O lecție de istorie: ambasadorul Israelului recunoaște meritele lui Nicolae Ceaușescu
  • 15-06-2020
  • 3 Comentarii
  • 1882
  • 26

În ultimele zile au fost aniversate două date remarcabile pentru România și diplomația românească: 140 de ani de relații diplomatice SUA – România și 72 de ani de relații diplomatice dintre Israel și România. Ei bine, mesajele către și dinspre SUA transmise de autoritățile române, respectiv de ambasadorul Zuckerman, s-au evidențiat prin semidoctism și ignorarea totală a perioadei celor mai multor contacte de cel mai înalt nivel, epoca Nicolae Ceaușescu.

Mesajele lui Iohannis și Zuckerman ignoră complet perioada, în timp ce George Maior - fiul unui mare istoric și universitar, cu funcții în perioada Ceaușescu - scrie doar că ,,în 1964 relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă, iar în anii care au urmat, doi președinți ai SUA aveau să viziteze România, în timp ce legăturile comerciale și economice bilaterale continuau să se dezvolte”. Apoi, fiul profesorului Liviu Maior de la UBB sare direct ,,în 1989, cînd poporul român s-a ridicat împotriva regimului comunist opresiv”. Nimic despre singura vizită de stat a unui președinte al României la Casa Albă sau despre geniala mutare de a se apropia de Richard Nixon, pe vremea cînd acesta nu era încă președinte! Intuiția diplomatică de geniu care avea să deschidă larg porțile Casei Albe pentru România! De fapt, nu este o rușine doar pentru că nu sînt recunoscute meritele lui Ceaușescu – ci și pentru că sînt ignorate eforturile unei întregi pleiade de diplomați și oameni de informații care au muncit enorm pentru acele succese… ale României, de fapt! Chiar nu mai contează asta pentru George Maior? Nu întreb de Iohannis, de la care nu am pretenții – ci de Maior, pe care îl cunosc bine –, în ciuda controverselor, e un patriot și un om de cultură… dar uite că nu se manifestă ca atare! Mă întreb ce i-ar fi răspuns el lui Corneliu Vadim Tudor, care îl aprecia și care era prieten cu tatăl său, cel mai important biograf al lui Alexandru Vaida Voievod?! În fine…

În schimb, surpriza vine de la Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului. Tînărul diplomat amintește nu numai de relația lui Ceaușescu cu marii premieri Golda Meir și Menahem Begin – și cu cel mai longeviv om de stat al Israelului, Shimon Perez – dar evocă și meritele excepționale ale lui Nicolae Ceaușescu în stabilirea păcii între Israel și Egipt. ,,În urmă cu 72 de ani se stabileau relațiile diplomatice dintre Israel și România. În fiecare dimineață mă umplu de mîndrie, cînd văd steagul Israelului ridicat deasupra clădirii ambasadei”, scrie Saranga într-un mesaj. Ambasadorul spune un mare adevăr: ,,Pentru toată durata Războiului Rece și, de asemenea, după războiul de șase zile, România a fost singurul stat comunist european care nu și-a întrerupt relația diplomatică cu statul Israel, în ciuda legăturilor strînse cu unele țări arabe. Dimpotrivă, în 1969 România a ridicat relațiile diplomatice cu Israel la nivelul ambasadelor”, scrie Ambasadorul, care califică această relație drept ,,prietenie curajoasă!”.

Saranga amintește că ,,toți premierii și miniștrii Afacerilor Externe israeliene au vizitat România: primul a fost Golda Meir în 1972, după care Menahem în 1977, Shimon Peres în 1985 și lista este încă lungă”. Așa este – ar putea fi inclus pe listă și omul de stat - și de mare caracter! - care a fost generalul Moshe Dayan, primit în 1978 ca ministru de Externe al Israelului de către Nicolae Ceaușescu. În schimb, în completarea superbului său gest, David Saranga însoțește postarea cu fotografii ale întîlnirilor la vîrf cu Nicolae Ceaușescu în prim plan.

Dar iată episodul-cheie evocat de David Saranga, un gest unic în perioada actuală - și o adevărată lecție de respect pentru istoria României, pe care distinsul ambasador al Israelului o dă românilor – în primul rînd celor care conduc și reprezintă țara: ,,În timpul vizitei lui Menahem Begin, începută la București în august 1977, l-a întrebat pe Ceaușescu dacă este potrivit să-l convingă pe președintele Egiptului, Anwar Sadat, să vină să viziteze Israelul. În octombrie 1977, Sadat a vizitat România ca invitat al lui Ceaușescu și s-a discutat acest subiect între cei doi președinți. O lună mai tîrziu, pe 19 noiembrie 1977, avionul lui Sadat a aterizat în Israel - și s-a scris istoria”.

Deci, un episod în care s-a dovedit puterea și meritele marelui președinte român – pe care noi și ,,partenerii” încercăm să-l ștergem din istorie.

DRAGOȘ DUMITRIU

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite