Niciun stat UE nu poate cumpăra vaccin din țări terțe fără o procedură de autorizare
  • 31-10-2020
  • 1 Comentariu
  • 381
  • 3

Orice vaccin care ar putea fi distribuit în UE trebuie să respecte standardele de calitate necesare Uniunii Europene și să treacă prin procedura de aprobare corespunzătoare a UE, a declarat reprezentantul oficial al Comisiei Europene (CE) Eric Mamer.

"Este imposibil pentru oricine să cumpere un produs pe piața externă și să îl utilizeze în Uniunea Europeană dacă acel produs nu a trecut prin procesul de autorizare al UE", a declarat purtătorul de cuvânt vineri într-un briefing la Bruxelles.

El a răspuns la o întrebare cu privire la declarația prim-ministrului ungar Viktor Orban că Ungaria discută despre achiziționarea de vaccinuri cu Rusia și China și garantează o cantitate suficientă din acestea pentru a vaccina întreaga populație a țării până în aprilie 2021.

În plus, Mamer a subliniat că Comisia Europeană discută și semnează acorduri pentru achiziționarea de vaccinuri cu producătorii care dezvoltă și fabrică vaccinuri în Uniunea Europeană. "Nu negociem nici cu Rusia, nici cu China, nici cu întreprinderile acestor țări. Aceasta este strategia europeană de vaccinare și toate statele membre ale UE au decis să participe la acest proces", a explicat el.

Potrivit acestuia, acest lucru nu înseamnă că alte vaccinuri nu pot apărea pe piața UE la un moment dat sau altul, dar dacă este planificat să le vândă pe piața europeană, acestea trebuie „să treacă prin procedura obișnuită de autorizare”.

„Lucrăm în prezent cu producătorii europeni”, a declarat reprezentantul CE.

Vineri, premierul ungar Viktor Orban a declarat într-un interviu acordat radioului public că speră că primele vaccinuri din Rusia și China împotriva COVID-19 vor ajunge în țară în decembrie și că bolnavii cronici și persoanele în vârstă le vor primi mai întâi.

Potrivit lui Orban, vaccinările în masă pot fi efectuate deja în primele luni ale anului 2021 și „mai târziu, în aprilie, vom putea declara victoria asupra pandemiei”.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite