![](https://www.revistaromaniamare.ro/image/catalog/articole/2022/biden.jpg)
- 30-05-2022
- 0 Comentarii
- 649
- 3
Războiul din Ucraina a intrat în faza de consolidare a situației din teren, în sensul că rușii au cucerit Mariupol și, desigur, fortăreața Azovstal. Asta înseamnă că lumea s-a relaxat un pic, se prevede și o victorie a Rusiei, doar că asta implică mai puține știri pentru presă, mai puțini bani pentru înarmare și oameni care, reveniți din nebunia războiului ucrainean și ieșiți de sub influența propagandei, e posibil să înceapă să-și pună întrebări și să tragă concluzii despre cele întîmplate în ultimele două luni.
Situația aceasta e una pe care mai marii lumii nu au cum să și-o dorească, prin urmare președintele Biden s-a gîndit că, odată Rusia izolată și slăbită după aceste trei luni de zile, ar fi bine să se îndrepte asupra vechiului inamic din ultimii 3 ani: China. Pentru asta, președintele american s-a urcat în avion și s-a dus pînă la Tokyo, să lanseze „Cadrul Economic Indo-Pacific”. Înainte de decolare nu a omis să facă o declarație despre variola maimuței, răspunzînd astfel întrebării adresate de o ziaristă curioasă aflată la scara aeronavei prezidențiale. Printre altele, Biden a spus că este foarte îngrijorat de evoluția bolii și mai ales de gradul de contagiozitate, asigurîndu-se că specialiștii lucrează la un antidot inclusiv sub forma unui vaccin.
Aceasta reprezintă prima declarație oficială care transmite lumii un nou semnal de îngrijorare pentru viitor, mutînd astfel atenția de la conflagrația din Ucraina. Ajuns în Japonia, președintele american s-a întîlnit cu premierul Fumio Kishida, cu care a pus la punct acest cadru economic format din 13 țări fondatoare: Australia, Brunei, Indonezia, Japonia, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda, Vietnam India, Malaezia, Filipine și Statele Unite.
Deocamdată, a fost lansat cadrul economic general, țările fondatoare trebuind să-și stabilească regulile de funcționare cît și standardele pe care vor să le aplice și să armonizeze legislația internă cu cea a cadrului economic nou creat.
Așa cum probabil observați, China nu face parte din acest format gîndit de americani și de japonezi ca o legătură economică între SUA și Asia, împotriva creșterii în regiune a influenței micului stat chinez. În timpul acestei vizite, președintele american a făcut a doua declarație, citată de CNN: Biden susține întărirea capacității de apărare a Japoniei, cei doi lideri angajîndu-se să lucreze îndeaproape în privința „comportamentului tot mai coercitiv al Chinei, care este împotriva legislației internaționale”. În calitate de parteneri globali, Japonia și Statele Unite afirmă că ordinea internațională bazată pe reguli este indivizibilă; amenințările la adresa dreptului internațional și a ordinii economice libere și echitabile oriunde constituie o provocare la adresa valorilor și intereselor noastre pretutindeni.
Bineînțeles că cei doi importanți oameni de stat s-au referit și la situația din Rusia și-au împărtășit opinia despre agresiunea brutală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. Cei doi lideri au condamnat acțiunile Rusiei și au cerut ca aceasta să fie trasă la răspundere pentru atrocitățile sale, reafirmîndu-și sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Prim-ministrul și președintele au subliniat importanța unității comunității internaționale și și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean în răspunsul la agresiunea Rusiei prin sancțiuni, inclusiv sancțiuni financiare, controale la export și alți pași întreprinși cu țări similare pentru a impune pe termen lung costuri economice durabile pentru Rusia. În ciuda crizei din Europa, cei doi lideri au reafirmat că Indo-Pacificul este o regiune de o importanță vitală pentru pacea, securitatea și prosperitatea globală – una care se confruntă cu provocări strategice tot mai mari pentru ordinea internațională bazată pe reguli.
În acest context internațional tulburat, președintele american lansează ultima declarație referitoare la faptul că o invazie militară a Chinei în Taiwan ar duce la o reacție militară a Statelor Unite în apărarea micii insule, fapt ce a stîrnit, cum era și firesc, răspunsul chinezilor, fiindcă tensiunile dintre Beijing și Taipei sînt la cel mai mare nivel din ultimele decenii. Armata chineză a trimis un număr record de avioane de război în apropierea insulei.
Comentariile lui Biden au atras rapid atenția guvernului chinez, republica exprimîndu-și „nemulțumirea puternică și opoziția fermă” față de comentariile președintelui american, spunînd că nu va permite niciunei forțe externe să se amestece în „treburile sale interne”. „În chestiunile referitoare la suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și la alte interese de bază, nu există loc de compromis”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de Externe. „Am îndemnat partea SUA să urmeze cu seriozitate principiul One China... să fie precaută în cuvinte și fapte cu privire la problema Taiwanului și să nu trimită nici un semnal greșit forțelor pro-Taiwan pentru independență și separatism – astfel încît să nu provoace deteriorarea situației din strîmtoarea Taiwan și relațiile China-SUA”, a adăugat oficialul. Purtătorul de cuvînt al Oficiului pentru Afaceri din Taiwan al Chinei, Zhu Fenglian, a completat: „Îndemnăm SUA să înceteze să mai spună sau să facă ceva care încalcă principiul One China și cele trei comunicate comune China-SUA... Cei care se joacă cu focul, cu siguranță se vor arde singuri”.
Așadar, chinezii le-au spus-o clar americanilor: măi, oameni buni, dacă mai faceți mult pe jandarmul mondial și vreți să vă impuneți civilizația asupra noastră vă vom lovi rău de tot. Toată povestea asta cu parteneriatul economic Asia-Pacific și cu organizarea lui în Japonia fără invitarea Chinei reprezintă semne foarte clare ale dorinței președintelui Biden de a întări poziția pe care țara sa o are în zonă și de a constitui o alianță împotriva Chinei. O alianță de orice fel are o conducere în fața căreia se supun membrii care au ales-o, ceea ce înseamnă că, odată constituit acest Cadru Economic Asia-Pacific și odată ratificate regulile de funcționare de către țările membre, acestea vor putea fi conduse extrem de ușor ca un singur organism, așa cum se întîmplă cu Uniunea Europeană. Mă întreb, însă, ce se va alege de BRICS, alianța din care India face parte, alături de China, Brazilia și Africa de Sud, odată cu constituirea acestui Cadru Economic...
Așadar, trăim vremuri istorice și tensionate, corigenții lumii au ajuns să conducă această lume și nu lasă pe nimeni să se apropie de putere ca să nu-și piardă jucăria. Firește că li se va înfunda într-o zi, așa cum li s-a înfundat și regilor, și tuturor dictatorilor de pe lumea asta, fiindcă nimic nu poate stăvili revolta oamenilor. Ei de asta se tem și încearcă să ne țină sub teroare ba cu pandemia de COVID, ba cu războiul din Ucraina, ba cu nebunia din Shanghai, ba cu variola maimuței și, mai nou, cu tensionarea zonei Asia-Pacific.
Toate astea vor ține pînă cînd oamenii-și vor da seama că sînt prostiți și le vor da cu masa-n cap și cu o cizmă... altundeva.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA
-0.2 C