Miliardarii devin din ce în ce mai bogați, iar omenirea din ce în ce mai săracă
  • 19-07-2021
  • 0 Comentarii
  • 767
  • 1

Din cauza restricțiilor privind activitatea economică, numărul persoanelor aflate în pragul înfometării a ajuns la 270 de milioane pe întreg mapamondul. Numărul deceselor din cauza foametei la nivel mondial a crescut de șase ori în ultimele 12 luni „pandemice”. Acest lucru a fost raportat de Organizația internațională pentru lupta împotriva sărăciei Oxfam. În prezent, peste 155 de milioane de oameni din lume nu au acces la nutriție adecvată (cu 20 de milioane mai mult decît în ​​2020).

Potrivit Oxfam, nivelul de malnutriție din lume continuă să crească. Numărul persoanelor care au murit de foame în ultimele 12 luni depășește semnificativ numărul de decese cauzate de virusul COVID-19. Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley (SUA), a informat anul trecut că, din cauza restricțiilor privind activitatea economică, numărul persoanelor aflate în pragul foametei a ajuns la 270 de milioane. ,,Anul viitor, o catastrofă umanitară de proporții fără precedent ar putea izbucni în lume”, a anunțat Beasley la Adunarea Generală a ONU. ,,Aceasta va fi, probabil, cea mai gravă criză umanitară de la înființarea ONU în urmă cu 75 de ani. Nu putem ajuta pe toată lumea, așa că trebuie să acordăm prioritate. Foamea bate la ușa a zeci de țări”, a adăugat oficialul.

Prețurile la alimente cresc rapid în întreaga lume, ajungînd la un nivel maxim, relatează Oxfam. „Țările cu cele mai ridicate rate de malnutriție – spune Abby Maxman, președinte și CEO al Oxfam America – sînt Afganistan, Etiopia, Sudanul de Sud, Siria și Yemen. Dificultățile legate de securitatea alimentară au început să crească și în țări precum India, Africa de Sud și Brazilia”. 

Din martie 2020 pînă în iunie 2021, indicele FAO al prețurilor la alimente a crescut cu 31 de puncte procentuale. Creșterea prețurilor la alimentele de bază este vizibilă în supermarketuri și tarabe din întreaga lume: sud-africanii, de exemplu, trebuie să cheltuiască acum cu 30% mai mult pentru roșii, uleiuri vegetale și leguminoase decît acum un an. În Brazilia, oamenii se plîng de creșterea prețurilor la carne de vită, pui și orez. Supa tradițională indiană de fasole a devenit, de asemenea, semnificativ mai scumpă. Publicația germană Spiegel avertizează: „Prețurile la alimente au crescut. Unul dintre cele mai importante obiective de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite – încheierea foametei pînă în 2030 – are acum un termen mult mai îndelungat”. Același lucru este menționat și de analistul economic FMI Ervin Prifti: „Conform analizei, în lume, în 2020, numărul persoanelor care suferă de malnutriție sau foamete ar putea crește la 60 de milioane. Potrivit altor estimări - 130 de milioane de oameni”.

Și în Statele Unite oamenii mor de foame. Conform declarației canalului ABC News, ca urmare a panicii generate de pandemie, în ultimul an aproximativ 50 de milioane de americani au fost afectați. 778.000 de lucrători au depus noi cereri de ajutor de șomaj; numărul total de beneficiari ai unor astfel de ajutoare în Statele Unite depășește 20 de milioane. Băncile de alimente din toată țara văd o creștere a cererii pentru serviciile lor. Liniile pentru mîncare gratuită la punctele de distribuție se întind uneori pe kilometri. Organizația Feeding America prezice că numărul persoanelor înfometate în Statele Unite în viitorul apropiat va crește cu 35 de milioane de oameni.

Și în acest context absolut scandalos, vom oferi încă două serii de cifre: 1) cheltuielile militare totale ale tuturor țărilor lumii în 2020 au continuat să crească și s-au ridicat la 1,93 trilioane de dolari, o creștere de 130 miliarde față de anul anterior; 2) averile celor mai bogați oameni din lume în pandemie a crescut cu 413 miliarde de dolari. Aceștia au început să trăiască și mai bine. Creșterea averilor de-a lungul anului 2020 depășește estimarea Organizației Națiunilor Unite cu privire la costul întregii asistențe umanitare necesare pentru a preveni malnutriția și foamea pe planetă de 11 ori.


D.A.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite