Naționaliștii de conjunctură
  • 19-12-2022
  • 2 Comentarii
  • 701
  • 5

De vreo săptămînă românii spumegă de furie împotriva Austriei și încearcă, fiecare după forțele proprii, să-i pedepsească pe afaceriștii austrieci pentru decizia celor care îi conduc de a nu ne primi în spațiul Schengen. Astfel, mulți români au decis să nu își mai alimenteze mașinile de la OMV-Petrom în timp ce alții și-au închis conturile bancare deținute la Raiffeissen și BCR.
Aceste demersuri au fost susținute, și chiar sugerate de mass-media românească, ce și-a dovedit, încă o dată, puterea de a determina comportamentele celor ce cred în ea. Un post de televiziune a mers chiar mai departe de atît, și a inițiat o petiție prin care cerea naționalizarea companiei Petrom, unde statul român deține un procent de 20,69%, iar Persoane Fizice și Juridice 28,14%.
Toată Europa se arată revoltată pe decizia Austriei, iar pagina de Facebook a cancelarului Karl Nehammer a fost asaltată de mesaje din partea românilor, care-i urau să piardă alegerile și îndemnau la boicotarea companiilor austriece. Parlamentarul român Rareș Bogdan se întreba: „Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur. Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți pînă acum. Nu sîntem mai puțin europeni decît cei din vest”.
Eu nu mai privesc televiziunile românești decît pentru a urmări diverse meciuri de fotbal sau cînd se întîmplă cine știe ce eveniment important. Serile trecute, mi-am rupt 30 de minute din viață să zappez doar ca să văd valul de supărare și declarațiile pe tema refuzului Austriei de a ne primi în Schengen. Stăteam și mă uitam „sidefat”, cum spunea un personaj dintr-un serial comic, și-mi venea să-i întreb pe toți cei care-și exprimau revolta: Păi, bine, oameni buni, acum v-ați trezit? Pînă acum ce-ați făcut? În ultimii 30 de ani, timp în care economia românească pe care Petre Roman o declarase „fier vechi” pentru noi, dar bun pentru occidentali, s-a vîndut bucată cu bucată, nu v-ați sesizat că străinii ne iau pămîntul de sub talpă? În ultimii 30 de ani, cei care acum vă ridicați poalele-n cap vă făceați un titlu de mîndrie din alimentatul la OMV și din cardul galben de la Reiffeisen, că CEC și BT vă miroseau a brînză și a cioban, ori voi vă credeați niște occidentali rafinați! Cînd ambasada Austriei la București i-a făcut jocurile lui Băsescu, ajutîndu-l să păcălească opinia publică cu privire la depunerea celei a doua candidaturi la președinție, erau buni austriecii. Nu-i așa, domnilor „băsiști” revopsiți?
În urmă cu 8 ani, cînd actualul președinte al țării cîștiga primul mandat și-și lansa cartea, făceați cozi la librării, leșinați de admirație în fața neamțului și a descendenței sale austro-germane, fără să vă gîndiți că austriecii sînt niște nenorociți. Cînd noi, ceilalți români, alimentam de la Rompetrol, singura companie petrolieră românească, aveam conturi la BT sau CEC și mergeam la schi la Predeal, Sinaia și Poiana Brașov, ne zîmbeați superior. Acum? Ei bine, acum nu mai știți cum să-i stuchiți pe austrieci. V-ați trezit așa, peste noapte, din narcoză? Mă mir și sînt curios cît o să vă țină.
Valul ăsta de naționalism mi se pare generat de o doză uriașă de oportunism a politicienilor, care de pe la începutul toamnei au înțeles că acest val îi poate menține la putere, așa cum le poate garanta televiziunilor audiențe foarte mari aducătoare de profit. Prin urmare, cei care pînă mai ieri își băteau joc de naționalismul unui Vadim, unui Păunescu sau al unui simplu patriot român, acum strigă cel mai tare și se bat cu pumnul în piept oftînd de grija și de mila țărișoarei. Mi se face greață cînd îi văd, fiindcă știu că naționalismul lor e izvorît din oportunism, nu din sentimente curate, patriotice. Pe de altă parte, toată această mișcare naționalistă nesinceră dă prilejul inamicilor naționalismului-liberal și suveranismului să asimileze aceste mișcări fascismului și extremismului politic, așa cum procedează site-ul romania.europalibera.org, cînd scrie următoarele: „De aici și pînă la un val de naționalism și suveranism nu este decît un pas. Unul de care vor profita în primul rînd partide extremiste precum AUR. „S-ar putea ca partidele care propagă astfel de mesaje să aibă o problemă, mai ales PNL, pentru că, de fapt, cîștigătorii reali vor fi extremiștii, cei de la AUR și alții asemenea lor”, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu. N-ar fi de mirare să profite, pentru că, de exemplu, deputatul Ninel Peia (fost AUR, actual PSD), cere ieșirea României din Uniunea Europeană. „Noi spunem RO-Exit”.
Comentariile în favoarea unui RO-Exit merg în direcția suveranismului și antieuropenismului. La fel și cele lăsate la postările existente pe pagina de Facebook a lui George Simion, care a ținut o conferință de presă la Bruxelles, alături de europarlamentarul Cristian Terheș, sub sloganul „Data viitoare votați patrioți, nu mai votați hoți impotenți”. Observația mea este că un RO-Exit nu-și are rostul, fiindcă pe noi ne-ar lăsa într-o situație economică dificilă, iar pe unii europeni i-ar bucura. Pe de altă parte, le-am da economia pe degeaba, în loc să folosim banii europeni ca să ne refacem o parte a economiei productive. Este de dorit să votăm, de acum înainte, patrioți. Dar de unde să-i luăm? – că nu prea există pe scena politică.
Sociologul Ovidiu Voicu spune, pentru site-ul citat mai sus, că „AUR va profita de cazul Schengen și ar putea crește din nou în sondaje. Un astfel de curent nu ar fi însă singular în România, se înscrie într-o mișcare mai amplă europeană, care a prins aripi și în Statele Unite în timpul președinției Trump”. „Toate aceste frustrări, nemulțumiri care apar în țările europene, cu atît mai mult în țări periferice ale Uniunii Europene, cum sînt România și Bulgaria, nu fac decît să alimenteze curentele politice eurofobe, naționaliste, suveraniste, antioccidentale și, indirect, rusofile”, spune pentru Europa Liberă profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu”.
Acum, nu vă supărați, stimați ziariști de la Europa Liberă, dar ce ați dori să facem noi, cei care ne vedem tratați ca europeni de mîna a doua? Să-i iubim pe cei care secole de-a rîndul ne-au tratat cu dispreț și au luat șapte piei de pe noi? Nu sîntem, din păcate, atît de perfizi și de vicleni ca voi, încît să vă zîmbim prietenește în față, pentru a vă înfige cuțitul în spate cu prima ocazie. Ne descărcăm și noi cum putem.
Problema e că toți acești naționaliști de conjunctură vor schimba direcția îndată ce li se va ivi o altă oportunitate favorabilă și aducătoare de cîștiguri, lăsîndu-ne cu buza umflată. Tocmai de aceea regret că nu avem o alternativă serioasă la acești naționaliști apăruți peste noapte, fiindcă din păcate oamenii de tipul lui Vadim Tudor, Adrian Păunescu sau al profesorului Andrei Marga nu îndrăznesc să facă pasul în față și să se organizeze într-un partid care să schimbe în bine țara. Majoritatea românilor care acum nu mai știu cum să-i sancționeze pe austrieci ar fi primii care i-ar ținti cu pietre fiindcă, din păcate, memoria de scurtă durată și chiar uitarea sînt două atribute ce îi caracterizează pe majoritatea oamenilor.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite