Marina SUA concentrează o putere de foc enormă în Golful Persic
  • 25-12-2020
  • 0 Comentarii
  • 800
  • 5

Marina SUA își concentrează multe dintre cele mai puternice nave în Golful Persic și în jurul acestuia. Încă nu este clar în ce scop se desfășoară acest lucru, dar mass-media au exprimat de mai multe ori speculații cu privire la un atac iminent a Washingtonului asupra Iranului.

Apariția de luni, în Strâmtoarea Hormuz, a unui submarin nuclear cu rachete de croazieră din clasa Ohio a fost cel mai clar semnal al intenției marinei americane de a trimite cel mai decisiv mesaj conducerii iraniene sau de a lansa rachete cu rachete asupra țintelor de pe teritoriul unui stat islamic, de exemplu, instalații nucleare, relatează Forbes. După cum remarcă ediția americană, redistribuirea flotei americane are loc cu doar o lună înainte de transferul puterii la Washington.

USS Georgia, unul dintre cele patru submarine de rachete de croazieră cu propulsie nucleară din Marina SUA, a navigat pe un canal îngust și superficial în largul coastei Iranului, în plină zi, cu un mini-submarin al Forțelor de Operațiuni Speciale montat deasupra corpului său. În același timp, submarinul nuclear a fost însoțit de crucisatoarele cu rachete ale USS Port Royal și USS Philippine Sea.

Submarinul și navele însoțitoare sunt echipate cu 398 unități de lansare verticale unificate la bordul navei UVP pentru lansarea rachetelor de croazieră și a altor arme.

În ceea ce privește puterea de foc, acest lucru este semnificativ mai mult decât pot folosi majoritatea țărilor din lume în teatrele de operațiuni navale și oceanice.

USS Georgia este considerat a fi una dintre cele mai versatile platforme din marina SUA. Este înarmată cu 154 rachete de croazieră BGM-109 Tomahawk. În calitate de transportator de rachete de croazieră pe mare, submarinul nuclear din Georgia a fost transferat la Marina SUA pe 28 martie 2008.

Submarinul poate găzdui, de asemenea, unități ale Forțelor de Operațiuni Speciale de până la 66 de persoane.  Mini-submarine ASDS (Advanced SEAL Delivery System) sau module DDS (Dry Deck Shelter) sunt ancorate pentru a asigura ieșirea înotătorilor de luptă atunci când submarinul se afla in imersie.  

După cum remarcă Forbes, faptul că USS Georgia a navigat la suprafață înseamnă că marina SUA dorea ca iranienii să vadă nava și să-și evalueze capacitățile de luptă.

"Prezența USS Georgia în zona de responsabilitate a celei de-a 5-a flote a marinei americane demonstrează capacitatea marinei americane de a naviga pe mare și de a opera acolo unde este permis de legislația internațională", se spune intr-un comunicat al Marinei SUA.

Între timp, trei dintre cele 11 portavioane cu forță nucleară din marină - USS Nimitz, USS Theodore Roosevelt și USS Dwight D. Eisenhower - se află și ele în regiune. Nu a existat o concentrare similară a puterii navale a SUA în Golful Persic de mai mulți ani.

Probabil că nu este o coincidență faptul că marina americană își demonstrează puterea cu doar câteva săptămâni înainte de expirarea mandatului lui Donald Trump și de inaugurarea președintelui ales Joe Biden, crede publicația.

„Cred că, în cel mai bun caz, acesta este un semnal clar pentru Iran. Cu toate acestea, cred că acum nu este momentul să acționăm”, a declarat Jerry Hendrix, analist la Telemus Group și fost pilot al marinei SUA.

„Tranziția puterii din Statele Unite de la o administrație la alta poate fi considerată o perioadă de stres ridicat”, spune Eric Wertheim, autorul cărții „Flotele de luptă ale lumii”. "Nu este neobișnuit să vezi afișări de forță și mesaje de la aparatul de securitate națională pentru a se asigura că potențialii adversari înțeleg că SUA sunt gata să contracareze agresiunea."

Dezavantajul creării unui grup atât de puternic de nave de război în Golful Persic este că, după concentrarea simultană a celor mai puternice nave ale marinei SUA din această regiune, poate fi necesară o perioadă de relativă inactivitate, iar acest lucru se va întâmpla după ce Joe Biden va ajunge la putere.

Navele după serviciul intensiv de luptă vor necesita întreținere și reparații, iar echipajele vor avea nevoie de odihnă. Acest lucru este valabil mai ales pentru portavioanele USS Theodore Roosevelt și USS Dwight D. Eisenhower. Prima navă are 34 de ani și a doua 41 de ani. „Având în vedere vârsta ambelor portavioane, acest stres al serviciului de luptă le poate scurta semnificativ viața”, a spus Jerry Hendrix.

Înainte de a pleca, Donald Trump, așa cum a sugerat anterior mass-media americană, este gata să intre în război cu Iranul. Motivul invaziei este programul nuclear, care a reluat dezvoltarea după prăbușirea „acordului nuclear”.

Șeful actual al Casei Albe a ridicat în repetate rânduri problema cum să distrugă uzina de îmbogățire a uraniului din Natanz.

Donald Trump a decis să lanseze un atac preventiv asupra Iranului, după ce AIEA a publicat un alt raport privind dezvoltarea programului nuclear iranian. Se spune că, după refuzul Republicii Islamice de a respecta termenii Planului comun de acțiune global (JCPOA), țara a crescut stocurile de uraniu foarte îmbogățit.

Nu există date confirmate despre planurile americane. Dar Israelul a recunoscut că a primit instrucțiuni pentru a se pregăti pentru o posibilă confruntare. Statele Unite au trimis bombardiere strategice B-52H Stratofortress în Orientul Mijlociu. Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a declarat că avioanele de război au ajuns în regiune „pentru a controla agresiunea și a sprijini aliații”.


N.K.

 

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite