela Chican este un generator de lumină spirituală pentru vlăstarele care vor să trăiască în lumea basmelor. Cartea sa, „Magia unui suflet de copil”, ne-a făcut cunoștință cu numele unei scriitoare dotate.
ION MACHIDON,
directorul Revistei „Amurg sentimental”
2.7 C