Lupta Europei cu gazul a ajutat cărbunele
  • 07-02-2022
  • 0 Comentarii
  • 141
  • 2

Producția de energie curată în Europa cîștigă avînt, iar acest lucru ajută țările să izbăvească în lupta împotriva dependenței de gaze, dar încetinește și tranziția la cărbune, fapt raportat de Bloomberg.
Europa a înregistrat un record de 547 terawați/ oră de energie curată în 2021, în creștere cu 11% față de 2020 și cu 157% față de 2011, potrivit unui studiu al think tank-ului Ember din Londra. Volumul de gaz utilizat, dimpotrivă, a scăzut cu 8,1% față de 2019. În același timp, Europa a început să se bazeze mai mult pe cărbune pe fondul prețurilor prea mari ale gazului. Din 2019, consumul de cărbune a scăzut cu 3,3%, mult mai puțin decît în anii precedenți. Experții notează că, în perioada 2011-2019, sursele de energie regenerabilă au înlocuit efectiv cărbunele, dar de cînd a început criza energetică în 2021, acestea au devenit o alternativă la gaz.
Autorul studiului, Charles Moore, consideră că revenirea la utilizarea celui mai poluant combustibil necesită noi legi de reglementare. În caz contrar, Europa riscă să nu atingă obiectivele Acordului de la Paris, conform cărora este necesar să se abandoneze cărbunele pînă în 2030. „Europa va înlocui mai repede cărbunele cu energie curată dacă va începe să construiască mai multe ferme solare și eoliene. Energia eoliană și solară nu necesită costuri de producție – trebuie achitată doar construcția echipamentelor ”, a spus Moore.
La începutul lunii februarie, experții au prezis sfîrșitul iminent al crizei energetice din Europa din cauza vremii blînde. Se prognozează că luna februarie va fi mai caldă decît de obicei în țările europene, ceea ce va reduce cererea de gaze necesare pentru încălzire și producerea de energie electrică.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite