MICĂ ȘEDINȚĂ DE SPIRITISM (1)
  • 07-05-2021
  • 0 Comentarii
  • 966
  • 4

Scrisoare Deschisă, dincolo de mormînt, lui Corneliu Coposu

Domnule Coposu, fie-mi iertat că nici nu știu cum să mă adresez, întrucît n-am mai trimis, niciodată, pînă acum, scrisori la morți. Le-aș fi scris surorilor dumitale, dar acestea sînt atît de tulburate de bătăile din interiorul PNȚCD, încît nu cred că mai au limpezimea necesară să priceapă mesajul meu care, în fond, nici nu le privește. Aș fi scris la PNȚCD, dar partidul, efectiv, e mai mort decît dumneata. În fine, poate că ar fi fost indicat să mă duc la statuia pe care sculptorul Mircea Spătaru ți-a ridicat-o în buricul Bucureștilor, peste drum de Biserica Krețulescu și față în față cu scumpul matale stăpîn, Iuliu Maniu – dar ambele „monumente“ sînt atît de oribile, încît nu m-aș fi putut apropia de ele fără o senzație de dezgust. Și atunci, m-am hotărît să-ți scriu direct. Eu sînt convins că există canale de comunicare cu lumea de dincolo și mesajul mei va ajunge, într-un fel sau altul, la dumneata. Un precedent există: pe la începutul anilor ’70, profesorul meu de sociologie, Miron Constantinescu, a publicat pe pagina I a revistei „Luceafărul“ tot o Scrisoare Deschisă, adresată bunului său amic Eugen Schileru, care se prăpădise cu cîteva zile înainte. Noi, studenții, am crezut că Miron și-a pierdut mințile și că a căzut în doaga lui Hașdeu, tulburat atît de mult de moartea iubitei sale fiice, Iulia.

Ni se părea macabru gestul acestui savant – fiindcă profesorul nostru era un savant și el va rămîne în istoria civilizației românești fie numai și pentru repunerea în drepturi a memoriei dascălului său, Dimitrie Gusti, și a sociologiei, care în acea perioadă, alături de cibernetică, era considerată în URSS drept o disciplină reacționară. Pe urmă, cînd am văzut ce avalanșă de tragedii se desfășoară în familia profesorului nostru, ne-am dat seama că e vorba de un blestem, de o putere cu mult mai mare decît noi toți, așa că ne-am uitat cu alți ochi la omul cu părul coliliu, care părea de 73 de ani, dar, în realitate, avea cu două decenii mai puțin. Întîi a fost uciderea soției sale, cu un baston de alpinist (alpenstock) de către fiica lor. Pe urmă, un alt copil (băiat) moare într-un accident montan. Apoi, moare însuși profesorul, ducîndu-se la neprețuitul său prieten, Eugen Schileru. În sfîrșit, punctul final al acestor nenorociri s-a pus în vara anului 2001, cînd fiica lui Miron Constantinescu, internată de aproape 30 de ani la balamuc, evadează din stabiliment și e călcată de tren. Cine poate stabili ce s-a întîmplat, cu adevărat, în acea familie și ce piază-rea a urmărit-o, pînă a șters-o de pe fața pămîntului?

Dragă domnule Coposu, iată motivul pentru care m-am decis să public această Scrisoare Deschisă, în care dumneata ești, desigur, un interlocutor imaginar, de fum, dialogul meu fiind cu cei vii: joi, 16 august 2001, am participat la o întîlnire a Clubului Istoricilor, de la Vălenii de Munte. A fost un moment remarcabil, care mi-a dovedit că nu moare cultura română și că oamenii sînt avizi de cunoaștere. Prin strădaniile omului admirabil care este dr. Constantin Găucan, acolo, în perimetrul sfințit de umbra ilustră a lui Nicolae Iorga, au loc, periodic, manifestări academice absolut excepționale, în cadrul cărora se lansează cărți de căpătîi, se țin simpozioane și cursuri de vară, adică se întîmplă veritabile minuni pentru o vreme a degradării și barbarizării. Aveam să-i revăd, acolo, pe cîțiva dintre cei mai valoroși istorici ai Nației, de la acad. Dan Berindei la profesorii Gh. Buzatu, Constantin Bușe, Gheorghe Zbuchea ș.a. Nu voi găsi niciodată atîtea cuvinte de laudă pentru a exprima prețuirea mea față de efervescența culturală declanșată și întreținută de acești „purtători de făclie“. Seara, am stat la un taifas, cu aromă de cafea la filigean, pe terasa fermei pe care, cu trudă, și-a amenajat-o doctorul Găucan. La un moment dat, tînărul cercetător Mircea Suciu mi-a spus: „Domnule președinte, aș vrea să vă întreb ceva, dar să nu mă înjurați!“. I-am răspuns instinctiv: „Eu nu înjur niciodată, domnule. Sînt polemist, sînt pamfletar, dar de înjurat nu înjur, în familia noastră nu s-a înjurat niciodată“. „Aș dori să știu – a continuat istoricul Mircea Suciu – ce este adevărat din cele afirmate despre dvs. de Corneliu Coposu, în cartea pe care a scos-o Doina Alexandru“. Nu știam despre ce este vorba. Destul de vag, pe undeva, la pasivul memoriei, aflasem de o asemenea carte, în care eram acuzat că am vrut să mă înscriu în PNȚCD, dar aș fi fost respins etc. Nu văzusem lucrarea, n-o citisem. Curiozitatea lui Mircea Suciu a fost dublată și de curiozitatea prof. dr. Constantin Hlihor, care a dorit să afle și el adevărul: „Vedeți dvs. – mi-a spus el – în situația în care nu există documente sau nu avem acces la ele, mărturiile oamenilor în viață sînt extrem de importante. Ce s-a întîmplat atunci?“. Și așa, din vorbă în vorbă, am intrat în posesia volumului cu pricina, pe care îl avea gazda noastră. El se intitulează: „COPOSU –
confesiuni-dialoguri cu Doina Alexandru“ și a apărut la Editura Anastasia (1996) pe care patronul ei, pictorul malefic și antitalent Sorin Dumitrescu, a botezat-o așa după numele fetei sale. Am încercat eu să glumesc cu convivii mei, zicînd că „Mai am puțin de citit la Balzac și pe urmă o să-l citesc și pe Coposu“, dar n-a ținut figura, am observat la ei un fel de somație malițioasă, îmi dădeau senzația că se bucură că m-au încolțit și așteaptă să verifice dacă un om ca dumneata, nea Puiule, putea minți. Pînă la urmă, am citit capitolul care îmi era consacrat: „Un penețist ratat: C.V. Tudor“. Pentru informarea ci­ti­torilor, am să reproduc cea mai mare parte din „confesiunile“ pe care le-ai făcut și care privesc persoana mea, după care să vezi ce va urma: „S-au petrecut multe întîmplări aberante imediat după revoluție. Într-o zi, la sediul PNȚ, secretara mă anunță că mă așteaptă Vadim Tudor. L-am primit în birou și Vadim Tudor mi-a spus: «Domnule Coposu, am venit să mă salvați». «Ce să salvez din dumneata?». «Sînt muritor de foame. Nevastă-mea m-a dat afară din casă și a intentat acțiune de divorț». Lucru care se pare că era adevărat, dar pe urmă s-a împăcat cu ea. «Dorm în Gara de Nord, n-am ce mînca». «Ce pot eu să fac pentru dumneata?». «Deocamdată să mă tolerați la sediul PNȚ al sectorului 5, care are 2 camere disponibile». Eu nu știam de treaba aceasta, dar era adevărat. Noi primisem cîte un sediu fiecare sector și la sediul sectorului 5 erau 2 camere neocupate. El mi-a spus: «Domnule, vă rog să mă luați în partid și n-o să regretați, pentru că eu cunosc o mulțime de lucruri, am o mulțime de legături și o să fie în avantajul partidului». I-am răspuns: «Domnule Vadim Tudor, dumneata ești așa de compromis, încît eu nu pot să te primesc în partid. Noi facem totuși o selecție, și oamenii compromiși în mod evident nu putem cu nici un chip să-i încadrăm. Dar părerea mea este ca dumneata să stai deoparte cîțiva ani de zile, pînă cînd se uită ce ai făcut în dauna poporului român, apoi probabil că te vei reîncadra». «Și pînă atunci mor de foame?». În momentul acela, pentru că se dăduse sfoară în țară că Vadim Tudor e la Coposu, a intrat un grup de găligani de-ai noștri, l-au apucat de guler și l-au scos cu picioare în fund, cu palme și pumni din sediu. Atunci am protestat: «Stați măi, purtați-vă civilizat! Omul a venit aici, a făcut o cerere, l-am refuzat, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l bateți». Și a plecat. Apoi mi-a scris o scrisoare pe care o mai am și acum, prin care mă ruga să-l salvez că e muritor de foame. Asta imediat după revoluție. Nu cred că a trecut o lună și Vadim Tudor era milionar. A cumpărat un CAP întreg, apoi a scos ziarele «România Mare» și «Politica», a făcut o fundație, a închiriat o vilă. S-a umplut de bani“.

Din informațiile pe care le-am avut noi atunci, probabil că primii bani i-a dat Securitatea“.

În viața mea n-am citit niște minciuni mai ridicole! Totul e atît de stupid și de ilogic, încît am senzația că e vorba de o cu totul altă persoană, nu de mine, sau că avem de-a face cu un text suprarealist. Eu să fiu bătut în sediul central al PNȚCD și nimeni să nu știe? Păi ar fi vuit nu numai Capitala, ci și Țara, bașca agențiile internaționale! Eu să mă plîng, obsesiv (și verbal, și în scris) că am ajuns muritor de foame? Cum e posibil să fie cineva atît de iresponsabil să afirme asemenea elucubrații? Securitatea aceea, despre care se pretinde că mi-ar fi dat banii să tipăresc două reviste, de ce nu mi-o fi dat și bani ca să nu ajung muritor de foame? Eu să dorm în Gara de Nord? De ce? M-a văzut cineva acolo? Am părăsit, vreodată, noaptea, locuința mea? E o nebunie! O nebunie! Fără să vreau, mă gîndesc la un prieten al dumitale, dragă domnule Coposu: ex-regele Mihai de Hohenzollern. A trebuit să vină acest moment penibil din august 2001, cînd el a cerut să intre în posesia întregii Văi a Prahovei (cu castele, hoteluri, restaurante, vile, cabane, biserici, școli, munți, păduri, rîuri etc.) ca populația României să înțeleagă cine este, cu adevărat, acest personaj: un boschetar al Istoriei, o fiară lacomă, un călău care a călcat pe cadavrele a zeci de mii de militari români și acum vrea să-și încununeze opera și să calce pe cadavrul Poporului Român. Peste asta nu se poate trece.

(va urma) 

CORNELIU VADIM TUDOR

(„România Mare“, nr. 735, din 13 august 2004)

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite