- 28-03-2022
- 0 Comentarii
- 274
- 0
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat că pentru o serie de țări există o amenințare de „foamete catastrofală” din cauza crizei din Ucraina. Evenimentele din Ucraina și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au declanșat o creștere a prețurilor alimentelor, care ar putea duce la revolte alimentare în cele mai sărace țări ale lumii. Prognoza detaliată într-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian a fost făcută de directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) Ngozi Okonjo-Iweala. „Cred că ar trebui să fim foarte îngrijorați. Impactul prețurilor la alimente și al foametei în acest an și anul viitor ar putea fi semnificativ. Mîncarea și energia sînt cele mai mari probleme cu care se confruntă populația săracă a lumii”, a declarat oficialul, amintind, de asemenea, că 35 de țări africane depind de alimentele importate din regiunea Mării Negre. Rusia și Ucraina asigură 24% din aprovizionarea mondială cu grîu.
Luca Russo, analist principal al crizei alimentare și șeful echipei FAO de gestionare a situațiilor de urgență și reziliență, a declarat că există riscul de foamete în Afganistan, Siria, Yemen, precum și în mai multe țări din Sahel și Cornul Africii. Russo a comentat, de asemenea, prognoza Programului Alimentar Mondial (PAM), care arată că 2022 este anul foametei catastrofale. Organizația a avertizat că aceasta va afecta 44 de milioane de oameni din 38 de țări, iar reprezentantul FAO a confirmat această evaluare. „Evaluările PAM descriu situația existentă în unele țări chiar dinainte de evenimentele din Ucraina, state a căror populație este la un pas de foamete. Există temeri serioase că situația de se va deteriora semnificativ ca urmare a crizei ucrainene”, a spus Russo.
Expertul a explicat posibilele riscuri pentru creșterea globală a costului alimentelor, creșterea costurilor la combustibil și îngrășăminte și livrarea ajutorului umanitar în Ucraina. El a amintit că, din cei 47 de milioane de copii din întreaga lume care suferă de malnutriție, 15,8 milioane dintre ei trăiesc în state afectate de o criză alimentară. Anterior, analistul ONU Eugenio Dacrema a prezis un „dezastru alimentar” pentru mai multe țări. El a prezis o penurie de cereale în Africa de Nord din cauza crizei din Ucraina.
Faptul că mărirea prețurilor la alimente poate duce la consecințe îngrozitoare pentru țările cele mai sărace ale lumii a fost declarat și la summiturile NATO, UE și G7 de la Bruxelles, unde președintele francez Emmanuel Macron a susținut public faptul că lumea este în pragul unei crize alimentare „fără precedent”, cauzată de operațiunea militară a Rusiei în Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele SUA Joe Biden și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la acest lucru. Scholz a dat asigurări că Germania va crește volumul ajutorului umanitar pentru Ucraina și țările vecine care găzduiesc refugiați la 370 de milioane de euro, iar alte 430 de milioane de euro vor fi direcționate pentru combaterea crizei alimentare viitoare. Președintele american Joe Biden a avertizat, de asemenea, că penuria de alimente va fi reală, iar liderii G7 au discutat despre probleme legate de creșterea producției de grîu.
Protestele vor crea o amenințare teroristă
Este destul de greu de spus ce țări vor avea de suferit în primul rînd – vorbim despre țările din Asia și Africa, care sînt deja într-o stare de criză, a declarat Boris Dolgov, cercetător de frunte la Centrul pentru Studii Arabe și Islamice din cadrul Institutului de Studii Orientale al Academiei Ruse de Științe. „Aici putem vorbi despre o tendință în care crizele și conflictele create de Occident contribuie la faptul că cei mai săraci oameni suferă în țările defavorizate. Acest lucru duce la proteste, care sînt adesea folosite de diverse forțe, inclusiv islamismul radical, în scopuri proprii, în vederea creării unor grupuri teroriste”, a declarat expertul. Acesta a menționat, de asemenea, perspectiva foarte reală a destabilizării țărilor în care protestele ar putea izbucni din cauza crizei. „Lovitura de stat provocată de proteste, la rîndul său, se datorează acțiunilor Occidentului în privința problemelor alimentare. Aceasta este, de asemenea, o tendință destul de periculoasă pentru țările din Asia și Africa”, a spus Boris Dolgov.
În același timp, în această chestiune este important să se facă o ajustare pentru puterea de cumpărare a populației și situația de pe teren, a spus Alexander Danevich, specialist în Africa de Sud. „În Africa, o persoană supraviețuiește cu mult mai puțini bani decît, de exemplu, ar fi obișnuiți europenii. Adesea acolo nu vei întîlni oameni cufundați în depresie, pentru că trăiesc în aceste circumstanțe de mulți ani, se bazează pe propriile forțe”, a declarat specialistul pentru presa internațională. În acest sens, el a îndemnat oficialii să fie reținuți în emiterea de prognoze referitoare la proteste cauzate de criza alimentară. „Orice stat contează întotdeauna pe rezerve. Dacă vorbim de balanța export-import, aceasta s-a construit de-a lungul anilor și nu este determinată de apeluri și decizii de moment. În Africa, nu totul este atît de trist pe cît li se pare celor mai mulți. Acolo planificarea, de regulă, este destul de riguroasă. Majorarea prețurilor la alimente va afecta schimbul, poate echilibrul cantitativ. Dar, cel mai probabil, un dialog pe această temă este deja în curs. Acum nu ar trebui să intrăm în panică”, a explicat expertul.
Ce produse pot cauza probleme
Potrivit Serviciului Agricol de Externe al Departamentului pentru Agricultură al SUA, Rusia și Ucraina sînt printre cei mai mari furnizori de grîu din lume. În sezonul 2021-2022, care a început în iulie, Rusia a asigurat 16% din exporturile mondiale de grîu, Ucraina 10%, iar cea mai mare pondere aparține Uniunii Europene - 18%, 13% - Australiei, 11% - SUA, 5% - Indiei, restul - altor țări. În plus, Ucraina este unul dintre cei mai
mari exportatori de porumb, cu o cotă de 14% în exporturile mondiale. Ponderea Rusiei în acest caz este de 2%.
De asemenea, ponderea Rusiei și Ucrainei în exportul mondial de ulei de floarea soarelui în anii anteriori a fost de aproximativ 80%.
Pe fondul invaziei din Ucraina, prețul grîului a crescut cu 43,4% în prima săptămînă și a depășit maximum din ultimii 14 ani. În plus, pe 15 martie, Rusia a interzis temporar exportul de cereale în țările Uniunii Economice Eurasiatice, precum și exportul de zahăr alb și zahăr brut din trestie în străinătate. Sezonul de semănat din Ucraina a fost și el amenințat. Pe 8 martie, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că, dacă fermierii ucraineni nu încep să planteze în următoarele cîteva săptămîni, vor exista riscuri de penurie de alimente în țară și pentru clienți. În același timp, el a menționat Uniunea Europeană nu va fi atît de afectată.
Ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, a confirmat faptul că problemele alimentare din UE nu sînt preconizate, dar ar putea afecta regiunile din afara Uniunii, în special cele în care sînt secete. „Nu poate fi exclusă nici creșterea prețurilor la produsele agricole în țările industrializate”, a explicat el.
N.K.
4.2 C