Moldova este vîndută pe bucăți
  • 27-05-2021
  • 0 Comentarii
  • 572
  • 0

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit singurul proprietar și locatar al portului internațional Giurgiulești din Moldova, Danube Logistics. Acesta este singurul port din Moldova cu acces la Marea Neagră, este proprietatea statului. Reamintim că Portul Internațional Liber Giurgiulești, situat la 134 km de Marea Neagră pe rîurile Prut și Dunăre și în imediata apropiere a granițelor Ucrainei și României, a primit acces la Marea Neagră după ce, în 2006, Kievul a cedat 430 metri de Dunăre și Coastele Prutului pînă la Chișinău. Astfel, Moldova a primit acces la Marea Neagră.

Schimbarea proprietarului companiei a fost deja înregistrată de instanța moldovenească. „Cu această achiziție, BERD încearcă să contribuie la continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a portului liber inter­național Giurgiulești și va căuta soluții pentru a atrage investitori internaționali în vederea susținerii și dezvoltării portului în continuare”, se arată în comunicatul serviciului de presă al băncii. Banca a reamintit, de asemenea, că instituția a fost cea care a oferit sprijin în toate modurile posibile în construcția și exploatarea portului în ultimii 25 de ani. Anterior, banca deținea 65% din acțiuni, astăzi 100%.

BERD se așteaptă ca acum „toate angajamentele restante privind alocarea de capital” să fie îndeplinite, deoarece banca nu a cumpărat doar 100% din acțiunile companiei de administrare, ci și-a asumat și datoriile.

Fostul președinte al Moldovei, Igor Dodon, este sigur că obiectivele strategice nu pot fi transferate sub control străin. „Această facilitate, care a fost creată în perioada 2005-2009, este un proiect strategic pentru Moldova. Țara noastră a avut acces la Marea Neagră. Portul era condus de cetățenii noștri și de un manager străin. Faptul că a intrat sub control străin indică necesitatea de a verifica modul în care acest lucru a fost posibil. Cred că este imposibil să se dea complet un astfel de obiectiv strategic străinilor”, a declarat Igor Dodon la postul de televiziune NTV Moldova.

Politologul moldovean, membru al Partidului Socialiștilor Bogdan Tirdea, nu are nici o îndoială că aceasta este doar primul act de trădare națională al Mayei Sandu, în calitate de președinte.

În ceea ce privește BERD, germanii sînt acționarii săi principali, își amintește Tsyrdya, iar Sandu le-a făcut-o „cadou” chiar înainte de vizita sa în Germania, unde se află în prezent. „Înțelegerea” a avut loc în absența Parlamentului și a unui guvern cu drepturi depline. Și, desigur, în timpul pregătirii alegerilor. În noiembrie 2014, un miliard a fost furat în același context. În 2015, în timpul pregătirilor pentru alegerile locale, trei bănci au fost lichidate, în 2018, două bănci au fost vîndute. Ce se va întîmpla în continuare? Maya Sandu va adopta o lege privind vînzarea de terenuri către străini, după cum a promis în 2019. Zilele trecute, Renato Usatîi a propus deja renunțarea la concesiunea căii ferate din Moldova. Sandu și Usatîi trebuie opriți înainte de a fi prea tîrziu. În caz contrar, vor vinde nu numai țara, ci și cetățenii”, avertizează politologul.


T.T.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite