Marea resetare a lumii (2)
  • 31-07-2021
  • 1 Comentariu
  • 680
  • 2

Vedeți cum, pentru un ideal măreț precum este protecția planetei și a mediului, se găsesc rapid soluții care ne îndeamnă să ne limităm contactele fizice, adunările în grupuri mari, călătoriile, și să devenim mai dependenți de tehnologie? Soluții care ne izolează unii de alții, iar această izolare pe termen lung nu poate duce la nimic bun. Recapitulînd, imaginea de pînă acum este aceea a unei societăți de asistați social, dependenți de guvern, izolați unii de alții din punct de vedere fizic, serviți la nas cu de toate de către o armată de roboți. În aparență, e bine, nu-i așa? Ca în comunismul utopic pe care îl condamnau toți capitaliștii și democrații pînă acum 10-15 ani și care acum ne este livrat în alt ambalaj. Ah, și mai era ceva: controlul populației de către serviciile secrete. Oare ce aflăm din cartea ,,COVID 19 – Marea Resetare” despre acest aspect?

În numele protecției față de virusul COVID-19 trebuie să aflăm cu cine a intrat în contact persoana infectată pentru a testa subiecții și a-i izola la nevoie, ca să se limiteze numărul infectărilor. De acord. O măsură medicală necesară, care se poate realiza folosind o aplicație care permite nu doar urmărirea, determinînd locația curentă a unei persoane prin geodezie, prin coordonate GPS sau locația celulei radio, ci se pot obține niște perspective, cum ar fi identificarea contactelor fizice între persoanele care utilizează Bluetooth și a tuturor indivizilor cu care utilizatorul unui telefon mobil a fost în contact, dar și urmărirea mișcărilor în timp real ale utilizatorului, care, la rîndul lor, oferă posibilitatea de a aplica mai bine un blocaj și de a avertiza alți utilizatori de telefonie mobilă că au fost expuși unei persoane infectate. Această tehnologie există și e folosită deja, doar că acum avem confirmarea oficială că fiecare pas ne este controlat de către cineva. Parcă era de condamnat urmărirea oamenilor... De ce acum ni se spune că e bine?  Sigur că toate aceste aplicații de urmărire au stîrnit furia oamenilor. Soluția? Aplicația care ne monitorizează mișcările pentru a ne proteja de contaminarea cu COVID-19 trebuie în mod voluntar descărcată de fiecare utilizator pe telefonul său, acesta dîndu-și acordul de a-i fi folosite datele personale. Apoi sîntem asigurați că nici o aplicație voluntară de urmărire a contactelor nu va funcționa dacă oamenii nu sînt dispuși să furnizeze propriile date personale agenției guvernamentale care monitorizează sistemul. În cele din urmă, cetățenii vor folosi aplicația numai dacă o consideră demnă de încredere, care depinde ea însăși de încrederea în guvern și autoritățile publice. Cu alte cuvinte, dacă eu nu îmi descarc aplicația nu voi putea fi monitorizat. Atunci de ce, discutînd într-o zi cu prietenii mei despre afumători de carne, avînd pe masă telefoanele inteligente, m-am trezit în ziua următoare că Google îmi bagă sub nas reclame la afumători de carne? Nu-mi dădusem acordul pentru asta. În ceea ce privește urmărirea telefonului, îmi vine greu să cred că sistemul GPS nu poate urmări codul IMEI al oricărui telefon mobil, dacă se dorește asta.

Firește, Schwab a anticipat întrebarea mea și concluzionează că, pînă la urmă, „în era post-pandemică sănătatea și bunăstarea personală vor deveni o prioritate mult mai mare pentru societate”, citînd vorbele lui Spinoza, care spunea că „nu există frică fără speranță și nici speranță fără frică”, sugerînd că este mai bine să fim controlați și sănătoși decît bolnavi și liberi. Felul în care scrie Schwab este foarte alunecos și nesincer după părerea mea.

În continuare, autorul vorbește despre vii­torul industriei ospitalității, divertis­mentului, comerțului cu amănuntul, indus­triei aerospațiale și chiar industriei auto, prognosticînd o repornire greoaie și tîrzie a acestora. Mai spune autorul că „timp de luni și, eventual, ani, vor fi forțați să funcționeze la capacitate redusă, afectați de dubla lovitură a temerilor cu privire la limitarea consumului și de impunerea unor reglementări menite să contracareze aceste temeri prin crearea de mai mult spațiu fizic între consumatori. Presiunea publică pentru distanțarea fizică va dura pînă cînd un vaccin va fi dezvoltat și comercializat la scară largă (ceea ce, din nou, potrivit majorității experților, este puțin probabil să se întîmple înainte de primul sau al doilea trimestru al anului 2021, cel mai devreme). La acest capitol, Schwab a dat greș, fiindcă, iată, sîntem în cel de-al doilea trimestru din 2021 și vaccinul nu doar că a fost comercializat, dar avem deja aproape 20% din populație vaccinată.

(va urma)

Marius Marin,

antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite