Mai multe aeronave militare americane au zburat de la baza Incirlik
  • 17-12-2019
  • 0 Comentarii
  • 237
  • 1

Cel puțin cinci avioane de transport militar ale Forțelor Aeriene ale SUA au zburat de la baza aeriană Incirlik din Turcia, care deține arme nucleare americane, în ultimele 24 de ore, rezultă din monitorizarea datelor aviației occidentale.

Potrivit acestora, în special, trei aeronave grele de transport militar C-17A Globemaster, unul C-5M Galaxy și un avion de transport al comandamentului militar C-40B au decolat de la baza aeriană.

Mentionam ca președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara este gata să își închidă bazele militare pentru trupele americane dacă Washingtonul impune sancțiuni din cauza furnizării de sisteme de apărare aeriană S-400 rusești.

"Turcia va închide bazele aeriene ale Incirlik și Kureggik dacă este necesar", a spus el într-un interviu acordat A-Haber, vorbind despre tensiunile cu Statele Unite asupra S-400.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a mai spus că Ankara ar putea lua în considerare retragerea armatei americane din baza aeriană a Incirlik dacă Washingtonul va impune sancțiuni împotriva Turciei pentru achiziția S-400s rusești.

Baza aeriană Incirlik este situată în apropierea orașului turc cu același nume. Este folosit de forțele aeriene atât în ​​Statele Unite, cât și în Turcia. În octombrie, ziarul The New York Times, citând surse informate din guvern, a declarat că autoritățile americane au în vedere planurile de a muta din Turcia cele 50 de bombe nucleare B61, care sunt stocate la baza aeriană Incirlik.

Potrivit unor surse, problema opțiunilor pentru transferul armelor tactice nucleare care sunt sub control american la baza aeriană Incirlik a fost luata in considerare de reprezentanții Departamentului de Stat și ai Departamentului Energiei, care este responsabili pentru siguranța arsenalelor nucleare. Întrebarea a fost ridicată după începerea operațiunii militare a Turciei în nord-estul Siriei, pe 9 octombrie, împotriva luptătorilor kurzi susținuți de Statele Unite. Potrivit unui înalt oficial, armele nucleare americane din Turcia sunt în prezent practic ostatice președintelui Erdogan. Înlăturarea bombelor ar însemna sfârșitul alianței turco-americane iar păstrarea lor acolo ar perpetua vulnerabilitatea nucleară, care ar fi trebuit eliminată cu mulți ani în urmă, a menționat el.

Conform rapoartelor, Statele Unite au cinci baze militare în străinătate, care stochează un total de 150 de bombe nucleare tactice. Acestea sunt situate în Germania, Olanda, Belgia - 20 de unități în fiecare țară, precum și în Italia - 40 și Turcia - 50.

T.D.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite