„NATO trebuie să adune bani“. Cum a început Rusia negocierile cu Statele Unite la Geneva
  • 10-01-2022
  • 1 Comentariu
  • 244
  • 0

Duminică, 9 ianuarie, la Geneva a avut loc prima întîlnire „preliminară” între delegațiile ruse și cele americane, sub forma unei cine. Moscova și Washingtonul urmează să discute despre tratatul propus de Federația Rusă privind garanțiile de securitate în Europa. Ministerul rus de Externe a spus că oficialii sînt mulțumiți de prima întîlnire cu colegii lor americani.
O discuție „superbă”
,,Minunat. Conversația a fost dificilă, ca orice discuție de afaceri. Cred că mîine (10 ianuarie) nu ne vom pierde timpul”, a declarat Serghei Ryabkov, șef adjunct al Ministerului de Externe al Rusiei, la primele discuții. De asemenea, oficialul nu-și pierde optimismul în legătură cu viitoarele negocieri și „se ghidează mereu după instinct”, citează diplomatul Interfax.
Delegația rusă aflată în negocieri cu Statele Unite privind garanțiile de securitate este condusă de Serghei Ryabkov, iar partea americană este reprezentată de primul subsecretar de stat Wendy Sherman. La rîndul său, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat publicului că, în timpul discuțiilor preliminare, secretarul adjunct de stat „a subliniat angajamentul SUA față de principiile internaționale de suveranitate, integritate teritorială și libertate a națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe”.
Cea mai mare parte a discuțiilor urmează să aibă loc în format închis, pe teritoriul Misiunii Permanente a SUA la Oficiul ONU de la Geneva.
Ochii și urechile NATO
Ryabkov a subliniat în mod repetat că, în timpul negocierilor, Moscova nu va ceda presiunilor din partea Washingtonului: concesiile sînt „complet excluse”. Potrivit diplomatului rus, delegația rusă a sosit „nu cu mîna întinsă”, ci „cu o sarcină clar formulată care trebuie rezolvată” în condițiile Rusiei. Ryabkov a acordat un interviu pentru RIA Novosti, în care a spus care sînt pretențiile Rusiei de la viitoarele negocieri. El este convins că Washingtonului îi este greu să conducă un dialog cu Rusia pe o bază bilaterală, „pentru că simt în spatele lor ochii și urechile celui mai anti-rus grup din NATO”. „În consecință, abordarea noastră este diferită, ne-am dori, în primul rînd, să ajungem la un acord cu Statele Unite și să verificăm în ce măsură acestea sînt capabile să ia decizii responsabile în momentul actual dificil, dacă nu să spunem alarmant, din punctul de vedere al securității europene”, a spus șeful delegației ruse. Într-un interviu acordat TASS, Ryabkov a spus că „NATO trebuie să adune bani și să meargă la granițele anului 1997”. „Chiar și un nespecialist înțelege că a cere concesii de la Rusia într-o situație în care NATO s-a străduit, după cum se spune, să «împingă» țara noastră și să o transforme, dacă nu în rolul de subordonat, atunci într-un rol secundar, nu va mai funcționa”, a explicat diplomatul.
Garanții de securitate
Președintele rus Vladimir Putin a subliniat în repetate rînduri că extinderea în continuare a NATO spre est, precum și desfășurarea de arme ofensive pe teritoriul Ucrainei și în țările care se învecinează cu Rusia, sînt linii roșii pentru Moscova. Pe 17 decembrie, Rusia a dezvăluit două proiecte de acorduri cu Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică, în care a cerut oprirea extinderii în continuare a NATO, și renunțarea de a alătura la alianță Ucraina și alte țări post-sovietice. În plus, partea rusă a cerut NATO să nu desfășoare contingente și arme suplimentare în afara țărilor în care se aflau în mai 1997 (înainte de aderarea țărilor est-europene la NATO), cu excepția cazurilor excepționale, cu acordul Rusiei și al membrilor alianței. Printre altele, Rusia așteaptă din partea Statelor Unite un angajament de a nu desfășura arme și forțe în zonele în care acest lucru va fi perceput de cealaltă parte ca o amenințare la adresa securității naționale. Tot în proiectul de tratat, Statele Unite au propus să-și asume obligații de a nu crea baze militare în țările post-sovietice, de a nu-și folosi infrastructura militară și de a nu dezvolta cooperarea militară cu acestea.
Pe 23 decembrie, în cadrul unei ample conferințe de presă, Putin a anunțat că Rusia are nevoie de garanții de securitate „imediat”. „Ce este de neînțeles aici? Plasăm rachete lîngă granițele SUA? Nu, Statele Unite sînt deja în pragul casei noastre. Este aceasta o cerință excesivă – să nu punem nici un sistem de șoc la noi acasă? Ce este neobișnuit aici?”, a spus atunci președintele rus. Negocierile cu Statele Unite ale Americii asupra documentelor propuse de partea rusă au început pe 10 ianuarie la Geneva. Departamentul de Stat al SUA a anunțat pe 4 ianuarie că statele nu intenționează să discute cu Rusia nici o problemă legată de NATO. Cu toate acestea, americanii se așteaptă să identifice puncte de contact care să permită continuarea dialogului. După discuțiile de la Geneva, o reuniune a Consiliului Rusia-NATO (programată pentru 12 ianuarie) va avea loc la Bruxelles, urmată de consultări la Viena, pe platforma Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite