Maeștrii chinezi
  • 27-02-2023
  • 0 Comentarii
  • 187
  • 1

Nu e vorba despre maeștrii de arte marțiale pe care-i cunoaștem cu toții, ci de maeștrii diplomației, ai cuvîntului scris și, nu în ultimul rînd, ai simbolurilor.
„Ha, ha, ha, ha ! Da-ți-mi voie să rîd!”. Cred că asta a fost reacția celor implicați în războiul din Ucraina, care luptă contra rușilor, fie ei jurnaliști, politicieni sau oameni de afaceri, după ce au citit cele 12 puncte ale poziției Chinei cu privire la soluționarea crizei din Ucraina.  De fapt, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, vorbind la CNN, a rezumat foarte bine poziția acestora, spunînd că „propunerea Chinei ar fi trebuit să se încheie după primul punct, care cere respectarea suveranității tuturor țărilor”. Din această declarație înțeleg că el și superiorii lui nu dau doi bani pe restul documentului, făcîndu-i pe chinezi să pară ridicolii planetei pentru că au venit cu o asemenea propunere.
Să vedem în ce consta această „hilară” sugestie de pace.
Punctul 1. prevede „Respectarea suveranității tuturor țărilor. Dreptul internațional universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, trebuie respectate cu strictețe. Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie susținute în mod eficient. Toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sînt membri egali ai comunității internaționale. Toate părțile ar trebui să susțină împreună normele de bază care guvernează relațiile internaționale și să apere corectitudinea și justiția internațională. Ar trebui promovată aplicarea egală și uniformă a dreptului internațional, în timp ce standardele duble trebuie respinse”.
Citind cu atenție acest punct, consider că Jack Sullivan a căzut într-o capcană întinsă de chinezi care au lucrat aici și în folosul lor atunci cînd au spus că „integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie susținută”, gîndindu-se la Taiwan care, conform tratatelor internaționale aparține Chinei, lucru pe care și taiwanezii l-au susținut mereu. E posibil ca la un moment dat să i se amintească poziția oficială pe care a avut-o, cerîndu-i-se respectarea ei și acceptarea extinderii autorității chineze de facto asupra insulei.
Punctul 2. „Abandonarea mentalității Războiului Rece. Securitatea unei țări nu trebuie urmărită în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător. Nu există o soluție simplă la o problemă complexă. Toate părțile ar trebui, urmînd viziunea securității comune, cuprinzătoare, cooperante și durabile și ținînd cont de pacea și stabilitatea pe termen lung a lumii, să contribuie la formarea unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente și durabile. Toate părțile ar trebui să se opună urmăririi propriei securități în detrimentul securității altora, să prevină confruntarea blocurilor și să lucreze împreună pentru pace și stabilitate pe continentul eurasiatic”.
Chinezii mai că nu le zic direct americanilor să-și vadă de ograda proprie, iar prin felul în care au formulat textul, îi atenționează pe „văcarii Unchiului Sam”  să nu-și extindă alianța militară prin zona Asiei unde jupîni sînt ei, acuzîndu-i în același timp de faptul că l-au provocat pe Putin să înceapă războiul.
Punctul 3. „Încetarea ostilităților. Conflictul și războiul nu beneficiază nimănui. Toate părțile trebuie să rămînă raționale și să dea dovadă de reținere, să evite aprinderea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea ei de sub control. Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cît mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situația și, în cele din urmă, a ajunge la o încetare a focului cuprinzătoare”.
Cum ar putea vreodată administrația americană să accepte așa ceva? Păi le-ar pune pielea pe băț cei din industria militară, dacă le-ar lua de la gură un cașcaval așa de gustos și de mare cum e războiul din Ucraina. Ei trebuie să cîștige trilioane de dolari, nu să stea degeaba. Ce-or face cu muntele ăla de bani? Îl iau cu ei pe lumea ailaltă?
Punctul 4. „Reluarea discuțiilor de pace. Dialogul și negocierea sînt singura soluție viabilă la criza din Ucraina. Toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei trebuie încurajate și sprijinite. Comunitatea internațională ar trebui să rămînă angajată în abordarea corectă de promovare a discuțiilor pentru pace, să ajute părțile în conflict să deschidă ușa către o soluționare politică cît mai curînd posibil și să creeze condiții și platforme pentru reluarea negocierilor. China va continua să joace un rol constructiv în acest sens”.
Dialogul și negocierea de care vorbesc chinezii necesită cel puțin două părți, ceea ce nu e cazul aici, fiindcă ucrainenii și cei care-i susțin au zis răspicat că ei nu negociază nimic. Ei vor ca rușii să se retragă din teritoriile ocupate. și cu asta basta. Ce dialog și negocieri să ai în cazul acesta?
Punctul 5. „Rezolvarea crizei umanitare. Toate măsurile care să conducă la atenuarea crizei umanitare trebuie încurajate și sprijinite. Operațiunile umanitare ar trebui să urmeze principiile neutralității și imparțialității, iar problemele umanitare nu ar trebui politizate. Siguranța civililor trebuie protejată în mod eficient, iar coridoarele umanitare trebuie create pentru evacuarea civililor din zonele de conflict. Sînt necesare eforturi pentru a spori asistența umanitară în zonele relevante, pentru a îmbunătăți condițiile umanitare și pentru a oferi acces umanitar rapid, sigur și nestingherit, în vederea prevenirii unei crize umanitare la scară mai largă. ONU ar trebui să fie sprijinită să joace un rol de coordonare în direcționarea ajutorului umanitar către zonele de conflict”.
Ajutor umanitar, da, sigur, că ei altă treabă n-au! Chiar: ați auzit de vreun ajutor umanitar trimis în zona de conflict de sprijinitorii lui Zelenski? Ați auzit de misiuni medicale ale Crucii Roșii Internaționale care să ofere asistență civililor ucraineni? De transporturi cu pături, alimente, medicamente trimise acolo? L-ați auzit pe președintele Zelenski să ceară așa ceva? Nici eu. Am auzit însă vorbindu-se de trimiterea în zonă de arme tot mai distrugătoare și tot mai multe.
Punctul 6. „Protejarea civililor și a prizonierilor de război (POW). Părțile implicate în conflict ar trebui să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar, să evite atacarea civililor sau a instalațiilor civile, să protejeze femeile, copiii și alte victime ale conflictului și să respecte drepturile de bază ale prizonierilor de război. China sprijină schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina și solicită tuturor părților să creeze condiții mai favorabile în acest scop”.
Părțile „ar trebui”, așa e. Ar trebui să facă și să respecte, dar respectă cineva? Cum controlăm dacă se respectă dreptul internațional în zonă atîta vreme cît nu există nici un fel de misiuni ONU de investigație? Ăsta e un punct în care cred că au vrut să-i ajute pe ruși.
Punctul 7. „Menținerea în siguranță a centralelor nucleare. China se opune atacurilor armate împotriva centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice și solicită tuturor părților să respecte dreptul internațional, inclusiv Convenția privind Securitatea Nucleară (CNS) și să evite cu hotărîre accidentele nucleare provocate de om. China sprijină Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în a juca un rol constructiv în promovarea siguranței și securității instalațiilor nucleare pașnice”.
Cum dovedim afirmațiile ucrainenilor conform cărora, spre exemplu, rușii atacă centralele nucleare pe care le-au ocupat și le păzesc tot ei, și nu sînt de fapt atacuri ale armatei lui Zelenski purtate sub așa numitul „steag fals?” Nu avem cum controla și dovedi atîta timp cît în acea țară intră doar militari, arme, muniție fără să mai iasă nimic. Pe de altă parte, acest punct susține poziția chineză privind dezacordul în folosirea de arme nucleare.
Punctul 8. „Reducerea riscurilor strategice. Nu trebuie folosite armele nucleare și nu trebuie purtate războaie nucleare. Ar trebui să se opună amenințării sau folosirii armelor nucleare. Proliferarea nucleară trebuie prevenită și criza nucleară trebuie evitată. China se opune cercetării, dezvoltării și utilizării armelor chimice și biologice de către orice țară în orice circumstanțe”.
Mi-a tras atenția ultima propoziție, în care menționează dezvoltarea și utilizarea armelor biologice, fiindcă mi se pare o referire indirectă la laboratoarele de dezvoltare și studiere a virușilor, pe care Vladimir Putin susține că le-a descoperit în Ucraina, dar despre care nu a prezentat încă dovezi pertinente și concludente.
Punctul 9. Facilitarea exporturilor de cereale. Toate părțile trebuie să pună în aplicare inițiativa pentru cereale la Marea Neagră semnată de Rusia, Turcia, Ucraina și ONU pe deplin și eficient într-un mod echilibrat și să sprijine ONU în a juca un rol important în acest sens. Inițiativa de cooperare privind securitatea alimentară globală propusă de China oferă o soluție fezabilă la criza alimentară globală”.
Da, m-au înduioșat pînă la lacrimi cu preocuparea lor pentru criza alimentară globală. Parcă ar fi o concurentă la Miss SUA, care ne vorbește despre „pacea mondială”. Spun asta fiindcă am găsit un articol de pe site-ul CNBC, care scria, în 2 martie 2022, următoarele: „În 2021, producția internă de porumb a crescut cu 4,6%, în timp ce cumpărătorii chinezi s-au îndepărtat de porumbul din SUA pentru a deveni cel mai mare cumpărător de porumb al Ucrainei – reprezentînd o treime din importurile de porumb din China, potrivit rapoartelor guvernului american. Ucraina a reprezentat o parte importantă a eforturilor Chinei de a îmbunătăți securitatea alimentară națională prin diversificarea furnizorilor săi de cereale, a declarat Stephen Olson, cercetător senior la Fundația Hinrich, o organizație nonprofit axată pe probleme comerciale. «Orice întreruperi în transporturile din Ucraina către China ar crea fără îndoială presiuni inflaționiste», a spus el”.
Punctul 10. „Oprirea sancțiunilor unilaterale. Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema ci doar creează noi probleme. China se opune sancțiunilor unilaterale neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU. Țările relevante ar trebui să înceteze să abuzeze de sancțiuni unilaterale și de «jurisdicție cu braț lung» împotriva altor țări, pentru a-și face partea lor în atenuarea crizei ucrainene și pentru a crea condiții pentru ca țările în curs de dezvoltare să-și dezvolte economiile și să îmbunătățească viața poporului lor”.
Un punct în care îi atenționează pe americani să nu mai facă pe șefii planetei, fiindcă mai sînt și ei, chinezii, pe aici.
Punctul 11. „Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare. Toate părțile ar trebui să mențină cu seriozitate sistemul economic mondial existent și să se opună utilizării economiei mondiale ca instrument sau armă în scopuri politice. Sînt necesare eforturi comune pentru a atenua consecințele crizei și pentru a preveni perturbarea cooperării internaționale în domeniul energiei, finanțelor, comerțului cu alimente și transporturilor și să submineze redresarea economică globală”.
Prevederea aceasta le folosește și lor ca cel mai mare producător al lumii, fiindu-le teamă că, în cazul în care le-ar da prin cap să-și debarce trupele în Taiwan, s-ar trezi sancționați pe modelul Rusiei, lucru ce ar afecta economia mondială și le-ar putea aduce pe cap  americanilor trei sferturi din planetă.
Punctul 12. „Promovarea reconstrucției post-conflict. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucția post-conflict în zonele de conflict. China este pregătită să ofere asistență și să joace un rol constructiv în acest demers.”
Cum s-ar spune „băi băieți, am înțeles că v-ați umplut buzunarele de bani  din vînzarea de arme întreținînd războiul, dar a venit momentul să cîștigăm și noi din reconstrucția Ucrainei și vrem să ne tăiem partea cea mai mare aici”
Citind toate acestea, cum să nu le dea Jack Sullivan răspunsul pe care l-a dat ? El și ai lui au pîinea și cuțitul în mînă, cum se spune, și să le lase jos că așa vor chinezii? Haida de !
Să fiu sincer, eu am așteptat cu interes propunerea de pace a chinezilor, ce fusese anunțată încă de la Conferința pentru Securitate Internațională de la München. Citind însă aceste 12 puncte m-am dezumflat, fiindcă e clar că ele reprezintă o declarație meșteșugită, la care să se poată referi și pe care să se sprijine, cînd vor ajunge în situația Rusiei, adică oricînd în următorii 5 ani cît va dura mandatul domnului Xi-Jinping.
Dacă nu ești chițibușar cum am fost eu analizînd declarația chinezilor,  vei observa că cele scrise acolo sînt lucruri normale, pe care orice om le gîndește și le dorește. Totuși m-a frapat numărul punctelor propuse de chinezi:12. De ce nu mai multe sau mai puține, m-am gîndit și, fiindcă-i știu națiune veche cu multe tradiții și simboluri, am căutat să văd ce înseamnă pentru ei acest număr.
Am aflat că, pentru chinezi, numărul 12 reprezintă armonia dintre yin și yang fiindcă, în numerologia chineză, cifra 1 este un număr yang, guvernat de Soare și simbolizînd independența și individualismul, iar 2 este un număr yin guvernat de Lună și reprezintă simetria și echilibrul. Împreună în numărul 12: armonie.
Curios, nu? Cum ar veni, propunerea lor a vrut să echilibreze individualismul occidentalilor, pentru a aduce pace în regiune. Remarc subtilitatea și meșteșugul lor de a întocmi documentul acesta așa cum ați putut citi și dumneavoastră.
Nici nu vreau să-mi imaginez ce rezultate ar avea o confruntare a inteligențelor pe termen lung cu americanii...
N.M.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite