New York Times: Cea mai mare amenințare a Americii este America însăși
  • 08-07-2021
  • 0 Comentarii
  • 621
  • 0

„America s-a întors”, a anunțat președintele Biden în timpul turneului său european din iunie. Dar este gata să devină din nou lider mondial?, se întreabă New York Times. Potrivit publicației, Statele Unite nu numai că rămîn în urmă față de alte țări, ci și alunecă în mediocritate. „Grecii au un GPA (tabel pentru calcularea mediei academice – n.red.) mai mare în rîndul absolvenților de liceu. Tinerii de cincisprezece ani din Rusia, Polonia, Letonia și multe alte țări sînt mai pricepuți la matematică decît colegii lor americani – poate acesta este un indicator al poziției pe care o vor ocupa țările lumii într-una sau două generații. Cînd vine vorba de abilități de citire, de exemplu, o cincime din adolescenții americani în vîrstă de 15 ani nu pot citi la nivelul așteptat al copiilor de 10 ani. Cum vor concura aceste milioane de americani într-o economie globalizată?”, se întreabă New York Times.

Autorul articolului, editorialist al publicației și laureat al Premiului Pulitzer Nicholas Christophe este sigur: principala amenințare pentru viitorul Americii nu este China sau Rusia, principala amenințare constă în eficiența redusă a oricărei activități din America.

Indicele Progresului Social (SPI) s-a clasat pe locul 28 în SUA în ceea ce privește sănătatea, siguranța și bunăstarea. Și America a fost, de asemenea, una dintre cele trei țări (au fost luate în considerare un total de 163 de țări) în care nivelul de trai a scăzut în ultimii zece ani, amintește publicația. Și în clasamentul mondial al competitivității Institutului de Management Lausanne (IMD), Statele Unite s-au situat anul acesta pe locul zece din 64 de economii din lume. Într-un studiu similar realizat de Banca Mondială, Statele Unite s-au clasat pe locul 35 din 174 de țări.

Avînd în vedere toate cele de mai sus, Joe Biden se poate lăuda cît dorește, dar cifrele arată clar că europenii sînt mult mai în măsură să facă față multor probleme, notează Nicholas Christoph. „Rivalii noștri, precum China, pot vedea astăzi distrugerea mediului social de către SUA ca un semn al slăbiciunii strategice. Economiile emergente, ai căror cetățeni încep să se bucure de o calitate a vieții care este din ce în ce mai aproape de cea americană, devin din ce în ce mai puțin înclinați să asculte prelegeri din partea administrației americane”, se arată în declarația directorului executiv al Social Progress Imperative, Michael Green.

Potrivit autorului, cele mai mari probleme ale Americii sînt cele pe care nu le poate distruge cu armele nucleare. Cu toate acestea, el este încrezător că Statele Unite încă mai au o putere extraordinară, deoarece bugetul militar al țării este mai mare decît „bugetele militare ale următoarelor 10 țări din clasament”. Și nici universitățile americane nu sînt atît de rele, consideră Christophe. Dar în ultima vreme au apărut probleme cu democrația americană - nu a fost nici înainte un „model strălucit pentru întreaga lume”, dar astăzi acest model și-a pierdut destul de mult strălucirea. Și în domeniul educației și dezvoltării copilului, Statele Unite și-au pierdut demult supremația, recunoaște autorul articolului. „Nu putem controla construcția de portavioane chinezești. Nu putem opri fiecare hacker rus. Dar pentru a ne recupera America, trebuie să ne îngrijorăm mai puțin cu privire la ceea ce ne fac ceilalți și mai mult la ceea ce facem noi înșine”, rezumă The New York Times.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite