Mutare americana in Iran. Ce urmează?
  • 04-01-2020
  • 0 Comentarii
  • 481
  • 5

Eliminarea lui Kassem Suleimani este o pierdere ireparabilă pentru Iran,  planurile imperiale ale Teheranului sunt compromise. Puterea ayatollahului însuși stătea in Al-Quds.  Kassem Suleimani, comandantul diviziei de atac a Corpului de Gardă, ucis de americani, a fost principala forță motrice în răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu și în întreaga lume. Moartea sa va afecta imediat întregul echilibru de putere din Orientul Mijlociu. Vorbim despre un general militar de înaltă clasă care s-a distins în timpul războiului dintre Iran și Irak, din anii optzeci. A fost maestru la organizarea operațiunilor subversive, un mare specialist al luptei de gherila. Fidel ideologiei lui Ayatollah Khomeini, Kassem Suleimani a crezut sincer în hegemonia ideii siite în Orientul Mijlociu.

Încercarea de a-l prezenta ca fiind un general obișnuit, eliminat într-o formă de răzbunare, nu ține. Suleimani a fost cel care a sprijinit direct Hamasul, Hezbollah, Jihadul Islamic și alte grupuri considerate teroriste, care au aruncat autobuzele in aer în Israel și au împușcat civili. În același timp, personal a avut merite directe în menținerea regimului lui Assad în Siria și împiedicarea Fratiei Musulmane să vină la putere acolo. Strateg si militar experimentat, a jucat un rol important în eliminarea ISIS în Siria și Irak.

Analistii care îl acuză pe președintele american de grabă și ca se joacă cu focul, au uitat cu toții faptul ca Donald Trump a ordonat să nu se reacționeze la distrugerea de către Iran a câmpurilor petroliere saudite și alte acte de agresiune directă. Președintele Trump a repetat încă o dată că va folosi forța dacă viața americanilor este în pericol.  Totul s-a schimbat după moartea antreprenorului american și asediul ambasadei americane în Irak. Conform rapoartelor de informații, Suleimani se afla în spatele unei încercări de capturare a ambasadei SUA și a planificat atacuri majore împotriva țintelor americane. Se pare că în Teheran, reținerea lui Trump a fost percepută ca slăbiciune și nepregătire pentru un răspuns decisiv. Potrivit mass-media, după un alt act de agresiune din partea Teheranului, în urmă cu câteva luni, pe masa președintelui Trump, s-a stabilit un plan de atac asupra țintelor din Iran, care ar putea duce la moartea a 150 de persoane. El a refuzat să acorde permisiunea pentru o astfel de acțiune.

Lichidarea lui Suleymani este un atac punctual, care a culminat cu moartea inamicului principal și a celui mai apropiat aliat al său. Se presupune, în acest timp, că îndepărtarea comandantului Al-Quds de pe câmpul de luptă nu va face decât să consolideze forta celor radicali, Suleimani fiind considerat adevăratul candidat la președinția Iranului la următoarele alegeri, un adept inversunat al ideilor lui Khomeini. Cu toate acestea, experiența reală indică contrariul. Moartea unui comandant militant sau a unui lider al unei structuri teroriste duce la slăbire sau declin, dar nu întărește comunitatea extremistilor.

Acum zece ani, Israelul l-a lichidat pe comandantul principal de luptă al Hezbollahului, Imad Mugniya. Eliminarea sa s-a dovedit a fi o pierdere ireparabilă pentru activitățile operaționale ale islamiștilor șiiti din Liban și din împrejurimile sale. O serie de lichidări reușite în Fâșia Gaza din 2003 au dus la sfârșitul unui val sângeros care a afectat viața a sute de israelieni. Și cum a influențat lichidarea lui Basayev și a altor comandanți militari instituirea păcii în Caucazul de Nord? Nu a urmat nicio escaladare. Adăugați la aceasta experiența eliminării lui Bin Laden și Al-Baghdadi. Vom găsi excepția în persoana liderului de succes al Hezbollah Nasrallah, care a înlocuit predecesorul lichidat.

Dacă ne bazăm pe experiența trecutului, vom spune cu o precizie de 95% că eliminarea lui Kassem Suleimani va duce la scăderea tensiunii în Orientul Mijlociu și în lume. Liderii iranieni vor dori un răspuns la lichidarea lui Kassem Suleimani, care este grea și dureroasă. Poate ca va a exploda, undeva, o ambasada americană, de exemplu. Este vorba despre eliminarea celei de-a doua sau a treia persoane cele mai influente din Iran, nu are cum sa nu existe un raspuns. Dar orice mișcare emoțională a Teheranului va duce la lovituri decisive din partea americanilor, care ar putea pune în pericol existența regimului actual.

Timpul ne va raspunde foarte curand daca Bagdad 2020 va fi un nou Sarajevo, sau nu.


N.K

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite