Mișcarea No-vak – calea spre normalitate
  • 10-01-2022
  • 0 Comentarii
  • 347
  • 1

No-vak este un joc de cuvinte în limba engleză, care se poate traduce ca „No-vak – No-Vaxx”, similitudinea pronunțării fiind evidentă. Ideea titlului nu-mi aparține, e împrumutată de pe internet, unde a apărut în urma scandalului mediatic apărut în Australia, cu ocazia turneului de tenis la care trebuia să ia parte și jucătorul sîrb Novak Djokovici. Nu știu, la ora la care scriu aceste rînduri, dacă va participa sau nu, dar nici nu este relevant pînă la urmă. Mi se pare mai important cazul în sine, care a pornit o serie de comentarii și discuții, pro și contra, fiindcă e un exemplu clar de frondă a unei personalități.
Chestiunea nu e încă tranșată, iar autoritățile australiene nu au dat publicității conținutul documentului pe care sportivul sîrb l-a prezentat la intrarea în Australia și care dovedea că problemele medicale pe care le are nu îi permit să se vaccineze. Dacă acel document dovedește acest lucru, australienii sînt obligați să-i dea drumul în țară. Dacă nu, îl vor trimite de unde a venit.
Problema este că exceptarea lui pe baza unui document medical legal o să le dea idei celor care nu vor să se vaccineze și vor porni o serie de alte discuții, adîncind falia între pro și antivacciniști.
Pînă la urmă, discuția despre vaccin s-a transformat dintr-una despre oportunitatea injectării cu un ser extrem de contestat într-una despre drepturi și libertăți încălcate de acest Certificat verde pe care toată lumea, peste tot, îl contestă. Una este să alegi să te vaccinezi și alta să fii constrîns în mod indirect să o faci, mai ales cînd apar tot felul de date care pun la îndoială tot ceea ce ni se spune despre acest virus, de doi ani încoace.
Demonstrațiile care au loc în toată Europa și mai ales violența cu care forțele statelor le reprimă arată foarte clar că ceva e în neregulă cu acest Certificat verde. Nu poți face binele cu forța nimănui pe lumea asta, mai ales cînd este vorba despre un „bine” atît de contestat precum este vaccinarea. Am mai scris pînă acum despre acest subiect, de fiecare dată exprimîndu-mi îndoiala cu privire la măsurile de implementare a vaccinării.
Novak Djokovici este o personalitate a sportului și dacă mîine ar decide să se lase de tenis fiindcă i s-ar interzice participarea la competiții, așa cum se încearcă acum în Australia, nu cred că ar deveni muritor de foame. În momentul acesta devine un vîrf de lance al mișcării antivaxx, un simbol al luptei contra împilării la care umanitatea este supusă de ceva vreme de vremelnicii săi conducători.
Faptul că a apărut un om care să reprezinte imaginea mișcării anti-vaccin dovedește faptul că aceasta a crescut, s-a maturizat, astfel încît identificarea unui simbol puternic cum e Djokovici a venit în mod firesc. Următorul pas logic ar fi acela al apariției unui lider global al mișcării, care să coordoneze activitățile
celor ce nu sînt de acord cu ceea ce se întîmplă acum la nivel global.
Pentru mine, transformarea lui Djokovici în imaginea mișcării antivaxx e un semn că cei care au „meșterit” lucrurile care se întîmplă de doi ani de zile au pierdut teren și, cu siguranță, vor mai pierde. Ideea e că cel mai sigur mod de a-i înlătura de la putere pe cei care aleargă demonstranții cu bîtele prin orașele civilizate ale Europei nu este forța brută, ci votul. Cetățenii trebuie să iasă masiv la vot și să îi schimbe pe acești indivizi cu alții care să prețuiască mai mult viețile noastre și regulile stabilite de înaintașii noștri după războaie și alte catastrofe umanitare, tocmai pentru ca acestea să nu se mai repete.
Tehnica ne permite astăzi să comunicăm extrem de ușor unii cu alții și să ne organizăm în grupuri virtuale unde să ne cristalizăm ideile și modul de acțiune. Internetul și social-media ne ajută să pornim și să întreținem curente sociale care să-i ducă, prin alegeri cinstite, în fruntea statelor și a lumii, pe acei oameni care să ne înapoieze modul de viață anterior anului 2019.
Cum spuneam, însă, și cu alte ocazii, „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”, ceea ce înseamnă că, dacă noi, cei strînși în jurul nucleului acestei reviste și membri ai grupurilor vadimiste de pe Facebook, nu vom promova și în rîndul altor români (prin distribuirea materialelor publicate în R.R.M și Tribunul) despre lucrurile pe care PVR le promovează, aceștia nu vor ști că existăm și nu ne vor putea ajuta să ajungem în poziția de a putea îmbunătăți lucrurile în țara noastră.
După momentul Novak Djokovici sînt convins că următorul va fi legat de apariția unui lider al mișcării antivaxx. Rămîne de văzut cînd se va întîmpla asta.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite