Nimeni nu e mai presus de lege (2)
  • 04-06-2021
  • 0 Comentarii
  • 627
  • 0

În același interviu acordat HotNews, în care vorbea despre hotărîrea unor universități de a-și discrimina studenții, domnul ministru al Educației spune că aceleași instituții de învățămînt au avut ideea de „a prioritiza cazarea în cămine a studenților vaccinați. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sînt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare. Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a precizat Cîmpeanu. Întrebat fiind de posibilele discuții legate de discriminare care ar putea apărea în spațiul public, ministrul Educației a precizat în cadrul aceluiași interviu: „Cu siguranță pot apărea astfel de discuții, însă răspunsul este foarte clar – dintotdeauna a existat o discriminare care nu a trecut de limitele legii atunci cînd o universitate are 1.000 de locuri de cazare și 5.000 de studenți. Discriminarea e simplă: 1.000 sînt cazați, 4.000 nu sînt cazați”. Rectorii acelor universități și domnul ministru uită că e una să ții cont la cazarea în cămin de rezultatele deosebite obținute pe timpul anului universitar, de lipsa banilor pentru unii studenți, sau de dizabilitățile fizice pe care unii studenți le au și care le oferă o prioritate legală de a avea acces la învățămînt, sau le recompensează rezultatele foarte bune la învățătură, și e cu totul altceva să dai prioritate la cazarea în cămine studenților vaccinați. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca un student cu note sub 7 la învățătură, fără dizabilități fizice, și pe deasupra cu niște părinți bogați, să aibă prioritate la cazarea în cămin avînd drept unic merit faptul că s-a vaccinat? De ce?

Dacă tot articolul 16 din Constituție spune că nimeni nu e mai presus de lege, eu zic să îl respectăm și să nu căutăm să discriminăm, pentru că, la un moment dat, e posibil ca cei astfel discriminați să protesteze, cerînd respectarea drepturilor lor și nu cred că guvernul are nevoie de așa ceva, mai ales că, din rapoartele emise despre vaccinare, cred că pînă la finalul campaniei raportul vaccinați/ nevaccinați va fi sensibil egal. Și atunci, domnilor guvernanți, învrăjbim românii pe criterii de vaccinare? Pe de altă parte, aflu de la prieteni din Germania că cetățenii nevaccinați nu au dreptul să intre în mall-uri, iar dacă vor să cumpere haine au nevoie de programare și certificate de vaccinat. Nu vi se pare că seamănă cu segregarea rasială impusă negrilor în SUA prin anii ʼ50? Mă întreb unde va duce toată această stare de lucruri. Cu siguranță nu la ceva bun.

Cred cu tărie că Guvernul României nu dorește așa ceva, și ar fi bine să dea semnale mai clare în acest sens celor care se gîndesc pe viitor să discrimineze categoriile socio - profesionale din țara noastră. Românii trebuie să fie uniți pe toate planurile dacă vor să ridice această țară la un înalt nivel de progres și civilizație.


Marius Marin, antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite